YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Küçük Leyla neden 'Mendilci Kız' oldu?

İstanbul Büyükçekmece Mc. Donald's hamburgercisinin önünde mendil sattığı için müessese müdürü ve garson tarafından etlerin konulduğu derin dondurucuya kapatılmıştır. "Cani, katil, vicdansız" olan müdür ve garson "Amacımız sadece korkutmaktı, ufak bir şaka yapmak istedik vs." demelerine rağmen bu izah; kimseyi tatmin etmediği gibi haklarında "adam öldürmeye teşebbüs" suçundan 15 yıl hapisle fezleke düzenlenmesini de engelleyememiştir. İki sahıs, hemen tutuklanıp Metris Cezaevi'ne gönderilmiştir.

Çocuk, buzdolabında geçirdiği zamanı "Bir an, orada öleceğimi sandım" cümlesiyle anlatmaktadır. Leyla'yı, buzdolabından kurtaran iki genç de "Çocuk ellerini göğsünün üzerinde birleştirmiş büzülüp kalmıştı. Tir tir titriyordu. Dudakları da morarmıştı" demişlerdi.

Kızın ailesi, 13 yıl önce Bitlis'ten İstanbul'a göç etmiştir. Baba Ziya Alkış, 10 yıl tekstil işçiliği yaptıktan sonra böbrek hastası olduğu gerekçesiyle bu işi bırakmıştır. Aksini söylese de çocuğun babası ve annesi, Leyla'nın mendil sattığını biliyorlar ve anlaşıldığı kadarıyla teşvik de ediyorlardı. Anne Emine Alkış, bir yandan kızının mendil sattığından haberi olmadığını ve "her gün amcasının peşine takılıp gittiğini", bir yandan da paraya ihtiyaçları olduğunu söylemektedir. Dahası anne, olayı incelemek için gelen Sosyal Hizmetler Müdürlüğü uzmanının yanında agresif davranışlar sergilemiştir. Anne, kocasının iş göremez raporu olduğunu söylemiş ama bu raporu gösterememiştir. Çocuklardan 11 yaşındaki Caner kaldıkları evin kendilerinin, 7 yaşındaki Zeynep de babasının market sahibi olduğunu ağızdan kaçırınca anneleri tarafından dövülerek uyarılmışlardır. Yapılan araştırmada, bu çocukların da sokaklarda mendil ve ciklet sattıkları ortaya çıkmıştır.

Sayın jüri üyeleri...

Aile, küçük Leyla'nın her gün amcası ile birlikte evden çıktığını bilmektedir. Şu ayrıntıyı da dikkatinize sunarım. "Amca" dedikleri masallardan tanıdığımız "tecrübeli, şefkatli" amcalardan değildir. Leyla bile ona ismiyle hitap etmekte ve iş arkadaşına "Lokman" demektedir. Çünkü, "Lokman amca", Leyla'dan sadece bir yaş büyüktür, yani 11 yaşındadır.

Sayın jüri üyeleri...

Çocuğun babası, olaydan hemen sonra medya ilgisinin patlamasıyla hamburgercinin önüne gelerek esip gürlemiş ve "Bu caniliktir" diye bağırmıştır. Babanın çocuğuna sahip çıkışı göz yaşartıcı görünmekle beraber, çelişkileri artıracak niteliktedir. Fırsattan istifade Mc Donald's aleyhine Amerikanvari bir tazminat talebiyle 150 milyar liralık dava açacağını ilan etmiştir.

Aynı akşam Reha Muhtar, canlı yayında hepimizin hislerine tercüman olduğunu zannettiği yayınlardın birisini daha yapmıştır. Metris mahkumları da, yayından hemen sonra, "cani" müdürü şişleyerek cemiyetin kendilerine verdiği infaz görevini yerine getirmekte gecikmemişlerdir. (Bu hususun mahkememizle ancak dolaylı bir ilgisi bulunduğunu, dilerseniz değerlendirmeye almayabileceğinizi belirtmeliyim.)

Gelişmeler bununla bitmemiştir. Medyada dört gün süren "Leyla'nın ailesi çok fakir" havası beşince gün dağılmış, babanın market sahibi ve ayrıca da kardeşleriyle birlikte üst kat inşaatı henüz tamamlanmamış olsa da dört katlı ortak bir apartmanı olduğu haberleri yayınlanmıştır. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü uzmanları da "Leyla'nın babasının sıkıntı içinde olmadığının, geçimini sağlayabilecek asgari gelire sahip olduğunun, kendine ait bir evi ve üç kardeşiyle ortak olduğu bir marketinin olduğunun anlaşıldığını" açıklamışlardır.

Bir haftalık fırtınadan sonra özetle, Küçük Leyla'nın mendil satma nedeninin; ya ailesi tarafından ticarete yatkın bir çocuk olarak yetiştirilme öngörüsü ya da büyük büyük ihtimalle, apartmanın üst kat inşaatının tamamlanabilmesi için aile bütçesine destek sağlama niyeti olduğu ortaya çıkmıştır.

Sayın üyeler....

Bu bilgiler ışığında şimdi, Leyla'nın anne ve babasının suçlu olup olmadığına karar vereceksiniz. Bu kararın, müdür ve garsonun yargılanmasıyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Zira, "adam öldürmeye teşebbüs suçu" bizim mahkememizin ilgi alanına girmemektedir. Biz burada, Küçük Leyla'yı önümüze "Mendilci Kız" olarak çıkartan lanet gerçeği sorgulayacağız.

Bu mahkemede, "minik bir çocuk yüreğinin, bitmek tükenmek bilmeyen para hırsı için, hayatın derin dondurucusunda katılaştırılması suçu"nun gerçekleşip gerçekleşmediğine karar vereceğiz...


27 AĞUSTOS 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Mustafa Karaalioğlu

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...