|

Trafik cezasını fizik raporuyla çürüttü

California Üniversitesi'nde akademisyen olan Dimitri Krioukov, trafikte “Dur” levhasını geçtiği için 400 dolar ceza alınca, matematiksel teoremlere dayanan bir raporla mahkemeye başvurdu. Mahkeme, fizikçinin itirazını kabul ederek cezayı bozdu.

00:00 - 18/04/2012 Çarşamba
Güncelleme: 22:02 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Trafik cezasını fizik raporuyla çürüttü
Trafik cezasını fizik raporuyla çürüttü

Krioukov, trafik cezalarıyla mücadeleye adadığı ve Physics Central sitesinde yayımlattığı “Masumiyetin Kanıtı” adlı raporunda, teoremlerini de açıklayan grafikleri de vererek özetle şöyle diyordu: “Polis DUR levhasının yer aldığı kavşaktan 30 metre uzakta bulunuyordu ve beni uyarı levhasını geçerken gördü; ancak aslında ben levhayı geçmemiştim. Çünkü aracımın izlediği yola dikey pozisyonda durduğu için ilüzyona kapılarak benim durmadığımı sandı.

Polisin ilüzyon görmesinin nedeni ise, şu 3 tesadüfün aynı anda gerçekleşmesi yüzünderdir: Birincisi, polis, aracımın doğrusal değil; ancak açısal hızını ölçebilmektedir. İkincisi, araçlar yavaşlar, hemen ardından hızlanırlar. Üçüncüsü de polisin aracıma ait görüşü, aracım DUR levhasına yakın iken, bir başka araç tarafından kısıtlanır. Cezanın kesilmesinin polisin suçu olmadığını da keydeden Krioukov, raporunun sonuna “Gerçekliğin algılanması, her zaman gerçeği tam olarak yansıtmayabiliyor” diye de not düştü.

12 yıl önce