YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 

 

Mafya Ligi'nde de Türkiye şampiyon...

İngiltere'nin saygın gazetelerinden İndependent'ın yayınladığı bir rapora göre, Büyük Biritanya'da uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve diğer kaçakçılık dallarında Türk mafyası lider durumunda.

Organize suç örgütlerinin yasa dışı faaliyetlerinin bir yıllık cirosu 50 milyar sterlin (yaklaşık 50 katrilyon TL) kadar.

Bunun 8.5 milyar sterlini Türk mafya örgütlerine ait.

Bu miktarın 5 milyar sterlininin Türkiye çıkışlı uyuşturucu olduğu kabul edilirse, bir yılde Türkiye'den İngiltere'ye yönelik uyuşturucu trafiğinin miktarı anlaşılır. Bu da yaklaşık 10 milyar dolar kadar bir para eder.

Bu sadece İngiltere'ye yönelik trafiğin cirosudur. Diğer Avrupa ülkeleri ve Amerika trafiği de hesaba katılırsa bu miktarın rahatça 50-60 milyar doları geçtiği varsayılabilir.

Kimileri bunu, yuvarlak hesap 100 milyar dolar olarak belirtiyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı rapora göre ülkeye giren eroinin yüzde 90'ı Türkiye çıkışlı.

Dikkat edin. İngiltere'ye ihraç edilen tekstil ürünlerinden ya da patatesten sözetmiyoruz. Sözkonusu mal, uyuşturucu ve her yıl yaklaşık bu miktar 'mal' muntazaman yasa dışı yollarla Türkiye'den yurt dışına sevkediliyor.

50 katrilyon liralık bir olaydan sözediyoruz.

Ne Paraşüt hikayesi ne Balina üçkağıdı ne de başka bir şey buna benzemez.

Nerde bağırsaklarını temizleyen Türkiye?

Nerde yeni 'Zehir hafiye'miz?

Daha geçenlerde, MHP'nin en yetkili ağızlarından biri, Şevket Yahnici, her nedense bu konuyla ilgili bazı iddiaları dile getirdi.

'Güvenlik güçlerinin bir bölümü işin içinde olmazsa, bu miktarda bir kaçakçılık yapılamaz' anlamına gelecek bir açıklama yaptı.

Kimse de üzerine alınmadı.

Sanki bu olay Türkiye'de olmuyormuş gibi davranıldı.

Bu konuda daha başka açıklamalar, raporlar da yayınlandı. Uyuşturucunun büyük bölümünün en güvenli bölge olarak Olağanüstü Hal Bölgesi'nde üretildiğini ya da geçiş yolunun orası olduğu iddia edildi.

Kimse bu iddialara bir yanıt vermedi.

Bu mesele tartışılmadı bile.

Şimdi, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın resmi raporunda, İngiltere'ye gelen uyuşturucunun yüzde 90'ının Türkiye kaynaklı olduğu söyleniyor.

Bu miktarda bir uyuşturucu ticaretinin güvenlik güçlerinin ve devletin çeşitli kadamelerinin işbirliği ve desteği olmadan sınırlardan geçip gidemeyeceğini de bizzat güvenlik güçlerinin yetkilileri ifade ediyorlar.

Ne o vatanseverlik şampiyonluğunu kimseye bırakmayan yetkililer bu konuya değiniyor ne de siyasi partilerden bir ses geliyor.

Ya o, 'irtıca' ve 'bölücülük' yanlısı memurların kulaklarından tutulup kamu hizmetlerinden atılmasının bayraktarlığını yapan devlet kalemlerine ne demeli?

Bu konularda tek satır yazdıkları görülmüyor. Bazı odakları rahatsız etmemeye azami dikkat sarfediyorlar.

Sanki bütün bu odaklar, bu işin bir bölümüne ortaklar da, bu gizli ortaklık adına ses çıkartmıyor gibiler.

Ya da, bu işin bir 'vatan-millet' işi olduğu sanki zımmen kabul edilmiş ve tıpkı Susurluk çetesinin cinayetleri gibi, bu olay da görmezden geliniyor.

Kim bilir belki de bu paraya Türkiye'nin ihtiyacı bulunuyor.

Kayıt dışı para dedikleri ve uyuşturucu parasını da kapsıyan yasa dışı ekonomik faaaliyetin, yasal parasal faaliyetten büyük olduğu söylenen bir ülkede, sanırım bu trafiği savunanlar bile vardır.

Gazeteler yılbaşından bu yana 3.5 milyar dolarlık yabanco oto satıldığını yazıyordu.

Sonra Türkiye'nin bir bölümünün Belçika gibi yaşadığı falan da söyleniyor.

Öteki Türkiye tartışmalarını ise hep biliyoruz.

Büyük bir refah içinde yaşayan 7-8 milyon insan.

Ve 100 milyar dolarlık uyuşturucu trafiği. 200 milyar dolar olduğu söylenen kara para faaliyeti.

Tabii bu, 'Öteki Türkiye' tartışmalarına yeni bir boyut getirmeyi düşündüğümden değil ama, yine de bu 100 milyar dolar ve 200 milyar dolar rakamlarını telaffuz ederken aklıma takılıyor.

Nereye gidiyor bu milyar dolarlar?

Ve hakikaten devlet bu işin içinde mi?


27 AĞUSTOS 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...