YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Biraz silah, biraz para

Clinton ile Putin, onbinlerce nükleer silah yapımına yetecek 68 ton plutonyumun kullanım dışı bırakılması için anlaşmaya vardı. İki lider önceki akşamki ilk görüşmede ise silah kontrolü, Balkanlar ve Kafkaslar üzerinde yoğunlaştı.

MOSKOVA- ABD ile Rusya arasında, onbinlerce nükleer silah yapımına yetecek toplam 68 ton plutonyum elementinin kullanım dışı bırakılması için anlaşmaya varıldı. Rusya'nın başkenti Moskova'da Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün görüşmelere devam eden ABD Başkanı Bill Clinton'in ziyareti üzerine açıklama yapan Washington yönetiminden müzakerelere yakın bir yetkili, Clinton ile Putin'in, her iki ülkede 34'er ton plutonyumu kullanım dışı bırakan anlaşmayı imzaladıklarını belirtti. Amerikalı ve Rus uzmanlar, plutonyum stokunun eritilmesi programı üzerinde iki yıldır çalışıyorlardı. Plutonyum imha programının 6 milyon dolara mal olacağı ve "20 yıl süreceği" açıklandı.

Silah kontrolü, Balkanlar ve Kafkaslar'ı görüştüler

Bu arada Clinton'ın, Putin ile Kremlin Sarayı'nda önceki akşamki ilk görüşmesinde önemli konular ele alındı. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Clinton ve Putin arasındaki ilk görüşmenin 2 saat 45 dakika sürdüğünü, bir dizi konunun ele alındığı görüşmede, daha çok silah kontrolü, Balkanlar ve Kafkaslar gibi uluslararası konulara yoğunlaşıldığını söyledi. İnterfaks haber ajansı da akşam yemeğine katılan Kremlin Sarayı İdari Şef Yardımcısı Sergei Prikhodko'nun, iki liderin silah kontrolü, Kafkaslar ve Balkanları görüştüğünü söylediğini duyurdu. Bu arada, Clinton ile Putin, dün sabah planda olmayan bir görüşme yaparak, dünkü görüşmede ele alınan konuları değerlendirmeye devam ettiler. Clinton ile Putin, daha sonra Moskova'daki zirve toplantısının resmi görüşmelerine başladı. Görüşmenin dar katılımlı ilk kısmına ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott ve Putin'in dış politika danışmanı Sergey Prikhodko katıldı. Prikhodko'nun açıklamasına göre, gündem maddeleri arasında bulunan Rusya'ya ekonomik destek konusu için iki lider ayrı bir oturum yaptı.

Albright'ın 'üç maymun' broşu

Clinton ve Putin, 70 dakika süren başbaşa görüşmelerinin ardından heyetler halinde görüşmelere geçtiler. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın "görmedim, duymadım, söylemedim" anlamını taşıyan üç maymunu birer birer gösteren üç ayrı broş taktığı dikkat çekti. Beyaz Saray Basın Sekreteri Joe Lockhard, iki liderin dünkü görüşmeler sırasında ekonomi ve güvenlik konularına eşit vakit ayırdıklarını söyledi. Lockhard, güvenlikle ilgili konulara ise, bölgesel çatışmalardan silahsızlanma antlaşmalarına kadar yaklaşık 15 maddenin girdiğini kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

OMON cinayetleri
HUMAN Rights Watch, Ruslar'ın geçen Şubat'ta Aldi'de 60'dan fazla sivil Çeçen'i acımasızca katlettiğini açıkladı. Katliam ve tecavüz kurbanları arasında 82 yaşındaki kadından, 1 yaşındaki çocuğa, hamile kadınlara kadar her yaştan sivil bulunuyor.
CIA Türkiye'de İranlı sorguluyor
CBS televizyonu, İran'ın ülke dışındaki terörist faaliyetlerini planladığı ileri sürülen Behbahani adlı kişinin, Türkiye'de gözetim altında olduğunu ve CIA tarafından sorgulandığını iddia etti.

Tiananmen'e sessiz anma
Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'deki tarihi Tiananmen Meydanı'nda, resmi adıyla Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) kanla bastırdığı öğrencilerin demokrasi eyleminin 11. yıldönümü de, geçen yıla benzer şekilde dün sessiz sedasız anıldı. İmparatorluk Sarayı alanı Yasak Şehir'in ana kapısı, parlamento (Ulusal Halk Kongresi Binası) ve ulusal önder Mao Zedong'un mozolesinin çevrelediği engin Tiananmen Meydanı'nda polis, dünkü yıldönümünde yine geniş önlemler aldı. Sadece, Çin Komünist Partisi muhalifi 50 kadar kişi 24 saatlik açlık grevi yaptı. Tiananmen'i anma toplantılarının bu yıl eskilere nazaran daha sönük olduğu dikkat çekti. ÇHKO, iki ay boyunca devletin tıbbi yardım dahi götürdüğü Tiananmen'deki binlerce öğrencinin eylemini 4 Haziran 1989 günü tanklar ve binlerce askerle kanla bastırdı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...