|

Oyun bitti

Hayatını, şizofreni hastalığı ve matematik problemleri arasında akıl oyunları oynarak geçiren John Nash, trafik kazasında öldü. Nash’in hayat hikayesi, Oscar’lı Akıl Oyunları filminde anlatılmıştı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/05/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:11 - 24/05/2015 Pazar
Diğer

Ekonomideki 'oyun teorisini' geliştiren ve Russell Crowe'un 'Akıl Oyunları' filminde canlandırdığı Nobel ödüllü matematikçi John Nash eşiyle birlikte New Jersey'de geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybetti.


EMNİYET KEMERİ TAKILI DEĞİLDİ

Princeton Üniversitesi Profesörü olan 86 yaşındaki John Nash ve 82 yaşındaki eşi Alicia'nın içinde bulunduğu taksinin yol kenarındaki parmaklıklara çarptığı belirtiliyor. New Jersey polisi, kazanın orta şeritteki bir aracı sollamak isteyen taksi şoförünün, aracın kontrolünü kaybederek korkuluklara çarpması sonucu meydana geldiğini açıkladı. New Jersey Eyaleti Emniyet Müdürü Gregory Williams, Nash ve eşinin çarpışmanın etkisiyle aracın dışına fırladığını ve muhtemelen kaza sırasında emniyet kemerlerinin takılı olmadığını ifade etti.


Kariyerinin büyük kısmını Princeton ve Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) geçiren Nash, matematik alanında, bilhassa kısmı diferansiyel denkleriminde bir deha olarak kabul ediliyor.


NOBEL EKONOMİ ÖDÜLÜ SAHİBİ

Matematikteki uzmanlığına karşın Nash, doktora tezi olarak hazırladığı 'Oyun Teorisi'yle uzun yıllar sonra 1994'te Nobel Ekonomi Ödülü'ne değer görüldü. Nash şizofreni hastalığından muzdaripti.



Hayatı Oscar'lı film oldu


John Nash'in hayatını anlatan Akıl Oyunları filminde, ünlü matematikçiyi Russell Crowe, eşini ise Jennifer Connelly canlandırmıştı. Russel Crowe'a 'En İyi Erkek Oyuncu' Oscar'ını getiren film, Akademi, Bafta ve Altın Küre gibi sinemanın pek çok prestijli ödülüne layık görülmüştü.


Öte yandan ünlü aktör Russell Crowe, Nash'in ölümüne ilişkin duygularını Twitter'dan şöyle paylaştı: “Afalladım. Yüreğim John ve Alicia Ailesi'yle birlikte. Harika bir ortaklık. Güzel akıllar, güzel yürekler..."



#Russell Crowe
#Akıl Oyunları
#John Nash
9 yıl önce