YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 


Tarıma destek sürecek

Tarım reformunu basına tanıtan Bakan Gökalp, "IMF ve Dünya Bankası, Türk çiftçisinin, üreticisinin sıkıntısını bilemez bizim kadar. Bize uyan önerilerini alırız." dedi.

Türkiye'nin en kısa sürede, AB'nin ortak tarım politikasına ve reformlarına uyumunu gerçekleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, "Türkiye, gerekli reformlarını yaparak tarım sektörünü güçlendirip geliştiremediği takdirde, Avrupa Birliği'ne tam üyelik gerçekleştiğinde ve tarım ürünleri serbest dolaşımına gidildiğinde, tarım sektörümüzün bugünkü yapısıyla AB ile rekabet etmesi mümkün olamayacaktır. Ve Türkiye, tarım ürünlerinde Avrupa Birliği'ne açık bir pazar haline gelebilecektir" diye konuştu.

Ülke gerçekleri dikkate alınacak

Gökalp, hububat fiyatlarını belirlerken, IMF'nin önerileri yanında Türkiye'nin gerçeklerini de dikkate alacaklarını söyledi. Gökalp,"IMF ve diğer uluslararası kuruluşların önerilerini, biz Türkiye gerçeğine uyumu ve uygulanabilirliği noktasında kabul ederiz. Ancak uygulanamayacak bazı öneriler varsa, onlarla uzlaşabileceğimiz ortak noktaları buluruz" dedi. Bakan Gökalp, 2000 yılı hububat alım fiyatlarının, dolar bazında 1999 yılı fiyatları düzeyinde olacağını, çiftçinin mağdur edilmeyeceğini bildirdi. Gökalp, bakanlıkta düzenlediği "Tarımsal Reform ve tarımda Yeniden Yapılanma" konulu basın toplantısında, AB'nin Ortak Tarım Politikasına uyum ve Türk tarımının uluslararası rekabete açılması için yapılması gereken, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dünya fiyatlarının, 25 yıldır 90 doların altına düşmediğine işaret eden Bakan Gökalp, şunları söyledi: "Geçen yıl 110 dolardı, bu yıl 115-120 dolar düzeyinde tahmin ediliyor. CİF olarak maliyeti 130 doları bulacaktır. Bunun üzerine yüzde 40 ilave ettiğinizde, 1999'da verdiğiniz dolar bazındaki fiyata yakın bir fiyat oluşacaktır. Üreticilerin haksızlığa uğraması söz konusu olmayacaktır. Kendilerinin bu konuda telaşlanmasına gerek yok. Türkiye bütçesine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesine, desteklere, teşviklere ilişkin kararı, Bakanlar Kurulu verir. IMF ve Dünya Bankası'nınki öneridir. Verdiğimiz niyet mektubunun da tabii ki arkasındayız. Ancak bu niyet mektubu konusunda, her zaman bir uzlaşmaya varmak mümkündür."

TMO'nun zararı 600 trilyon

TMO'nun bu yıl 5 milyon 565 bin ton ürün aldığını, karşılığında 420 trilyon lira ödediğini, halen vadesi gelmeyen veya devam eden alımlardan dolayı 2 trilyon lira düzeyinde borcu bulunduğunu açıklayan Bakan Gökalp, alımların finansmanı nedeniyle de Ofis'in 600 trilyon liranın üzerinde de görev zararı alacağının uluştuğunu bildirdi. IMF'nin, Ziraat Bankası'nın kredi faizlerinin sübvansiyonuna son verilmesini önerdiğinin hatırlatılması üzerine de Bakan Hüsnü Yusuf Gökalp, enflasyon ve banka kredi faizlerindeki düşüşün zirai kredilere de yansıyacağını, kredilerin faizlerinin artmayacağını söyledi.





Kağıda basmak için tıklayın.


Asgari ücrette karar günü
5 milyon çalışanı ilgilendiren 2000 yılı asgari ücretini tespit etmek için komisyon bugün 8. defa toplanıyor. Asgari ücretin bugünkü toplantıda netleşmesi bekleniyor
Borsa depara kalktı
Borsa yüzyılın son dört seanslık periyoduna çarpıcı bir başlangıç yaptı. Bileşik endeks, günün tamamında 1344.17 puan yükseldi.
SSK ikiye bölünecek
ANKARA- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, SSK'yı özelleşirmeyi düşünmekle suçlandığını belirterek, "Bırakın SSK'yı özelleştirmek yeniden yapılandırmak için çalışıyoruz. Kurumu, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü ve SSK Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü diye ikiye ayıracağız" dedi.Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik toplantı dün hastane başhekimleri, il sigorta müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla SSK Genel Müdürlüğü'nde yapıldı. Bakan Okuyan, SSK'yı yeniden yapılandırma için bir çalışma başlatmadan önce sivil toplum örgütlerininde görüşlerini almak istediklerini fakat sivil toplum örgütlerinden beklediği ilgiyi görmediğini ifade etti.
"Hemşireyi dahi tayin edemiyoruz"
SSK Genel Müdürü Zekai Özcan, "SSK Yönetim Kurulu olarak bir hemşirenin dahi tayinini yapamıyoruz. Karar Bakanlar Kurulu'nun iznine bağlı" dedi. Toplantıda konuşan Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi'nin SSK'da yapılan yanlışlıkları anlatırken, başhekimlerin protestosuna uğradı. Tanrıverdi ise 'Sayın Bakan binlerce yolsuzluk açıklıyor.
Niye kimse ses çıkarmıyor da buna itiraz ediyorsunuz" diye konuştu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...