|

Plato sizden teşvik bizden

Bakan Çağlayan, Körfez ülkelerinde Türk dizilerinin büyük rağbet görmesi nedeniyle iş dünyasına seslenerek, “Hollywood tarzı büyük film platoları kurun, teşvik bizden” dedi.

Abdülkadir Selvi
00:00 - 3/05/2012 Perşembe
Güncelleme: 23:39 - 2/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Plato sizden teşvik bizden
Plato sizden teşvik bizden

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sinema sektörünü dünya ölçeğinde geliştirmek istediklerini belirterek, film platosu kuranların 5. bölge teşviklerinden yararlanacaklarını açıkladı. Sinema sektörümüzün başarılı yapımlara imza attığını belirten Bakan Çağlayan, “Serbest bölgeleri özel ekonomik bölgeler yapmak istiyoruz. Bunların birinde dünyanın en büyük film platosunu yapmak istiyoruz. Bu konuda bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tespit ettiği ve Bakanlar Kurulu'nun seçtiği projeleri, 5. bölge teşvik kapsamına alacağız” dedi. Dizi ve sinema sektörünü dünya ölçeğine taşımayı amaçladıklarını ifade eden Çağlayan, ABD'nin Hollywood ve Hindistan'ın Bollywood benzeri bir film platosunun kurulmasına öncülük edeceklerini söyledi. İş dünyasına çağrı yapan Çağlayan, “Ankara'da da olur. Konya'da, İstanbul'da da olur. Türkiye'nin neresinde olursa olsun, bunu 5. bölge teşvik kapsamına alıp teşvik edeceğiz. Bu konuda çalışmak isteyen özel sektöre çağrı yapıyorum” diye konuştu.

CARİ AÇIĞA ÇÖZÜM

Bunun Türkiye'nin cari işlemler açığının azaltılmasına da katkı yapacağını belirten Çağlayan, "Türkiye'de, iddialı, aynen Hollywood ve Bollywood gibi bir film platosu çalışmamız var. Cari işlemler açığımıza 20 milyar dolar pozitif katkı sağlıyorlar. Kuracağımız film platosunda dünya çapında film yapımcıları gelsin ve film yapsınlar” dedi.


Polat'la Libya'ya gitmek isterim

Türk dizilerinin başta Körfez ülkeleri olmak üzere bölgemizde Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı yaptığını anlatan Zafer Çağlayan, “Dizideki karakter oyuncularını da alıp, Körfez ülkelerinde ya da başka bir Ortadoğu ülkesinde fuar ya da başka bir tanıtım etkinliği yapacağız. Hemen çalışmaya başlıyoruz” dedi. Polat Alemdar'ın Libya'da çok sevildiğini belirten Çağlayan, “Mesela Libya'ya giderken Necati ve ekibiyle gitmek istiyorum. Libya'da Necati'nin adı Murat Alemdar. Dubai'de de öyle. Bu Türkiye'ye sevgi ve sempatiye neden oluyor” şeklinde konuştu.


Dizileriniz iş saatlerimizi alt üst etti

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Türk dizilerinin gördüğü ilginin resmi temaslar sırasında da dile getirildiğini anlatan Çağlayan, şöyle konuştu: “Ticaret-Sanayi ve Ekonomi Bakanı Bayan Sheikha Lubna Bint Khalid Al Qasimi bana, 'Dizi filmleriniz yüzünden çalışma saatlerini alt üst ettiniz. İşyerlerinde dizileri izliyorlar. Oradakiler gibi giyinmek istiyorlar' dedi. Dizi film sektörünü bu ülkeye davet ettik. Bölüm başı 50 binden 150 bin liraya çıkmış.”



12 yıl önce