|

Saat Kulesi dökülüyor

1901 yılında Sultan II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle yaptırılan tarihi İzmir Saat Kulesi dökülüyor. Muslukları sökülen, mermerleri kırılan Saat Kulesi ilgi bekliyor.

Şamil Kucur
00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 03:12 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Saat Kulesi  dökülüyor
Saat Kulesi dökülüyor

İzmir'in sembolü olan Konak Meydanı'ndaki İzmir Saat Kulesi, tarihi değerine yakışmayan bir görüntü içinde.

Sultan II. Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yıldönümü nedeniyle 1901 yılında yaptırılan Saat Kulesi'nin bugün çeşmeleri sökülmüş, mermerleri kırılmış, duvarlarına yazılar yazılmış, etrafı çöplerle dolu bir şekilde görenleri üzen bir manzara sergiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan ve belediye binasına sadece 100 metre uzaklıktaki İzmir Saat Kulesi, aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin logosu olarak kullanılıyor. İzmir'in en işlek ve en kalabalık mekanlarından Konak Meydanı'nda kentin simgesel yapılarından biri sayılan Saat Kulesi, Osmanlı saat kuleleri içinde en estetik görünüşlü ve en zarifi olarak kabul ediliyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı binasına 100 metre mesafedeki Saat Kulesi, 1974 yılındaki depremde hasar gördü. Son olarak Şubat ayında saat bölümü restore edilen kulenin sökülen muslukları, kırılan mermerleri bu durumu gören tarih sevdalılarını şaşırtıyor.


Alman imparatoru II. Wilhelm'in hediyesi

Sadrazam Mehmed Said Paşa tarafından Raymond Charles Pere'ye yaptırılan kulenin saati, Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildi. Pere'nin hazırladığı plan ve çizimlere sadık kalınarak 90 cm yüksekliğinde som gümüşten yapılan maketin ustalığı ise İstanbullu kuyumcu Zingulli'ye ait. Pera Caddesi'ndeki atölyede imâl edilen maketin kule kısmındaki 4 cephesine küçük boyda İsviçre saatleri monte edildi. Yine burada bir Osmanlı arması ile Abdülhamid Han'ın tuğrası da bulunuyordu.



12 yıl önce