|

Yunan adalarında Osmanlı mayası

Yunan adalarındaki Osmanlı izlerini süren sanat tarihçisi Neval Konuk, Osmanlı dönemi eserlerinin envanterini çıkardı. Osmanlı eserleri adalarda dimdik ayakta.

İstanbul
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 22:44 - 5/05/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Yunan adalarında Osmanlı mayası
Yunan adalarında Osmanlı mayası

Yunan adalarında araştırma yapan sanat tarihçi Neval Konuk, buralarda bilinenden çok daha fazla sayıda Osmanlı dönemi eseri olduğunu ortaya çıkardı. Yunanistan'ın Midilli, Rodos, Sakız ve İstanköy adalarında Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan eserlerin bugünkü durumu Dışişleri Bakanlığı'-nın öncülüğündeki bir çalışmayla gün ışığına çıkarıldı. Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Neval Konuk, 1,5 yıl süren envanter araştırmasının ardından bu adalara gitti, Osmanlı eserlerini yerinde görüp fotoğrafladı ve 22 gün süren çalışmalarını “Midilli, Rodos, Sakız ve İstanköy'de Osmanlı Mimarisi” adlı kitapta topladı. Neval Konuk, adalarda çoğu çok az zarar görmüş 461 Osmanlı eseri buldu. Konuk, “Çok yoğun çeşme vehamam inşası var.


AB FONUYLA ESERLER ONARILMIŞ

Bununla birlikte cami sayısı çok fazla. 19. yüzyılda inşa edilen kamu binaları var, hükümet konakları, idadiler, eğitim yapıları var” diye konuştu. Ege adalarının sürekli sallandığını ve depremler sonucu bazı tahribatların oluştuğunu söyleyen Konuk, çok sayıda eserin Avrupa Birliği fonlarıyla restore edildiğini belirledi. Konuk, “Adalarda türbeler hariç bütün eserler oldukça bakımlı” dedi. Adalarda yaşayanların yardımıyla bilmediği pekçok eseri keşfeden Konuk, yeni projeler de tasarlıyor.




16 yıl önce