|

Potada yasağı o bitirdi

FIBA''nın basketbolda başörtüsünü serbest bırakmasının ardındaki isim olan İndira Kaljo, karardan mutlu. Boşnak basketbolcu, başvuru sürecinde yürüttüğü kampanyada 70 bin kişinin desteğini almış.

.
00:00 - 23/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:42 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Potada yasağı o bitirdi
Potada yasağı o bitirdi

Uluslararası Basketbol Federasyonu''na (FIBA), dini ayrımcılık eleştirilerinin ardından basketbol oyuncularının dini amaçlarla başörtüsü ve türban kullanmasına izin vermesi kararını aldıran Bosna Hersekli basketbolcu İndira Kaljo (26), başörtüsü taşıyan kadınların, her sporu yapabilmelerine izin verilmesi gerektiğini söyledi. İkamet ettiği ABD''de profesyonel olarak basketbol oynayan Kaljo, başörtüsü taşıyan kadınların da FIBA turnuvalarında forma giyebilmesi adına başlattığı mücadelenin hikayesini anlattı.

HER YERDE UYGULANSIN

Kaljo, başörtüsüyle ilgili girişimleri 18 Haziran''da internet üzerinden başlattıklarını ifade ederek, ''Adaletin savunuculuğunu yapmak benim için çok önemli ve bu nedenle FIBA''dan tüm basketbolcular için böyle bir değişim yapmasını talep etmem gerektiğini biliyordum.

FIBA''ya başvuru yapmamda bu beni motive etti. Başörtülü kadınların da bundan sonra profesyonel olarak basketbol oynayacaklarından dolayı mutluyum'' dedi. Kaljo, kararın iki yıl süreliğine alındığını, ancak söz konusu kararın tüm uluslararası ve ulusal müsabakalarda uygulanmasını istediklerini belirtti.

''İslam dinini en güzel şekilde temsil etmemiz son derece önemli. Bunu, spor aracılığıyla yapabileceğimize inanıyorum'' diyen Kaljo, internet üzerinden başlattığı kampanyada, 70 bine yakın kişinin desteğini aldı.


10 yıl önce