|

Yaralı caretta carettalara hayat dokunuşu

Nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettalardan kıyıda yaralı olarak bulunanlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde tedavi ediliyor.

Aa
00:00 - 22/09/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:37 - 22/09/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Yaralı caretta carettalara hayat dokunuşu
Yaralı caretta carettalara hayat dokunuşu

Dünyadaki kaplumbağa yuvalama alanlarının önemli bölümüne sahip Türkiye'de her yıl çok sayıda caretta caretta, Akdeniz ve Ege sahillerine yumurtalarını bırakıyor. Yumurtalardan çıkan canlıların denizle buluşmasına tanık olunan bu sahillerde çoğu zaman da ağır yaralı haldeki caretta carettalara rastlanıyor.

Ölmek üzereyken bulunan caretta carettaların yeniden hayata tutunması için Mersin'deki Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde yoğun çaba sarf ediliyor.

Merkeze getirilen kaplumbağalar, uzman ekiplerce özenle tedavi ediliyor. İyileşen caretta carettaların denize uyum göstermesi için de rehabilitasyon faaliyeti yürütülüyor.

Doğa Koruma ve Mili Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, biyoçeşitlilik bakımından zengin olan Mersin'in caretta carettaların uğrak yerlerinin başında geldiğini vurgulayarak, kentteki tedavi merkezinin bu açıdan önem taşıdığına dikkati çekti.

Yaklaşık 50 kilometrelik yumurtlama kumsalı bulunan kentte, uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan deniz kaplumbağalarının yaşamlarını sürdürmesi için yoğun çaba gösterdiklerin anlatan Çörtük, şöyle devam etti:

"Caretta carettalar ile yeşil deniz kaplumbağalarının başına bazı kazalar gelebiliyor. Bu konudaki ihbarları anında değerlendiriyoruz. Yaralı kaplumbağaları merkezimize getiriyoruz. Burada tedavilerini ve bakımlarını yapıyoruz. 3 yıl önce kurulan merkezimizde bugüne kadar 28 kaplumbağaya müdahale edildi. Tedavileri yapılanlar doğal yaşam alanlarına bırakıldı. 12 kaplumbağanın tedavisi sürüyor. Bir veteriner ve 6 personelle onları da iyileştirmeye çalışıyoruz. Tedavilerinden sonra ait oldukları denize göndereceğiz."

Dalış yeteneği yeniden kazandırılıyor

Kaplumbağaların, darbe veya ağa takılma sonucu yaralandığının altını çizen Çörtük, bu konuna vatandaşlardan ve özellikle balıkçılardan duyarlı olmalarını istedi.

Deniz kaplumbağalarının biyolojileri gereği çabuk şoka girebildiğini aktaran Çörtük, "Yaralı kaplumbağaların burada veteriner hekimiz tarafından pansuman ve tedavileri yapılıyor. O süreci atlattıktan sonra doğal yaşam alanlarına bırakmadan dalma havuzlarında alıştırma yaptırıyoruz. Ardından denize bırakıyoruz" diye konuştu.

Merkezde görevli veteriner hekim Ayşe Dürgen de metabolizması yavaş olan deniz kaplumbağalarının iyileşme sürecinin zaman aldığını söyledi.

Yaralı deniz kaplumbağalarını yaklaşık bir yıl gözetim altında tuttuklarını kaydeden Dürgen, "Kafa travması yüzünden merkezde bakımı devam eden 'Melek' adlı kaplumbağa ilk geldiği gün kötü vaziyetteydi. Kafatasında çatlak vardı. Büyük zarar görmüştü. En az bir yıl müşahede altında tutulması gerekiyor. Kafası iyileştikten sonra dalış alışkanlığı kazandırılıp, denize salacağız" dedi.

10 yıl önce