YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


KOMBASSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAŞİM BAYRAM

Baskı sürerse gideriz

KONYA- Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, 57 fiili üretim fabrikaları, 500'den fazla tesisi, 30 bin istihdamı ile Türkiye'de 36 vilayette yatırımları olduğunu, bu yıl 500 milyon doların üstünde ihracat yaptıklarını kaydederek "Biz Türkiye için çalışıyoruz, biz Türkiye'nin sevdalısıyız. Biz halkın kendisiyiz. Kombassan olarak hedefimiz en az 100 bin çalışan ve 1 milyar dolar ihracattır" dedi. 22 ülkede yatırımları olduğunu belirten Bayram, son olarak Romanya'da dünyanın en büyük rulman fabrikasını satın aldıklarını açıkladı. Bayram 1,5 milyon metre kare alana kurulu fabrikanın stratejik bir yatırım olduğunu söyledi.

'Tekelleşme devlet korumasında'

Bütün bu yatırımlarına rağmen devlet kapılarında eşit muamele görmediklerinden yakınan Haşim Bayram şöyle konuştu: ``Kimse rekabet istemiyor. Bu nedenle de bazı kesimler tarafından Anadolu`nun önü kesiliyor. Holdingimiz bünyesindeki Petlas için halen yatırım belgemizi vermiyorlar. Defterlerimiz 3.5 sene incelendi. Hiçbirşey bulamadılar. Ancak, ithal edilen bir vana için TSE belgesi yok diye şimdi Ağır Ceza Mahkemesi`nde toplu kaçakçılıktan yargılanıyoruz. Bu nedenle kağıt fabrikamızın ithalat izni durduruldu. Gıda şehrimizdeki fabrikalarımız için ithal ettiğimiz ve üretimi iki katına çıkaracak 9-10 milyon marklık makinalar, 1.5 yıldır gereksiz yere bekletiliyor. Biz devlet kapılarında eşit muamele görmedik.``

Para Türkiye`den Avrupa`ya akar

``Baskılar devam ederse yatırımları yurt dışına yapmak zorunda kalabiliriz`` diyen Bayram, ``Şu anda yurt dışında da yatırımlarımız devam ediyor. Avrupa`dan Türkiye`ye değil, artık Türkiye`den Avrupa`ya para gidiyor. Bu önümüzdeki günlerde daha da artacak. Hayat hakkı tanınmazsa boynumuzu bıçak altına koymayacağız. Yurt dışında gerekli yatırımı yaparız`` şeklinde konuştu.

'YATIRIM YAPMAK İSTEDİM, ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİM'

57 fabrika, 500'den fazla tesisi, 30 bin istihdamı ve yıllık 500 milyon dolarlık ihracatı bulunan Kombassan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, devletin kendilerine eşit muamele yapmadığını söyledi. Bayram geçmiş yıllarda savunma sanayiine de girmek istediklerini, ancak ölümle tehdit edildiğini ileri sürdü.

'Başkalarına arsa bedava'

TEKELCİ sermayenin yıllardır devlet koruması altında büyüyüp- geliştiğini ve bu sermaye grubunın hiç rekabet istemediğini söyleyen Haşim Bayram, Kombassan olarak dışarıya açılmayı hedeflediklerini ancak monopol sermayenin Anadolu insanının önünü kesmeye çalıştığını belirtti. Bayram şöyle konuştu: "Yatırım yapacağız, yatırım izni verilmiyor, bir başka holdinge bedava araziler veriliyor. Hiç yatırım indirimi, teşvik verilmeyecek bölgelere yüzde 200 yatırım indirimi belirleniyor, bunlar için özel kanun çıkarılıyor ama Anadolu'ya gelince işler değişiyor" Golda Gıda Fabrikaları'nda yatırım için getirilen makinelerin global listede yapılacak bir değişiklik için 1,5 yıldır bekletildiğini hatırlatan Bayram, " Fazla üzerimize gelmeyin bizlik birşey yok diyorlar. Niye diye sorduğumuzda 'Bize öyle emir verildi' diyorlar. Türkiye'de demokrasi yok mu? Hukuk devleti değil mi Türkiye?" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Hububatta IMF rötarı
HÜKÜMET geçen hafta açıklaması gereken 2000-2001 yılı alım dönemi hububat taban fiyatlarını, IMF'nin yüzde 25'lik artış baskısı üzerine erteledi
Memur hakkını istiyor
57. hükümet döneminde memur maaşlarının yüzde 28.6 eridiğini söyleyen Kamu-Sen Başkanı Resul Akay hükümetin bunu kesinlikle telafi etmesi gerektiğini söyledi.
ECO toplantısı yarın başlıyor
ANKARA- İran'ın başkenti Tahran'da 6-10 Haziran tarihleri arasında yapılacak Ekonomik ve İşbirliği Örgütü (ECO) toplantıları yarın başlıyor. Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in temsil edeceği ECO toplantılarında devlet başkanlarını katılacağı zirve toplantısı ise 10 Haziran tarihinde yapılacak. Türkiye, Pakistan ve İran arasında oluşturulan ECO daha sonra bağımsızlığını kazanan Azerbaycan ile Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nin de katılımı ile genişledi. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi FP İstanbul Milletvekili Azmi Ateş, Cumhurbaşkanı Sezer'in ECO toplantısına katılarak Türkiye'nin bölgede denge unsuru olduğunu göstermesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Orta Asya'da güç kaybettiğini, doğalgaz meselesi ile Bakü-Ceyhan petrol boru hatları meselesinde yalnız bırakılmaya çalışıldığını belirten Ateş, "Sayın Cumhurbaşkanı ECO toplantılarını bu nedenle fırsat bilmelidir"dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...