|

Sinan'a 8 bakış

Osmanlı'nın hüküm sürdüğü sekiz ülkenin yönetmeni Mimar Sinan'ı anlattı. 3 boyut tekniği ile çekilen bin figüranın rol aldığı sekiz bölümlük belgesel televizyon kanallarında seyirciyle buluşacak.

Orhan Turan
00:00 - 22/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 00:12 - 22/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Sinan'a 8 bakış
Sinan'a 8 bakış

İstanbul'u aşkla inşa eden ve Avrupa'daki eserleriyle dünya kültürüne katkıda bulunan Mimar Sinan, sekiz ayrı ülkede yapılan çekimlerle belgeselleştirildi. Hafta sonu ilk gösterimi Mustafa Kemal Gösteri Merkezi'nde yapılan sekiz bölümlük belgesel alanında da bir ilk oldu. Birçok sahnesinde 3 boyut tekniği kullanılan ve Bin'i aşkın figüranın rol aldığı belgesel için şimdiden ünlü televizyon kanaları da sıraya girdi. Belgeselin senarist ve genel koordinatörü, Cihat Zembat, projenin uzun süren bir hazırlık süreci sonrasında gerçekleştirildiğini belirterek, “Televizyon projesi olarak hazırlanan çalışma için dünyanın en önemli belgesel kanallarından şimdiden teklif almaya başladık. Bu önemli değerimizi dünya çapında bir yapımla tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

ALANINDA BİR İLK OLDU

Yönetmenliğini Mahmut Fazıl Coşkun'un, senarist ve genel koordinatörlüğünü Cihat Zembat'ın yaptığı “Sekiz Ülke Sekiz Yönetmen ve Sinan” belgeselinin ilk gösterimi hafta sonu yapıldı. Önümüzdeki aylarda televizyon kanallarında gösterime girmesi beklenen ve her bölümü 22 dakikadan oluşan 8 bölümlük belgesel için sekiz ayrı ülkede çekimler yapıldı. Sekiz ünlü yönetmenin yer aldığı belgesel için bini aşkın figüran kullanılırken, bazı sahneler 3 boyutlu olarak çekildi. Zembat, ilk gösteriminden hemen sonra televizyon kanallarının belgesel için kendileriyle görüştüğünü söyleyerek, “Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda televizyon kanalı, belgeselin kendi televizyon kanalarında yayınlanması için görüşmelere başladı. Teklif getiren televizyon kanallarının bir çoğu belgesel kanallarından oluşuyor. Şu anda isim vermek istemiyorum ama aralarında dünyaca ünlü belgesel kanallarının olduğunu da söyleyebilirim. Önümüzdeki aylarda bu kanallardan bazılarıyla anlaşarak belgeseli izleyici ile buluşturmayı düşünüyoruz” dedi.

ÇIRAK, USTA VE KALFA SİNAN

Sinan'ın hayatının kişiliği, eserleri, estetik algısı, düşünsel ve kültürel birikimi, çıraklığı, kalfalığı ve ustalığı olmak üzere üç ana temel çizgide anlatılan belgeselin ilk ayağı Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'da tamamlandı. İstanbul'u yapılarıyla biçimlendiren ve şehrin kimliğine önemli katkısı olan Mimar Sinan'ın hayatını, belirli periyodlarda ele alan belgesel, Sinan'ın hayatını ve yapıtlarını anlatan Tezkiretü'l Bünyan isimli eserden yola çıkılarak hazırlandı. Drama belgeselde Mimar Sinan'ı ünlü oyuncu Cemal Hünal, dönemin diğer kahramanlarından biri olan Hürrem Sultan'ı ise Ece Uslu canlandırdı.


Sınırları kaldıran mimar

Osmanlı Döneminin Mimarbaşı, Mimar Sinan'ın Uluslararası tanınırlığını arttırmayı amaçlayan proje kapsamında, İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü 8 ayrı ülkede (Türkiye, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Ukrayna, Suriye, İsrail-Filistin, Macaristan), 8 ayrı yönetmen tarafından çekilen belgeselde özel tekniklere de yer verildi. Bin figüranın kullanıldığı belgesel için 4 ay post-prodüksiyon (çekim sonrası yapım çalışmaları) süreci geçirildi.


13 yıl önce