|

Tutulma heyecanı

Bu sefer Türkiye’den de görülebilen parçalı Güneş tutulması, tam bir görsel şölen sundu. İstanbul’da yoğun bulutlardan dolayı izlenemeyen gök olayı, birçok şehirde binlerce insan tarafından ilgiyle izlendi.

Yeni Şafak
04:00 - 21/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:35 - 20/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Ay'ın yörünge hareketi sırasında dünya ile güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması, İstanbul'da bulutlu hava nedeniyle izlenemedi. İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan ve akademik kadro, İstanbul'da saat 10.52'de parçalı olarak başlayan güneş tutulmasını gözlemevindeki teleskoptan takip etti.



İKİNCİSİ EYLÜLDE GERÇEKLEŞECEK


Yine, güneş tutulmasını izlemek için gözlemevinin bahçesine de 2 teleskop konuldu. Üniversitedeki öğrenciler ve okullardan gelen çocuklar da hem kubbedeki hem de bahçedeki teleskoplardan bu doğa hareketini izlemeye çalıştı. Ancak havanın kararması ve bulutlar nedeniyle güneş tutulması izlenemedi. Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan, bunun, yılın ilk tutulması olduğunu, ikincisinin de eylülde gerçekleşeceğini ifade etti.



DEPREMLE İLGİSİ YOK


Bilimsel çalışmalar açısından tutulmayı izlemenin önemli olduğunu vurgulayan Özkan, “Tutulmaların zamanını hesaplayan bilimsel altyapıya sahibiz. Zaman zaman deprem, tsunami ve kıyamet senaryoları gibi birtakım dedikodular duyuyoruz. Tutulmanın bunlarla alakası yok” diye konuştu. Özkan, tutulmanın manyetik etkilere yol açamayacağını, bunun Ay'ın yörüngesindeki hareketinden kaynaklanan bir olay olduğunu, ışığın dünyaya biraz daha az geldiğini, insan gözünün de bunu fark edemediğini kaydetti.



KÖTÜYE YORMAYIN


“Süper ay” olayına da değinen Özkan, şöyle devam etti: “Bugün yeniay. Dolunay olsaydı ayı biraz daha büyük ve parlak görecektik. Yeniay nedeniyle küçük göreceğiz. Aynı zamanda bugün ekinoks. Gece ve gündüz eşit. Bu 3 olay tesadüf olarak bir araya geldi. Kötü olarak algılanmaması gerek.” Edirne'de ise Selimiye Camisi bahçesinde toplanan fotoğrafseverler bulutların dağıldığı kısa anlarda tutulmayı görüntüledi.



Kaynakçı bakışı


Tutulma, bulutsuz şehirlerde başta çocuklar olmak üzere büyük ilgiyle izlendi. İzleyicilerin bazıları Güneş'e özel gözlüklerle bakarken bazıları ise kaynakçı maskesini tercih etti.






#güneş
#tutulma
#Süper ay
9 yıl önce