YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Batıklar artabilir

Patronlar kulübü TÜSİAD, kur politikasının bankacılık sektöründe krize neden olabileceği konusunda hükümeti uyardı.

Yaklaşık bir haftadır Ankara'da temaslarda bulunan Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetimi, başta bakanlar olmak üzere Hazine, Dış Ticaret, Merkez Bankası ve Bankacılık Üst Kurulu'na bankacılık sektörüyle ilgili olarak "acil önlem" raporu sundu. Raporda, uygulanan istikrar programı sonrasında, dünyadaki örneklerde olduğu gibi, muhtemel bir bankacılık krizi ile karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çekilerek, banka birleşmelerinin özendirilmesi ve bankaların mali yapılarının güçlendirilmesi önerildi.

Sistem aksıyor

TÜSİAD Bankacılık Çalışma Grubu'nun hazırladığı raporda, bankacılık sistemindeki aksaklıkların nedenleri olarak; büyümenin istikrarsız bir seyir izlemesi, yüksek enflasyon, para ikamesinin hızlanması, kamu kesimi açığının artması, buna bağlı olarak tasarruf açığının büyümesi, işsizliğin yüksek olması ve gelir dağılımının bozulması gösterildi.

Bankacılık uluslararası normlarla karşılaştırıldığında sektör olarak parçalı bir yapı oluşturduğuna dikkat çekilen TÜSİAD raporunda, bu duruma fırsat kârlarının yoğunluğu ve banka sayılarının politik nedenli izinlerle artırılmasının etkili olduğu üzerinde duruldu.




Kağıda basmak için tıklayın.

Meclis devre dışı
Hükümet, IMF'nin istediği reformları yapabilmek için Meclis'ten önceki gece süper yetki aldı. Yetkinin çerçevesi sır gibi saklanıyor.
Gidişat iyi değil
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, "98'in 1. çeyreğinden 2000 yılının 1. çeyreğine kadar 414 bin kişi işini kaybetmiş. Acaba bu insanlar ve aileleri ne yapıyorlar?" şeklinde konuştu.
Ayakkabı delik
Hükümete karşı protesto eylemlerini yurt geneline yayan memur sendikaları dün de Kızılay'da "Hükümet borcunu öde-4" mitinginde buluştu. Çiftçiler de Edirne'de meydanlara çıktı.
Zamda belirsizlik
Memurlara yılın ikinci yarısında yapılacak zam konusundaki belirsizlik ise devam ediyor. Memur maaşlarına Haziran ayında çıkacak olan enflasyon farkının yansıtılıp yansıtılmayacağı ve yılsonunda enflasyon farkının maaşlara eklenip eklenmeyeceği henüz netleşmedi.
DPT'ye göre, memur maaşları 2000 yılı içinde kümülatif olarak yüzde 31.7, asgari ücret yüzde 26.9, işçi ücretleri de yüzde 73.8 oranında artacak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...