|

Suriyeli Mülteciler SETA Washington'da tartışıldı

SETA Washington'un organize ettiği 'Türkiye'de Suriyeli Mültecilerin Durumu' adlı toplantıda Kılıç Kanat ve Kadir Üstün'ün kaleme aldığı 'Türkiye'nin Suriyeli Mültecileri: Entegrasyona Doğru' adlı rapor tartışıldı.

Yeni Şafak
18:06 - 29/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:09 - 29/04/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay toplantıda açılış konuşmasını yaparak Washington'da mülteci konusu uzmanları ve siyaset yapıcılarından gelen soruları cevapladı. Konuşmasında SETA Washington'un raporunun uluslararası farkındalık yaratma anlamında önemine dikkat çeken Oktay, uluslararası toplumun mülteciler meselesine duyarsız kaldığının altını çizdi. Oktay 'Türkiye'deki kampların BM standartlarının çok ötesinde olduğunu' kaydetti. Türkiye'nin 'sıfır noktası' sistemiyle Suriye tarafında 100'den fazla mülteci kampına yardım ederek 'mültecilerin Türkiye'ye gelmeden kendi ülkelerinde ihtiyaçlarının karşılanmaya çalıştığını' söyledi. 'Gelişmiş ülkelerin de Türkiye gibi açık kapı politikası takip etmeleri gerektiğini' söyleyen Oktay, 'biz Türkiye olarak mültecileri sınırını açacak ülkelerin sınırına kadar getirme sözü veriyoruz' dedi. Oktay Suriye'de siyasi çözüm olmadan insani yardımların çözüm olamayacağını dile getirdi.



"Mülteciler için güvenli ortam var"


'Uluslararası Mülteciler' adlı sivil toplum kuruluşu uzmanı Daryl Grisgraber, Türkiye'de yaptığı saha çalışmasındaki gözlemlerine dayanarak, 'eğer Suriyeli bir mülteciyseniz Türkiye'de olmak istersiniz zira Türkiye'nin kampları 5 yıldızlı ve kentli mülteciler için güvenli bir ortam var' dedi. Grisgraber, 'uluslararası toplumun mültecilere kapısını açan Türkiye ve diğer ülkeleri nasıl desteklemesi gerektiği konusunda düşünmesi gerektiğini' söyledi. Türkiye'nin mülteci çocukların eğitimi konusundaki çabalarının son derece önemli olduğunu ve bunun 'kayıp nesil' tehlikesine karşı kritik olduğunu söyledi.



Brookings Türkiye Programı Direktörü Kemal Kirişçi, Ortadoğu'daki devletler sisteminin adeta çöktüğünü ve bu ortamda Türkiye gibi ülkeler için güvenlik risklerinin ortaya çıktığını belirtti. 'Uluslararası toplumla Türkiye arasına bir kimya uyuşmazlığı olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini' söyleyen Kirişçi AFAD gibi bölgesel organizasyonların BM gibi uluslararası kuruluşlara nazaran daha etkili olabildiği tartışmalarına dikkat çekti.



"Türkiye inanılmaz fedakarlıklar yapıyor"


SETA Washington Direktörü Kadir Üstün Türkiye'de 'hem devletin hem de sivil toplumun inanılmaz derecede fedakarlıklar yaptığını' anlattı. 'Türkiye'nin geniş kapsamlı bir entegrasyon politikasına ihtiyacı olduğunu' belirten Üstün, 'mültecilere belli sektörlerde, sınırlı sayıda ve aşamalı olarak çalışma izni verilmesinin kritik önemi olduğunu' söyledi. Türk dış politikasının Suriyeli mültecilere ilişkin insani kaygılarla şekillendiğinin altını çizen Üstün, 'Kobani örneğinde görüldüğü üzere Türkiye'nin insani kriz çözmeye çalışırken uluslararası toplumun IŞİD meselesine odaklandığını ve dolayısıyla Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili yanlış bazı algıların oluştuğunu' söyledi. Üstün, Suriyeli 'mültecilerin Türkiye'nin kendi bürokratik yapısını güncelleştirmesine yardım ettiğini ve bunun da dış politika yapma kapasitesine katkıda bulunacağını' vurguladı.



SETA Washington Araştırma Direktörü Kılıç Kanat ise sivil toplumun insani yardımlar konusunda ne kadar aktif olduğunu ve birçok insani yardım kuruluşunun geniş ve etkin yardım ağları oluşturduğunu anlattı. AFAD'ın kritik rolünün altını çizen Kanat, 'mültecilerin Suriye'de siyasi bir çözüm olmadan insani yardımların bir çözüm olamayacağını düşündüklerini' aktardı.



#türkiye
#seta
#seta direktörü
#seta washington
9 yıl önce