|

Tek nüshalık hazine

8. Beyoğlu Sahaf Festivali'ne H. Rahmi Gürpınar'ın 1913'te tamamladığı Can Pazarı romanının el yazması nüshası damga vurdu. Ancak eski bir matbaada ortaya çıkan eser, satılık değil seyirlik.

Kübra Sönmezışık
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 23:22 - 18/09/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Tek nüshalık hazine
Tek nüshalık hazine

8. Beyoğlu Sahaflar Festivali'ne Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın el yazma Can Pazarı romanı damga vurdu. 103 sayfalık el yazma roman satılmıyor sadece teşhir ediliyor. Sahaflık mesleğinin öncülerinden Halil Bingöl'ün Cağaloğlu'ndaki İbrahim Hilmi Çığıraçan'ın matbaasında bulduğu eserin el yazması tek nüshası var. Otuz yıldan beri sahaflık yapan Bingöl, 'Gürpınar'ın romanlarını hiçbir yerde göremezsiniz. Orijinal el yazması tek nüshadır' dedi. Değerli kitapları vefat eden ailelerden bulduğunu anlatan Bingöl 'Elimde Gürcüce Bin Bir Gece Masalları, Nazım Hikmet'in kendi imzasını taşıyan kitaplar yer alıyor. Asıl sahaflık bulunması ender olanı bulup ortaya çıkarmaktır' ifadelerini kullandı.

DEĞERİ BASKI BELİRLİYOR

Kadıköy'de sahaflık yapan Lütfi Seymen ise kitapları genelde ölen insanların evlerinden bulduğunu söyledi. Seymen, 'Baskısı, cildi eserin değerini belirliyor. Kur'an el yazmalarının fiyatları 4 binden başlayıp 50 bine kadar çıkıyor' diye konuştu.

Alternatif Robin Hood

Gürpınar'ın 1913'de tamamladığı, ancak ilk baskı tarihinin tam olarak bilinmediği Can Pazarı romanı Türk Edebiyatı'nın unutulmaz eserlerinden biridir. Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında geçen roman 'başarıya götüren her yol mubahtır' düsturuyla hareket eden bir grup düzenbazı anlatır ve alternatif bir Robin Hood öyküsü olarak da görülür.

10 yıl önce