|

Ev taksidini sanıklara ödetti

Savcı Şadan Sakınan'ın 500 bin liraya aldığı evin kredi taksitlerini gasp suçundan hükümlü K.G.'ye ödettiği ortaya çıktı. Skandal sonrası HSYK soruşturma başlattı. Sakınan, 2010 KPSS soruşturmasını yıllarca sümen altı etmişti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2015 Cuma
Güncelleme: 21:47 - 28/05/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Binlerce gencin hayatının gasp edildiği 2010 KPSS soruşturmasını yıllarca sümenaltı eden eski Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın 2013 yılında Ankara'da 500 bin lira değerinde ev aldığı ve bu ev için de paralel yapının bankası Bank Asya'dan 200 bin lira konut kredisi kullandığı belirlendi. Ancak 24 ay vadeyle çekilen ve aylık 9.038 lira olan kredi taksitlerini Sakınan'ın kendisinin ödemediği tespit edildi.



TAKSİTİ ÖDEYEN GASP SANIĞI


Sakınan'ın kullandığı kredi için ödemesi gereken aylık taksitlerinden 4'üne denk gelen toplam 36 bin 152 TL'lik taksit ödemesinin 'nitelikli gasp' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarından 20 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edilen K. G.'ye ödettirdiği ortaya çıktı.



DOSYASI YARGITAY'DA


Taksitlerden 16 tanesinin ise sigortacılık alanında faaliyet gösteren bir şirketin müdürü olan M. V. tarafından, bir tanesinin de aynı şirketin ortağı ve aynı zamanda Sakınan'ın kardeşi olan A. S. tarafından yatırıldığı tespit edildi. 2005'te mahkum olan K.G.'nin aradan geçen 10 yıla karşın dosyasının hala Yargıtay'da olması dikkat çekti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Şadan Sakınan hakkında 'mal varlığında orantısız artış' olduğu gerekçesiyle başlattığı soruşturma ise sürüyor.



MASAK ORTAYA ÇIKARDI


İmtiyazlı ortakların bilgilerinin gizlenmesi nedeniyle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) kararıyla yönetimi TMSF'ye geçen paralel yapının bankası Bank Asya'da inceleme yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), ilginç bir olayı da ortaya çıkardı.



200 BİN TL KONUT KREDİSİ ÇEKTİ ÖDEMELERDE ADI YOK


MASAK'ın yaptığı incelemelere göre, Sakınan 2013'ün Haziran ayında yani hala KPSS dosyasına baktığı dönemde, Bank Asya'nın Balgat Şubesi aracılığıyla 200 bin TL konut kredisi çekti. 500 bin TL değerindeki gayrimenkul ipoteği şartı ile çekilen ve 24 ay vadeye bölünen kredinin aylık taksitleri ise 9.038 TL olarak belirlendi. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Ancak krediyi çeken Sakınan'ın adı, ödemelerde ise geçmiyor.



TAKSİTİN 16 TANESİ ŞİRKET MÜDÜRÜNDEN


MASAK, ödemelerin kimler tarafından yapıldığını da tek tek tespit etti. Sakınan'ın ödenen kredi taksitlerinden 16 tanesinin Ankara'da sigortacılıkla ilgili bir şirketin müdürü olan M.Y. tarafından, 1 tanesinin ise Sakınan'ın kardeşi A.S. tarafından banka şubesine yatırıldığı öğrenildi. MASAK, 200 bin liralık kredinin sadece iki taksidi kaldığını tespit etti.



Mal varlığında şüpheli artış


Sakınan'ın kredisini gasp sanığı ve bir şirket müdürüne ödettirdiğini tespit eden MASAK, durumu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdi. Başsavcılık raporu, 'malvarlığında belirlenemeyen artış' olduğu gerekçesiyle soruşturmayı yürüten HSYK'ya sundu.



GELİRLERİ ŞÜPHELİ


Sakınan'ın Ankara'da görev yaptığı yıllarda mal varlığında ciddi artışlar olduğu ve bunların da gelirlere açıklanmasının mümkün olmadığı tespit edildi. HSYK, soruşturma başlattı.



SORUŞTURMA BAŞLATILDI


Dosyada, “imar ve iskan planlarında değişiklikleri önceden öğrendiği bazı arazileri ucuza alıp, sonra satarak haksız gelir elde ettiği, adliyenin kafeterya, restorasyon ve mal alım işlerinde ihalelerin değerinden düşük verildiği” gibi iddiaların yer aldığı belirtiliyor. Öte yandan Sakınan'ın Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağı da araştırılıyor.


#Savcı Şadan Sakınan
#Fetullahçı Terör Örgütü
#kpss soruşturması
9 yıl önce