|

Serengeti'de vahşi yaşam

Tanzanya'nın kuzeyindeki Serengeti ve Tarangire milli parklarındaki vahşi hayvanların doğal yaşamı görenleri etkiliyor.

Aa
00:00 - 28/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 17:35 - 28/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Serengeti'de vahşi yaşam
Serengeti'de vahşi yaşam

Tanzanya'nın kuzeyindeki Arusha ve Serengeti Doğal Yaşam parklarındaki yaban hayatından renkli kesitler görüntüleyen ekip, anne ve 2 yetişkin yavrudan oluşan çita ailesinin, 3 gün boyunca avlanmaya çalışmasına rağmen başarısız olduğuna tanıklık etti.

Ngorongoro bölgesindeki Ndutu gölü kıyısında bir çita ailesinin yaşamı ve avlanma anlarını günlerce takip eden AA ekibinin elde ettiği görüntülerde, çita ailesinin üç gün boyunca uğraşmasına rağmen av yakalayamadığı görülüyor.

Avlanma teşebbüsleri sırasında, odaklandığı büyük bir gazele doğru yönelen anne çita, 30 saniye süren kovalamacada avını elinden kaçırdı. Bir süre soluklanan anne çita, bir başka gazel sürüsüne saldıracağı sırada ise, iyice acıkmış olan yavrunun kendini vaktinden önce göstermesi sonucu yine başarısız oldu.

Aslan, leopar, sırtlan gibi yırtıcıların aksine gece görme yeteneği çok düşük olan ve sadece gündüz avlanabilen çitalar saatte 120 kilometre hıza ulaşabiliyor. Kedigillerin en asil üyelerinden çitaların yalnızca kendi avladıkları avla besleniyor olması, çevredeki diğer hayvanların leşlerini yememesi, yaşam mücadelesini zorlaştırıyor.

Bu arada, Serengeti Doğal Yaşam parkında yol kenarlarında bulunan piramit şeklindeki dev karınca yuvaları da bölgeyi ziyarete gelen tüm yabancıların dikkatini çekiyor. Yerden 3 metre yüksekliğe ulaşan bu karınca yuvaları, tropikal yağmurlara ve ekvator sıcaklarına karşı son derece dayanıklı olmalarıyla biliniyor.

11 yıl önce