|

Bir saniye düşünmeden Nepal'e de koştuk

Dünyanın neresinde olursa olsun deprem ve sel gibi doğal afetler sonrası hemen yardıma koşan Türkiye, 7,9 ile sarsılan Nepal'in de yaralarını 4 koldan sarıyor. Başta AFAD, Kızılay ve İHH olmak üzere çok sayıda yardım kuruluşu, depremin ilk gününden itibaren Nepal'de hem kurtarma çalışmalarına katıldı hem de çadır kentlerle oluşturup gıda yardımlarına başladı.

Yeni Şafak ve
15:25 - 27/04/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:33 - 8/09/2015 Salı
Yeni Şafak

Orta Asya'nın kadim ülkesi Nepal, 25 Nisan günü 7.9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Pokhara bölgesinde meydana gelen son 80 yılın en yıkıcı depreminde şu ana kadar 3 bin 300 kişinin öldüğü tahmin edilirken enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Yaklaşık 30 milyon insanın yaşadığı ülkede büyük hasara neden olan felaketten en az 200 bin kişi etkilendi. Ölü sayısının her geçen dakika arttığı bölgede 5 binin üzerinde kişi de yaralandı.



Yardım eli mesafe dinlemedi

Depremin ardından bir çağrı yapan Nepal Enformasyon Bakanı Minendra Rijal, uluslararası yardım kuruluşlarının desteğine ihtiyaçları olduğunu duyurmuştu. Bu çağrıya binlerce kilometre öteden ilk cevap veren ülkelerden biri Türkiye oldu. Kamu kuruluşları ve STK'lar ilk dakikadan itibaren harekete geçti ve bir insani yardım seferberliği ilan edildi.

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünün açıklamasına göre, felaket haberi üzerine ilk dakikada harekete geçilerek Başbakanlık AFAD´da ilk hazırlık toplantısını yapıldı. AFAD koordinasyonundaki 70 kişilik ekip, depremden bir gün sonra sabah saatlerinde afet bölgesinde çalışmalara başladı. AFAD´dan 26, Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri´nden (UMKE) 10, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı´ndan (İHH) 16, GEA´dan 15, Yeryüzü Doktorlarından ise 3 kişinin yer aldığı ve başta kurtarma malzemeleri, şahsi tesisatlar ve kamp malzemeleri olmak üzere 3 tonluk yükle yola çıkan ilk ekip, Pazar gününden bu yana durmaksızın çalışmaya devam ediyor.


Türk Kızılayı yaraları sarıyor

Türk Kızılayı Pakistan Daimi Temsilciliği ekipleri ile Türkiye'den gönderilen Kızılay ekibi ve yardımları da Nepal'e ulaştı. Kızılay ilk etapta, bin battaniye ve 300 gıda kolisinden oluşan yardım malzemesini afet bölgesine gönderdi. Nepal için SMS yardım kampanyası başlatan Kızılay, “Nepal yaz 2868'e gönder Nepal'in gözyaşını birlikte dindirelim" sloganıyla 10 TL tutarındaki SMS karşılığında toplanan yardımları bölgeye ulaştıracak. Ayrıca Nepal Kızılhaçı yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştiren Türk Kızılayı ekibi, afetzedelere yardım konusunda yol haritasını belirledi. Türk Kızılayı, Nepal halkına barınma yardımında bulunacak ve ilk etapta 5 bin kişinin barınacağı bin çadır ve battaniye bölgeye ulaştırılacak. Türk Kızılayı Bangladeş ve Pakistan Daimi Temsilcilikleri ise afetzedelerin gıda ihtiyacını temin edecek.


İHH Arama Kurtarma Ekipleri hayat kurtarıyor

Türkiye'den bölgeye giden ilk kafilede yer alan ve 2'si AID'e bağlı doktor olmak üzere 16 kişiden oluşan İHH Acil Yardım Ekibi, bölgedeki enkazlarda arama kurtarma çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Acil yardım ekibinden Ekrem Es, depremin merkez üssü Pokhara şehrine ulaşmaya çalıştıklarını ve enkazların altında hala insanların olduğunu belirtirken, bölgede acil şekilde barınak, gıda ve temizlik malzemelerine ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor. İHH İnsani Yardım Vakfı daha fazla destek sağlamak için bugün ikinci insani yardım ekibini bölgeye gönderecek.

Sadakataşı Derneği yardım faaliyetlerine başladı

Depremin ardından kısa sürede harekete geçen Sadakataşı Derneği ekibi, başkent Katmandu'ya vardığı ilk saatlerden itibaren çalışmalarını sürdürüyor. Dernekten yapılan açıklamaya göre, Nepal Acil Yardımları bünyesinde bölgede gıda, ilaç, su ve çadır yardımı yapılacak. Partner gruplarıyla iletişime geçerek yardım faaliyetleri sürdüren yardım ekibi, arama kurtarma çalışmalarına da destek veriyor.

Yeryüzü Doktorları depremzedelere şifa olacak

Depremin ardından 3 kişilik bir medikal kurtarma ekibini Nepal'a gönderen Yeryüzü Doktorları, bölgede salgın hastalık tehlikesinin baş göstermesi üzerine acil sağlık yardımı için bir kampanya başlattı. Ekibin sahada yaptığı ihtiyaç analizini değerlendiren Yeryüzü Doktorları, Nepal'e gönüllü bir sağlık ekibinin gönderilmesi için çalışmalarını yürütürken bir de acil yardım kampanyası düzenlemeye hazırlanıyor. Yeryüzü Doktorları bu kampanyalar çerçevesinde Nepal'e tıbbi malzeme ve ilaç yardımında bulunacak. Diğer yandan Yardımeli Derneği ve Beşir Derneği gibi birçok kuruluş da Nepal'e insani yardım çalışmalarına destek veriyor.


#Nepal deprem
#Kızılay
#İHH
#AFAD
#YYD
#Yardım
9 yıl önce