|

Şerefiye Sarnıcı ortaya çıkıyor

Eski Eminönü Belediye binasının altında yer alan bin 586 yıllık Şerefiye Sarnıcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2,7 milyon dolara restore edilecek. Sarnıç 2015''te hizmete açılacak.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 9/09/2014 Salı
Güncelleme: 23:40 - 8/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Şerefiye Sarnıcı ortaya çıkıyor
Şerefiye Sarnıcı ortaya çıkıyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş''ın 4 yıl önce restore edileceğini açıkladığı ve Yerebatan Sarnıcı''ndan yaklaşık 100 yaş daha büyük olan Şerefiye Sarnıcı restore ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından açılan ''Şerefiye Sarnıcı Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi ile Kitap Satış, Kafeterya İnşaatı'' ihalesini alan Sa-Fa Restorasyon ve Demars İnşaat ortaklığı çalışmayı 5 Ekim 2015''te tamamlayacak.

ESKİ BELEDİYE BİNASI YIKILDI

Restorasyon maliyeti ise 2,7 Milyon Dolar olarak belirlendi. Neredeyse Ayasofya''yla yaşıt olan ve Theodosius Sarnıcı olarak da anılan Şerefiye Sarnıcı üzerine 1910 yılında yapılan Arif Paşa Konağı''na ek olarak yapılan ve kapatılana kadar Eminönü Belediyesi olarak kullanılan binanın sarnıç üzerine gelen eklerinin yıkımına 2010 yılında başlandı. Yıkımın yapıldığı dönemde sarnıç üzerindeki boş alanda tarihi bazı eserlerin sergileneceği arkeolojik nitelikte bir park yapılacağını belirten Kadir Topbaş, Arif Paşa Konağı''nın korunan ve restore edilen bölümünün ise gençlik merkezi olarak kullanılacağını ifade etmişti.

Konak gençlik merkezi olacak

Eski belediye binasının bir bölümünü oluşturan ve 1910 yılında inşa edilen Arif Paşa Konağı ise İBB tarafından restore ediliyor. Çalışmalar tamamlandığında 104 yıllık konak gençlik merkezi olarak hizmet vermeye başlayacak. Konak, uzun süre Eminönü Belediyesi olarak hizmet vermişti.

Bizans imparatoru inşa ettirmişti

Eski İstanbul Adliyesi ile Çemberlitaş arasında, Piyer Loti Caddesi üzerinde bulunan Şerefiye Sarnıcı, 428 ve 443 tarihleri arasında Bizans İmparatoru 2. Theodosius tarafından yaptırıldı. Bozdoğan Kemeri üzerinden gelen suyun depolandığı bir yapı olarak inşa edilen sarnıç 45 x 25 metre ebatlarında ve 9 metre yüksekliğinde yapıldı. 32 mermer direk sayesinde ayakta duran sarnıç restorasyonu tamamlandığında Sultanahmet bölgesindeki ikinci müze sarnıç olma özelliği taşıyacak. Restorasyon tamamlandığında sarnıç fotoğraftaki görüntüye kavuşacak.

10 yıl önce