|

Osmanlı'nın ilk başkentini belgelerle kanıtladı

Türk Tarih Kurumu tarafından 15-17 Eylül tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilen 17'nci Türk Tarih Kongresi'nde, Selçuklu ve Türk-İslam Tıp Tarihçisi Kamil Şahin, gerçekleştirilen kongrede yaptığı sunumda, Bilecik'in Osmanlı'nın ilk baş şehri olduğunu belgelerle kanıtladı.

İha
00:00 - 17/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 14:14 - 17/09/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Osmanlı'nın ilk başkentini belgelerle kanıtladı
Osmanlı'nın ilk başkentini belgelerle kanıtladı

Gerçekleştirilen kongrede Bilecik Belediyesi'ni temsilen katılan Bilecik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanları, araştırmacı tarihçi Kamil Şahin'in Bilecik tarihine ilişkin sunumunu izledi.

30 yıldan beri ulusal ve uluslararası kongrelerde tebliğler sunduğunu belirten Şahin, şimdiye kadar yaptığı tebliğlerin sayısının 100'ü geçtiğini anlatarak, "Fakat en çok üzerinde durduğum ve çalıştığım tarih konusu Bilecik tarihidir çünkü Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu Şeyh Edebali için İslam ansiklopedisinde 17 yıl çalıştım. Ondan sonra Edebali kitabını hazırladım. Edebali kitabını Bilecik Belediyesi bastırdı. Şimdi ise Emevilerden Bilecik'e kadar olan tarihi aktaracağım kitabımı hazırlıyorum. Sağ olsun, Belediye Başkanımız onu da bastıracak. Burada Bilecik ile ilgili bilinmeyen ve Osmanlı'nın ilk dönemine ait vesikalar, paralar ve darphaneleri belgelerle ortaya koyacağız. Bu da gösteriyor ki bunların hepsinin de Osmanlı Devleti'nin ilk döneminde yani 1298 ve 1298, Osmanlı Devleti kurulmadan önce Bilecik başşehir olarak ilan edilmiş. Kürsü'yü Liva diye geçer ve burada Osmangazi cami yaptırmış. Kendisine ait sarayını yaptırmış, medresesini yaptırmış. Gerçekleştirilen bu tarih kongresinde bütün bunlara ilişkin fotoğraf ve belgeleri açıkladım fakat daha birçok belgeler var. Bunların hepsini ben Emeviler döneminden Bilecik tarihine kadar olan kısmı anlatacak olan kitapta anlattım. İnşallah Belediye Başkanımız Sayın Selim Yağcı, bunu bastıracak. Bastırdığı zaman orada görürsünüz çünkü burada çok kısa süre içinde az bilgi ve belge sunabildim. Bütün bunlar gösteriyor ki Osmanlı'nın ilk büyük şehrinin Yenişehir'den sonra Bilecik olduğu ve buranın ilk baş şehir olarak ilan edildiği ortaya çıkmış oluyor" dedi.

Gerçekleştirilen sunumun ardından Bilecik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler görevlisi Derya Cin Arı, Bilecik Belediyesi adına Kamil Şahin'e, üzerinde Osmanlı arması bulunan tabak hediye etti.


10 yıl önce