YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Ruslar batağa saplandı

Grozni savunmasında 600 Rus askeri öldürüldü ve 50 zırhlı araç da imha edildi. Staraya Televişka bölgesindeki çatışmalarda 230 kişilik Rus özel timi yokedildi, sağ kalanlar da panik içinde silahlarını bırakarak kaçtı. Staropromıslovskiy'de 1 Rus helikopteri düşürüldü, 30 Rus askeri öldürdü ve 5 zırhlı araç da imha edildi. Rus kuklası Gantamirov direniş karşısında şaşkına döndü.

GROZNİ- Çeçenistan eski Enformasyon Bakanı Movladi Udugov'un, İnternet'teki "Kavkaz-Merkez" sayfasından alınan ve "Severniy Kafkaz" (Kuzey Kafkasya) gazetesine dayanılarak verilen haberde, Şamil Basayev, Vaha Arsanov, Aslanbek İsmailov, Ahmed Zakayev ve diğer ünlü Çeçen komutanların önceki gün başkent Grozni'de düzenledikleri toplantıda, başkentin savunulması ile ilgili planın son ayrıntılarını görüştükleri bildirildi. Çeçen Cumhuriyeti İçkeriya Devlet Başkanlığı Basın Sözcülüğü, toplantıda, Grozni'nin sonuna kadar savunulacağı kararının alındığını açıkladı. Sözcülük, Devlet Başkanı Aslan Mashadov'un toplantıya katılmadığını kaydetti. Bu arada, Rus topçusunun önceki gün de öğleden sonra başkentin Çernoreçye, Aldı, Prigorodniy bölgelerini yoğun topçu ateşine tuttuğu bildirildi.

600 Rus askeri öldürüldü

Çeçen kaynakları, Grozni savunmasında 600 Rus askerinin öldürüldüğünü ve 50 zırhlı aracın da imha edildiğini açıkladılar. Ayrıca, şiddetli çatışmalarda 5 Çeçen savaşçının Rus askerleri tarafından şehit edildiği ve 9 Çeçen savaşçının da yaralandığı belirtiliyor. Bu arada, başkentin 56. bölgesindeki Syüyur-Kort tepesinde şiddetli çatışmaların meydana geldiği ve Staraya Televişka bölgesinde çıkan çatışmalarda 230 kişilik Rus özel tim askerlerinin, Çeçen mücahidleri tarafından öldürüldüğü ve sağ kalan Rusların da panik içinde silah ve mühimmatlarını bırakarak kaçtıkları kaydedildi. Zavodskaya bölgesinde ise Çeçen savaşçıların, 2 adet Rus yapımı BTR zırhlı piyade aracını ve 1 adet Rus yapımı "Zenit" roketatarını ele geçirdikleri ve 7 Rus askerini esir aldıkları vurgulandı. Bu arada, Çeçen kaynaklar, başkentin Staropromıslovskiy bölgesinde Çeçenler'in 1 adet Rus askeri helikopterini düşürdüğü ve helikopterin "Elektroinstrument" fabrikası avlusuna düştüğü bildirildi. Çatışmalarda Çeçenler'in 30 Rus askerini öldürdüğü ve 5 adet Rus yapımı zırhlı aracı imha ettiği kaydedildi.

950 mücahit başkente takviyeye geldi

Ayrıca, son günlerde Grozni'ye 950 Çeçen mücahitin daha takviye olarak gönderildiği ve Rus birliklerine karşı saldırıya geçme emrini beklediği bildirildi. Çeçen Komutan general Aslanbek İsmailov, Grozni'de yaptığı açıklamada, Çeçen mücahitlerin silah eksikliğinin olmadığını bildirdi. İsmailov, son 20 gün içinde Çeçen savaşçıların Rus birliklerine yönelik karşı saldırılarda çok miktarda silah ve mühimmat ele geçirdiklerini kaydetti. Öte yandan, Bakan Aydamir Abalayev, Dağıstan tarafından Çeçenistan'ın Nojay-Yurt ilçesine bağlı köylere saldırı düzenlemeye hazırlanan Rus birliklerine karşı aniden taarruza geçen Çeçenistan İçişleri Bakanlığı askeri birliklerinin, Çeçenistan ile Dağıstan sınırında bulunan 200 Rus askerini ölü olarak ele geçirdiklerini ve 3 tank ile 9 zırhlı aracı imha ettiklerini bildirdi.

Mashadov: Sonuna dek savunacağız

Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov, Rus güçlerinin yoğun bombardımanlarına hedef olan başkent Grozni'nin "sonuna kadar savunulacağını" söyledi. Grozni'deki Çeçen komutanlardan Aslambek İsmailov da Çeçen televizyonuna yaptığı açıklamada, Çeçen savaşçıların, kentten çıkmak için koridora ihtiyaçları olmadığını, çünkü sonuna kadar savaşacaklarını belirtti. Rusya yanlısı Çeçen Lider Malik Saydullayev, İtar-Tass Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Grozni'de şu anda 5 binden fazla Çeçen savaşçı var ve herbiri, kentten canlı çıkmayacağına dair Kuran'ı Kerim üzerine yemin etti" dedi.

Grozni aralıksız bombalanıyor

Rus güçleri Grozni'yi önceki gece de bombalamayı sürdürürken, helikopter desteğini arkasına alan Rus askerleri, Grozni'ye sızma girişimlerine devam ettiler. Başkent çevresindeki stratejik mevzilere yerleşen tanklar ise kenti aralıksız bombaladı. Grozni'de ilerlemeye çalışan ağır silahlı Rus birlikleri ile Çeçen güçler arasında, özellikle kentin güneyinde şiddetli çatışmalar çıkıyor. Çeçen Basın Merkezi de Rus güçlerinin zaman zaman kent merkezine girme girişiminde bulunduklarını, Çeçenlerin de karşı saldırı düzenlediklerini bildirdi.

500 kiloluk yanıcı gaz bombaları atıyorlar

MOSKOVA- Rus Hava Kuvvetleri'nin, Çeçenistan'ın güneyindeki bölgelere, geniş bir alana yanıcı gaz bulutu yayan 250 ve 500 kg.'lık bombalar bırakmaya başladılar. Bu tip bombalar, Çeçen savaşçıların bulunduğu üslere, mevzilere veya bombalardan etkilenmemek için oluşturdukları yeraltı mevzilerinin bulunduğu bölgelere bırakılıyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de dün Devlet Başkanı Boris Yeltsin ile Kremlin Sarayı'nda Çeçenistan konusunun da ele alındığı görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, "Çeçenistan'daki operasyonda her şey planlandığı gibi gidiyor. Verdiğimiz sözleri tutacağız" dedi. Rusya Savunma Bakanı İgor Sergeyev de açıklamasında, "Başkent Grozni'nin alınmasına yönelik operasyon planlandığı gibi devam ediyor" dedi.

Kukla Gantamirov şaşkına döndü

Rusya yanlısı Çeçen gönüllülerin komutanı ve eski Grozni Belediye Başkanı Bislan Gantamirov, Grozni'yi ele geçirmenin beklenenden uzun sürebileceği kaydedildi. Gantamirov, "Böylesine şiddetli bir direniş, gönüllüler için bir sürpriz oldu" diye konuştu. Rusya yanlısı Çeçen gönüllüler tarafından yapılan açıklamalarda, Grozni'de en az 2000 kadar iyi silahlanmış Çeçen direnişçi bulunduğu kaydedildi. Çeçen savaşçıların son direniş noktasının Çeçenlerin çoğunluğunun yaşadığı Çeçenistan ovasında bulunduğu ifade ediliyor. Rus generaller tarafından yapılan açıklamalarda Grozni'nin ne zaman alınacağı hakkında bir zaman sınırlaması getirilmezken, Rusya'nın güçlerini Çeçen direnişçilerin büyük ölçüde çekildikleri Çeçenistan'ın güneyinde yoğunlaştıracağı belirtiliyor.

Robertson: Askerî zafer sorunu çözmez

LONDRA- NATO Genel Sekreteri George Robertson, Rusya'nın askeri zafer kazanmasının, bu ülkenin Çeçenistan'daki bağımsızlık yanlısı Çeçenlerle olan sorunlarına çözüm getirmeyeceğini söyledi. Robertson, NATO'nun Çeçenistan'da siyasi bir çözüme varılmasını istediği yolundaki görüşlerini tekrarladı. Sadece batılı ülkelerin değil, bütün uluslararası toplumun, Rusya tarafından yapılanın yalnızca prensipte değil, pratikte de yanlış olduğunu açıkça ifade ettiklerini vurgulayan Robertson, Rusya'nın istikrarlı bir çözüm için soruna siyasi kanallardan bir çözüm bulmasının zorunluluğuna işaret etti.




Kağıda basmak için tıklayın.


Geri sayım başladı
Katmandu-Yeni Delhi seferini yaparken kaçırılan ve en son Afganistan'ın Kandahar kentine indirilen Hindistan uçağındaki 155 yolcu hâlâ rehin tutuluyor. Korsanların verdiği süre dolmasına rağmen pazarlıklar devam ediyor. Pazarlıklardan bir sonuç alınamazsa uçağa operasyon yapılacak.

Suriye İsrail'in Golan inşa planını kınadı

Rus siyasi partileri ikiye bölündü
MOSKOVA- Rusya'da son seçimlerde barajı aşarak Parlamento alt kanadı Duma'ya girmeyi başaran partiler, Çeçenistan'a yönelik askeri harekat konusunda karşı karşıya geldi. Muhalif Yabloko Partisi lideri Grigory Yavlinsky, "Bir intikam savaşı açıp, Çeçenistan'ın bağımsızlık sembolü olan Grozni'yi işgal etmek bizim için kabul edilemezdir" dedi. Eski Başbakan Yevgeni Primakov'un liderliğini yaptığı ve son seçimlerde kazandığı 66 milletvekili ile üçüncü olan "Anavatan-Tüm Rusya Partisi"nden bir yetkili de, Yavlinsky'nin sözlerini destekleyerek, "Hükümeti, terörizme karşı mücadele ettiği sürece destekleriz. Ancak kalabalık nüfuslu bir kente tam hazırlanmadan yapılan ağır bir saldırıdan endişe duyuyoruz" dedi. Duma'ya 113 milletvekili göndererek en büyük grubu oluşturan Komünist Parti Genel Başkan Yardımcısı İvan Melnikov ise hükümetin Çeçenistan harekatına tam destek verdi. Sağcı Güçler Birliği'nin lideri eski başbakanlardan Sergei Kiriyenko da hükümetin saldırılarının arkasında yer aldı.

'Rusya kendini dizginlesin'
WASHINGTON- ABD yönetimi, Çeçenistan'da devam eden askeri harekatında ölçülü davranmayarak kitleler halinde sivillerin kaybına yol açtığı takdirde Rusya'nın uluslararası toplumdan dışlanma riskini göze alması gerektiği uyarısında bulundu. Beyaz Saray kaynakları tarafından yapılan açıklamada, Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de Rus birlikleri ilerlerken, düzenlenecek askeri harekatın büyük can kaybına yol açacağı ve bu durumun Rusya'nın uluslararası toplumdaki yerini kaybetmesi anlamına geleceği belirtildi. ABD yönetiminin bir yetkilisi, "biz Rusya'ya Çeçenistan'da askeri bakımdan kendini dizginlemesi ve sorunları diyalog yoluyla çözmesini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde, uluslararası toplumdan dışlanma riskini göze almak zorunda" diye konuştu.

Rusya Batı ile diyaloğu güçlendirmek istiyor
MOSKOVA- Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in, bakanlığına, "Rusya'nın izole edilmesi çabalarına izin verilmemesi" görevi verdiğini söyledi. Yeltsin ile dün biraraya gelen İvanov, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "Rusya ile Batı arasında siyasi düzeyde daimi temasların kesilmediğini" anımsattı. Yeltsin'in bir süre önce Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüştüğünü, Başbakan Vladimir Putin'in de İngiltere Başbakanı Tony Blair ile görüştüğünü kaydeden İvanov, "ayrıca, Rusya'ya bir dizi ziyaret ile Rusya'dan Batı'ya bir dizi ziyaret üzerinde çalışıyoruz" dedi. Diyaloğun aktifleşmesi ve ortak yaklaşımlar aramak gerektiğini belirten İvanov, "biz, Yeltsin'in talimatı ile bu yönde hareket edeceğiz" diye konuştu. İvanov, eleştirilerini sertleştiren ABD konusunda ise ayrıntıya girmedi. İvanov, bir yandan da Batı'ya uyarılar yaparak, şöyle devam etti: "Bize karşı yaptırımlar dili ile konuşulmaya çalışılıyor. Oysa bu, Rusya ile konuşulması mümkün bir dil değil. Umarım bu dil, 1999 yılında kalır. Batılı partnerlerimiz, Soğuk Savaş kalıplarından kendilerini çok büyük zorluklarla kurtarabiliyorlar. Kuzey Kafkasya'da neler olup bittiğini anlamak için diyalog gerekiyor."

İsrail'den Hizbullah'a jest
BEYRUT- İsrail'in, kayıp İsrail askerlerine karşılık elinde pazarlık unsuru olarak tuttuğu ve önceki gün serbest bıraktığı 5 Lübnanlı Beyrut'a geldi. Hiçbir yargılama yapılmadan 10 yıldan fazla süredir İsrail hapishanelerinde tutulan Lübnanlılar, Berlin üzerinden ulaştıkları Beyrut Havaalanı'nda, aileleri ve yetkililer tarafından sevinç gösterileriyle karşılandı. Hizbullah üyesi Lübnanlılar, koşulsuz ve tek taraflı olarak, Almanya'nın arabulucuğunda salıverildi. İsrail'in bu son hareketi, İsrail askerlerinin Güney Lübnan'daki işgal bölgesinden Temmuz ayında geri çekilmesi planı öncesi, Hizbullah'a yönelik yeni bir iyiniyet jesti olarak yorumlanmıştı.

İran 1 Ocak'ı tatil ilan etti
TAHRAN- Bilgisayar sistemlerinde 2000 virüsü nedeniyle meydana gelebilecek aksamalara karşı İran'da, 1 Ocak 2000 günü tatil ilan edildi. İRNA'nın haberine göre, Bakanlar Kurulu, önceki gün yaptığı toplantıda Bütçe ve Planlama Örgütü'nün önerisi üzerine muhtemel aksamalara karşı 1 Ocak gününü tatil ilan etti. İran İçişleri Bakanı Abdülvahid Musevi Lari de muhtemel aksamalara karşı 31 Aralık günü uçak seferlerinin iptal edileceğini söyledi. Lari, 2000 virüsü krizine karşı kriz merkezleri kurulduğunu da kaydetti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...