|

Türkiye tarihinde ilk; umre ilk kıbleden başlayacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014 hac ve umre programlarına Kudüs bağlantılı umre programını da ekledi. Halktan gelen yoğun talep üzerine gerçekleştiği belirtilen programa katılmak için müftülüklere başvurmak yeterli.

16:05 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 16:54 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Osmanlı döneminde hac ve umre ziyaretleri üç kutsal mescidin ziyaretinden oluşuyor ve kutlu yolculuk ilk kıblemize ev sahipliği yapan Kudüs'ten başlıyordu. Cumhuriyet dönemi boyunca birkaç özel tur hariç uygulanmayan bu ziyaretler Diyanet İşleri Başkanlığının girişimiyle yeniden hayata geçiyor.



İlk durak Mescid-i Aksa

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararına göre umre programları Mescid-i Aksa ziyareti ile başlayacak. 24 Şubat itibariyle başvuruların kabul edildiği program için ilk kafile 15 Nisan'da İstanbul'dan hareket edecek. Kutlu yolculuk boyunca 3 gün Kudüs'te, 4 gün Medine'de ve 7 gün Mekke’de kalınacak. Programa kayıt yaptırmak için  il veya ilçe müftülüklerine müracaat etmek yeterli.


İsrail'den olumlu yanıt

Umre programlarına Kudüs'ten başlanması uygulamasına İsrail'li makamlardan olumlu yanıt geldiğini belirten Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri, İsrail'in kişiye özel vize uyguladığını hatırlattı. 


Kudüs bağlantılı umre turlarında Mescid-i Aksa dışında, Filistin'de yer alan Hz. İbrahim, Hz. İshak, Hz. Davut, Hz. Yakup, Selman-ı Farisi ve Rabiat’ül Adeviyye’nin kabirleri de ziyaret edilecek. 



Müftülüklerden alınan bilgiye göre  1.tur kayıtları 16 Mart günü 160 kişilik kontenjanla son bulacak. Program dahilinde 6 tur gerçekleştirilmesi planlanıyor.


Görmez: Kudüs Müslümanlarındır

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ve Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Hac Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada konuya ilişkin olarak, "Bizim tarihimizde bu ibadet yapılırken Kudüs bilhassa Umre ibadetinin bir parçası kabul edilmiştir. Biz bunu terk ettik ve Kudüs'ü adeta başka bir ülkeye teslim ettik. Kudüs onların değil, Kudüs Müslümanlarındır" demişti.

#Kudüs
#Umre
#Mescidi Aksa
#Diyanet
9 yıl önce