YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'Batsın böyle ortaklık'

ANAP lideri Yılmaz'ı Yüce Divan'a gönderen SEKA Komisyonu'nun Başkanvekili MHP'li Çevik, "Ortaklık vicdan, hukuk ve ahlak dışı oy kullanmayı gerektiriyorsa batsın böyle ortaklık" dedi

ANKARA- ANAP lideri Yılmaz'ı Yüce Divan'a gönderen SEKA Komisyonu'nun Başkanvekili MHP Nevşehir Milletvekili İsmail Çevik, Meclis'te 'aklama' yönünde karar alınması durumunu değerlendirirken, "Ortaklık ahlak dışı oy kullanmayı gerektiriyorsa batsın bu ortaklık" dedi. Komisyonda kullanılan oyların 'güven'le bir ilgisi olmadığını belirten TBMM Grup Başkanvekili Ömer İzgi de, tüm milletvekillerinin dosya hakkında bilgilendirilmesinden sonra TBMM Genel Kurulu'nda "komisyondaki 4 MHP'li üye gibi" oy kullanacaklarını söyledi.

Bize 'ahlaksız' demek ahlaksızlıktır

Memleketi Nevşehir'de özel bir TV kanalında konuşan Çevik, ANAP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Akarcalı'nın "Karar siyasi ahlakla bağdaşmaz" sözlerini değerlendirirken, "MHP'li milletvekilleri aldıkları karardan dolayı vicdanen müsterihtir. Soruşturma Komisyonu yüce parlementonun denetleme görevini yapmaktadır. Bu yönde bir kararı ahlaksızlıkla değerlendirmek siyasi ahlaksızlıktır, nezakettsizliktir. O nedenle güven krizi haline dönüşmemesi için bu tip açıklamalardan kaçınmak gerekir" dedi. TBMM Genel Kurulunda Yılmaz'ın 'aklanması halinde nasıl bir sonucun ortaya çıkacağının sorulması üzerine ise Çevik, "Soruşturma açılmasına ve incelenmesine gerek duyulan hallerin koalisyon ortaklığı vesile edilerek aklanması veya vicdan, hukuk, ahlak dışı oy kullanma gereğini sağlayacaksa böyle ortaklık batsın" diye konuştu.

Komisyon kararı MHP'yi bağlamaz

MHP Grup Başkanvekili Ömer İzgi ise, komisyonda kullanılan oyların 'güven'le bir ilgisi olmadığını belirterek, bir ölçüde TBMM'de 'farklı davranabileceklerinin' sinyalini verdi. Komisyondaki MHP'li üyelerin verdiği oyların partiyi bağlamadığını belirten İzgi, "Konu, nihayet Meclis'e gelecektir. Tüm arkadaşlarımızın bu dosya kapsamı bakımından bilgilenmelerini sağlarız. O 4 arkadaşımız burada nasıl hür iradeleriyle oy vermişlerse, milletvekillerimiz de Genel Kurul'daki oylamada aynen davranacaklardır. Bu demek değildir ki 4 kişinin bugün takip ettiği yol takip edilecek, ya da bunun dışında hareket edilecek" dedi.

'Yılmaz kabineye girebilir'

ANAP lideri Yılmaz'ın kabineye girmesine açık kapı bırakan Ömer İzgi, soruşturma konusu yolsuzluk iddialarının bu hükümetten önce olduğunu hatırlatarak, "Bu hükümet kurulduğundan beri gayet uyumlu bir biçimde çalışılıyor ve hükümet üyeleri yapılan bütün işlerden de memnundur, pişman değildir. Böyle bir hükümetin devamında zaruret vardır. Sayın Yılmaz'ın kabineye girmesinde bizim açımızdan hiçbir mahsur yok. Üstelik kabineye girerlerse, o kabinenin daha da güçlenmesine sebebiyet verilir. Şu an yapılan oylama sonuçları da Sayın Yılmaz'ın kabineye girmesine herhangi bir engel teşkil etmez."

Nevzat DEMİRKOL-Mutlu ÇÖLGEÇEN


Kağıda basmak için tıklayın.

ANAP'ın öfkesi dinmedi
Yüce Divan kararından sonra ANAP'ın MHP'ye öfkesi dinmedi. MHP'nin 'harakiri' yaptığını belirten ANAP'lılar, 'maksadı aşan' tavrın Meclis'te 'düzeltileceği' inancında
Beni bu işe karıştırmayın
Demirel, "Yeni Türkiye Hareketi" adıyla siyaset sahnesine çıkmaya hazırlanan 'yeni oluşum'cuların lideri İlhan Kesici'yi uyardı: Benim adıma hareket ediyor imajı vermeyin.
Durmuş: Karara müdahale etmedik
OSMANİYE- Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Soruşturma Komisyonu'ndaki MHP'li üyelerin, ANAP lideri Yılmaz ile ilgili Yüce Divan kararına, "hiç kimsenin müdahale etmediğini" söyledi. Bakan Durmuş, Osmaniye'deki incelemeleri sırasında gazetecilerin, Yılmaz'la ilgili kararın hükümeti nasıl etkileyeceği şeklindeki soruları üzerine, "Güven tek taraflı bir olay değildir. 5+5'te de atılmış imzalar var" dedi. MHP'li milletvekillerinin kendi vicdani kanaatleri doğrultusunda oy kullandığını ifade eden Durmuş, "Mesut Yılmaz, MHP hükümetten ayrılmalı diyor" şeklindeki bir soru üzerine de "Hükümeti Mesut Bey kurduysa doğrudur" yanıtını verdi.
ANAP ve DSP 'mezara kadar' ortak
ANKARA- SEKA Soruşturma Komisyonu'nun MHP'li üyelerinin ANAP lideri Yılmaz'ın aleyhine oy kullanmasına Başbakan Ecevit'in gösterdiği sert tavır, MHP'yi şaşırttı. 5+5 ile ilgili Anayasa değişikliği oylamasından Yılmaz'ı grubuna sahip olamamakla suçlayan Ecevit'in ANAP lideri Yılmaz'dan yana tavır alması anlamlı bulundu. Ecevit, ANAP'a destek çıkarak adeta 'Hükümetin asıl sahibi biziz' mesajını gönderdi. MHP lideri Bahçeli'nin 'Hükümet işi ayrı Meclis işi ayrı' sözlerini anında tekzip etme gereği duyan Ecevit'in, 'Meclis'te de uyum gerekir' şeklinde açıklamada bulunması siyasi çevrelerce, 'DSP ve ANAP mezara kadar ortak' şeklinde yorumlandı.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...