|

O savcılara ihraç yolda

HSYK Müfettişleri, Adana ve Hatay’da planlı hareket ederek MİT TIR’larının durdurarak aranması skandalına imza atan dönemin Adana Başsavcısı Bağrıyanık, Başsavcıvekili Karaca, Cumhuriyet Savcıları Takçı ve Şişman ile Kavalcıoğlu hakkında meslekten ihraç ve yargılama izni istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 00:20 - 2/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Müfettişleri, Türkiye'yi teröre destek veren ülke konumuna düşürmek için 1 Ocak 2014'te Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014'te Adana Ceyhan'da MİT'e TIR'ları durduran, savcı ve jandarma yetkilileriyle ilgili raporunu tamamladı.



DARBEYE TEŞEBBÜS


Başmüfettiş Arif Sami Kaya ile Müfettişler Mustafa Topaloğlu ve Veysel Kaçmaz tarafından hazırlanan raporda “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Devletin güvenliğine ve siyasal faaliyetine ilişkin bilgileri temin edip ifşa etmek” suçlamalarından tutuklanan 4 yargı mensubu olan Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takcı ve Özcan Şişman ile dönemin Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu'nun meslekten ihraç edilmesi ve haklarında yargılama izni verilmesi talep etti. Müfettişler ayrıca, söz konusu 4 savcı ile birlikte tutuklanan dönemin Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay ile Ceyhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erdal Yılmaz ve Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz hakkında da kovuşturma izni istedi.



438 sayfalık raporda, savcıların soruşturma aşamasında yaptıkları işlemler ile Adana'da askerler hakkında casusluk iddiasından açılan dava kapsamında alınan ifadeler yer aldığı öğrenildi. Müfettişler, ihraç ve yargılama izni istedikleri raporu, HSYK 2. Dairesi'ne sundu. 2. Daire, müfettişlerin ihraç ve kovuşturma izni istemli talebini karara bağlayacak. İhraç talebinin değerlendirilebilmesi için ise savcılar hakkında son savunmalarının alınması yönünde karar verilmesi gerekiyor.



DOSYA YARGITAY'A GELECEK


Son savunmalar geldikten sonra dosyayı disiplin yönünden ele alarak, müfettişin ihraç talebini görüşecek. HSYK 2. Dairesi'nin izin vermesi durumunda, savcılar hakkındaki dosya, Hakim ve Savcılar Kanunu uyarınca, hakim ve savcılar hakkındaki son soruşturma iznini vermeye yetkili en yakın Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.


#Mustafa Topaloğlu
#Veysel Kaçmaz
#Süleyman Bağrıyanık
#Ahmet Karaca
#Aziz Takcı
9 yıl önce