|

Süleymaniye'de 150 yıllık unutkanlık

Restorasyon çalışmaları tamamlanan muhteşem eserin kubbesindeki hattın eksik harfi de yerine konuldu. Cami Kurban Bayramı'nda ibadete açılacak.

Aa
00:00 - 10/11/2010 Çarşamba
Güncelleme: 23:56 - 9/11/2010 Salı
Yeni Şafak
Süleymaniye'de  150 yıllık unutkanlık
Süleymaniye'de 150 yıllık unutkanlık

Yahya Kemal Beyatlı'nın “Süleymaniye'de Bayram Sabahı' şiirinde 'muhteşem bir eser' olarak nitelendirdiği, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1558 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Süleymaniye Camii, 3 yıllık restorasyon çalışmasının ardından Kurban Bayramı'nda ibadete açılacak. Restorasyon sırasında kubbedeki hat yazısında eksik bırakılan 'h' harfi de eklendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 21 milyon TL harcama yapılarak hayata geçirilen restorasyonda çalışan 200 kişilik ekipte kalemkar, hattat ve sanat tarihçiler de yer aldı. Vakıflar 1. Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, “Cami baştan sona elden geçirildi. Depreme dayanıklı olup olmadığı araştırılan caminin 8 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğu ortaya çıktı. En önemli işlerden birisi caminin çimentolardan arındırılması oldu. Horasan harcının bileşenini bulduk ve yapıyı sıvadık, üzerine kalem işlerini yaptık” dedi. Restorasyon sırasında caminin kubbesinde simetrik halde dizilmiş 256 küp bulduklarını anlatan Özekinci, “Bu küpler içindeki boşlukları sayesinde caminin akustiğini sağlamış Mimar Sinan' dedi .

Projenin hat danışmanlığını yapan Prof. Hüsrev Subaşı da caminin ana kubbesindeki yazıların 150 yıl önce hattat Abdülfettah Efendi tarafından yazıldığını ancak ayette bir 'h' harfinin unutulduğunun anlaşıldığını söyledi. Subaşı, unutulan 'h' harfinin Abdülfettah Efendi'nin 30 hat yazısının incelenmesinin ardından olması gereken yere koyduklarını söyledi.



13 yıl önce