YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Clinton'ın Haçlı Seferi

Afrika turuna çıkan ABD Başkanı'nın Nijerya ziyaretinin iki gündem maddesi var: 7 eyalette İslam hukukuna geçilmesinin Batı'ya verdiği rahatsızlık ve petrol.

ABD Başkanı Bill Clinton, görevinin sona ermesine 5 ay kala üç Afrika ülkesine dün başladığı gezisinin ilk durağı olan Nijerya'da demokrasi mesajları veriyor. Önemli bir petrol ülkesi olan Nijerya'nın son yıllarda ABD'nin kontrolünden çıkma eğilimi göstermesi ve bu ülkenin 7 eyaletinde İslam hukukunun yürürlüğe konulması, Clinton'ın ziyaretinin ana konularını oluşturuyor.

Gündem, İslam ve petrol

"Kara Kıta Afrika'da demokrasinin yerleştirilmesi ve barış" mesajları ile devam eden ziyaretini Abuja bölgesi ve yakın köylerle sınırlandıran Clinton'ın, bölge halkının şeriat ilan edilen 7 bölgenin yönetimi ile ilgili düşüncelerini alması spekülasyonlara neden oldu.

Nijerya'da son yıllarda halkın büyük çoğunluğunun İslam'ı benimsemesi ve Yobe eyaletiyle birlikte şer'i yönetimi benimseyen eyaletlerin sayısının 7'ye yükselmesi Avrupa ve ABD'de derin yankı uyandırdı. Sudan'dan sonra Afrika'nın en büyük ve güçlü ülkesinin de İslami bir görünüme bürünmesi, üstelik İslam'ın siyasal ve sosyal mesajlarının halk nezdinde yoğun ilgi görmesi ABD'nin çıkarlarını ve Nijerya petrolü üzerindeki geleceğini tehlikeye atıyor.

Gözlemciler, Nejerya'da İslami yönetimin ve İslam'ın siyasal mesajlarının hakim olmasının Batı'yı tedirgin ettiğini, Clinton'ın ziyaretinin de bu gelişmenin engellenmesi için Nijerya yönetimine baskı yapmayı amaçladığını belirtiyor. Şeriatı benimseyen eyaletlerin çoğunda aşırı Hristiyanlar hariç, Hristiyanlar'ın büyük çoğunluğu da İslami yönetime geçişten memnunlar.

'Üretimi artır, fiyat düşsün'

Clinton Nijerya'daki temasları sırasında, varil başına 30 doları aşan petrol fiyatlarının üretimin artırılarak indirilmesi için Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı'nın (OPEC) üyesi olan Nijerya'nın desteğini isteyecek. Gözlemciler, ABD'nin Nijerya petrolü üzerindeki çıkarlarını da garantiye almayı amaçladığını ifade ediyorlar. Clinton'la beraber ABD Enerji Bakanı Bill Richardson da bölgede bulunuyor. Clinton, daha sonra Tanzanya'da bölgesel çatışmalara son verilmesi çağrısında bulunacak, ardından da Mısır'a uğrayarak Ortadoğu barış sürecinin ilerletilmesi için Kahire'nin çaba göstermesini isteyecek.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...