|

Türkiye Soma için seferber oldu

Soma'da bir yıl önce yaşanan faciada yaşamını yitiren 301 madenciden geride kalan 442 yetim ve 250 acılı eşin yaralarını sarmak için toplumun tüm kesimleri el birliği yaptı. Kaymakam Atçı, "Kumbarasını gönderen çocuktan, ev yapmak isteyen şirketlere kadar herkes şehit aileleri için bir şeyler yapmaya gayret etti" dedi.

Yeni Şafak
11:19 - 12/05/2015 Salı
Güncelleme: 08:37 - 12/05/2015 Salı
AA

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın Soma ve Türkiye'de derin bir travmaya neden olduğunu belirtti.



Kazadan sonra yaraların sarılması için devlet, özel şirketler ve sivil toplum kuruluşlarının örnek çalışmalar sergilediğini anlatan Atçı, facianın ardından AFAD, Kızılay ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere çok sayıda kurumun görevlilerinin ilçeye gelerek ailelerle iletişim kurmaya çalıştığını söyledi.



Atçı, ailelerin maddi sıkıntılarla karşılaşmaması için ilk etapta her aileye yaşamını yitiren madencilerin aldığı maaş kadar emekli maaşı bağlandığını söyledi. Atçı, prim eksikliği nedeniyle emekliliği hak etmeyen 70 madenci için de Torba Yasa ile düzenleme yapıldığını, prim borçlarının devlet tarafından karşılanarak bu ailelere de maaş olanağı sağlandığını dile getirdi.



AFAD'ın koordine ettiği yardım kampanyasında toplanan 50 milyon lira ile her ailenin hesabına 160 bin lira yatırıldığını kaydeden Atçı, birçok kurumun yetkililerinin ve hayırsever vatandaşların da ilçeye gelerek mağdurlara ayni ve nakdi yardımlarda bulunduğunu ifade etti.



Atçı, madenci aileleri için Doğuş Grubu ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesince 301'er konutluk iki inşaat projesinin başladığını, projeler tamamlandığında her ailenin ikişer konutunun olacağını belirtti. Atçı, şöyle konuştu:



"Geçen bir yıllık süreç, Türkiye'nin, yetim çocukların yaralarını sarma konusundaki azmini de ortaya koydu. Hemen herkes elinden geldiği kadar Soma'ya destek olmaya çalıştı. Kumbarasını gönderen çocuktan ev yapmak isteyen şirketlere, oynadığı maçın gelirini bağışlayan futbol takımından yaptığı el işlerini satıp parasını zarfa koyan ev hanımlarına kadar herkes seferber oldu. Giden canın yerini doldurmak mümkün değil, maddi imkanlar yaratarak bunu sağlayamayız ama bugüne kadar yapılanlardan aileler çok memnun. Hepsi 'Allah razı olsun' diyor.



Türkiye'nin değişik kentlerinden davetler var. Herkes ailelerin yaralarını sarmaya morallerini düzeltemeye çalışıyor. Yapılması gereken her şey yapılıyor. Bugün itibarıyla şehit ailelerimizin maddi bir sıkıntı bulunmuyor. Şehit çocuklarımıza hayırseverler tarafından öğrenim bursları bağlandı. Bazı firmalar üniversite bitene kadar tüm eğitim masraflarını üstlendi ve üniversite bittikten sonra da bünyelerinde iş verme taahhüdünde bulundu. Hayırseverlerin verdiği destekle yetim çocuklarımızın geleceğini garanti altına aldık."



Psikolojik sorunlar


Kaymakam Atçı, kaza sonrası psikolojik sorunlar yaşayan madenci ailelerine destek olmak üzere sendikalar sponsorluğunda Psikososyal Destek Merkezi açtıklarını bildirdi. Atçı, merkezde Türkiye'nin dört bir yanından gönüllü psikologların görev yaptığını söyledi.



Merkezin büyük faydasını gördüklerini anlatan Atçı, "Merkezi bir yıllığına açmıştık ancak talebin yüksek olması nedeniyle bir yıl daha devam edeceğiz. Merkezde yürütülen terapiler sırasında faciadan da önce madenci ailelerinin yaşadığı sorunların bulunduğunu tespit edildi. Yer altı madenciliğinin yapıldığı bir yerde bu tip bir merkezin ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu merkezi sürekli hale getirmeyi de düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.



Madenci çocukları için açtıkları Çocuk Gelişim Merkezi'nin de yoğun talep gördüğüne işaret eden Atçı, madenci ailelerinden 7-14 yaş arasındaki 3 bine yakın çocuğun burayı okul sonrası bir etüt merkezi olarak kullandığını anlattı. Merkezdeki eğitimcilerin çocukların derslerine yardımcı olduğunu, farklı konularda kurslar ve etkinlikler düzenlediğini söyleyen Atçı, şunları belirtti:



"Buradaki amacımız, çocukların farklı kabiliyetlerini, gelişim alanlarını tespit edebilmek çünkü madenci çocukları da genelde madenci oluyor. Bu çocuklar aynı kaderi paylaşmasın farklı bir yolda devam edebilsinler istiyoruz. Bir kısmı yine de madenci olacak ama en azından bir kısmı yeteneğinin peşinden gitsin istiyoruz. Merkeze çok yoğun talep geldiği için bunu büyütmeye çalışıyoruz. İkinci bir bina kuracağız ve bu merkezden faydalanan çocuk sayısını 5 bine çıkarmayı hedefliyoruz."



"Sporda iddialıyız"


Bahattin Atçı, ilçenin spor altyapısının Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özel şirketlerin yatırımlarıyla iyi bir konuma getirildiğine de dikkati çekerek, Soma'nın Türk sporunun geleceğinde iddialı olacağını ifade etti.



Gençlik ve Spor Bakanlığının ilçede gençlik merkezi kuracağını, Türkiye Futbol Federasyonunca yapılan Futbol Okulunun inşaatının da sürdüğünü söyleyen Atçı, madenci ailelerin yaşadığı mahallelerde ihtiyaç duyulan okulların da hayırseverler desteğiyle yapılmaya devam edildiğini sözlerine ekledi.

#Soma
#maden faciası
9 yıl önce