|

Sırbistan'da Türk dizilerine hakaret

Dış Haberler
00:00 - 30/03/2012 Cuma
Güncelleme: 22:39 - 29/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Sırbistan'da Türk dizilerine hakaret
Sırbistan'da Türk dizilerine hakaret

"Muhteşem Yüzyıl" başta olmak üzere Türk dizilerinin Balkanlar'da yoğun ilgi görmesinden rahatsız olan Sırp radikaller, Türk karşıtı bir kampanya başlattı. Sırp Ulusal Hareketi Nasi'nin (Naşi 1389) başlattığı ve Padişah I. Murad Han'ı hançerleyerek öldürdüğüne inanılan Miloş Obiliç'e gönderme yapılan ırkçı kampanyada Osmanlı İmparatorluğu'na duyulan tarihi kin yeniden nüksetti.

SULTAN SÜLEYMAN HAZIMSIZLIĞI

Dizilerle Türk tarihinin yeniden yazılmak istendiğini savunan milliyetçiler, kampanya ile genç Sırplara "gerçek tarihi" anlatacaklarını iddia ediyor. Hazırlanan afişlerde, Sultan Süleyman'ın ve eski "Sırp kahraman" Miloş Obiliç'in resimlerinin yanı sıra Obiliç'e yönelik övgü dolu, Sultan Süleyman ile ilgili ise aleyhte ifadelere yer verildi. Afişlerde 1389'da ölen Obiliç'i simgeleyen bir fotoğrafla birlikte "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde Halit Ergenç'in canlandırdığı Kanuni Sultan Süleyman karakterine yer verilirken, amaçlarının "Sultan Süleyman'ın pozitif bir tarihi şahsiyeti olarak gösterilmesine karşı çıkmak" olduğu vurgulandı.


Tarihi kin yeniden nüksetti

Naşi 1389, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları ile 1992-1995 arasında Bosna'da yaşanan katliamda büyük rol oynayan radikal Sırp hareketi olan Çetnikler'in fikir takipçisi olarak biliniyor. Muhteşem Yüzyıl, Kurtlar Vadisi, 1001 Gece, Ezel, Gümüş ve Yaprak Dökümü gibi Türk dizileri, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek'te büyük ilgiyle izleniyor.



12 yıl önce