|

Türk sinemasını kabul ettirdi

Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da filminin Büyük Jüri Ödülü'nü almasını değerlendiren sinema eleştirmenleri, “O, Türk sinemasını dünyaya tanıttı” görüşünde.

İstihbarat Servisi
00:00 - 24/05/2011 Salı
Güncelleme: 22:56 - 23/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Türk sinemasını kabul ettirdi
Türk sinemasını kabul ettirdi

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 64. Cannes Film Festivali'nde yine jüri büyük ödülünü kazandı. 3 yıl önce aynı kategoride ödül alan Ceylan, bu yıl "Bir Zamanlar Anadolu'da" isimli filmiyle Cannes Jüri Büyük Ödülü'nü kazandı. Ceylan ödülü 'Le gamin au vélo' filmiyle Eric ve Luc Dardenne Kardeşler ile paylaştı. Dünya basını Ceylan'a övgüler yağdırırken Başbakan Erdoğan 64. Cannes Film Festivali'nde tekrar ödül kazanan Ceylan'ı telefonla arayarak kutladı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da Ceylan'ın ikinci kez büyük ödülle döndüğünü belirterek, 'Bu,Türkiye sinemasındaki güzel gelişmenin örnek kanıtlarından birisi oldu' dedi.

EGEMEN DİLİ REDDETTİ

Ödülü ve filmi değerlendiren Yeni Şafak sinema yazarı ve editörü Ali Murat Güven, Cannes Film Festivali yönetiminin Ceylan'ı ilk filminden beri çok sevdiğini ve her yeni yapıtını iple çektiğini belirtti. Güven, "Aldığı son ödül de Robert De Niro başkanlığındaki uluslararası bir jüriden gelmiştir, öyle çaltılıçukur panayırından falan değil" dedi. Çağımızın genç sinemaseverlerinin sinemadan her saniyesiyle soluksuz bir koşuşturmaca, dur durak bilmeyen aksiyonlar beklediğini söyleyen Güven, Ceylan'ın ilk filmi “Uzak”tan itibaren bu egemen dili çok kesin bir tavırla reddettiğini belirterek, insanlara 'dünya işleri hiç bitmez, şu yıpratıcı temponuzu düşürün, kendinizi iç seslerinizi dinlemeye alıştırın' diye seslendiğini ifade etti.

ZAMANI KENDİSİNE UYDURDU

Güven şöyle konuştu: "Zamana uymaya çalışmak yerine zamanı kendisine uyduran' bu yeni sinema dili, ilk aşamada bir miktar yadırgandı. Fakat sonrasında kitleler giderek sevmeye başladı. Her filmi bir diğerinden çok daha iyi bir yönetmene dönüşmek, üstelik bir avuç oyuncu ve neredeyse kısa metrajlı bir yapımın bütçesiyle çekmek öyle her babayiğidin harcı değildir. Üstadı Türk sinema tarihinde Metin Erksan'dan sonraki ikinci gerçek 'auteur yönetmen' olarak görüyorum.” Film eleştirmeni Ege Görgün ise Ceylan'a ödül verilmesini şöyle değerlendirdi: “Nuri Bilge Ceylan'ın tutkuyla sevdiği, yalnız ve güzel ülkesinin sinema yazarı olarak, filmini seyreden seçkin kitleye dahil olamadım. Terence Malick'in en iyi film ödülü aldığı bir festivalde yarı-yarıya da olsa ödüllendirilmek bir gururdur. Hem filmin sahbi için, hem o sahibin vatandaşı bir sinema yazarı için.”



13 yıl önce