YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Denizden mafya çıktı

Ukrayna'daki olayların arkasından da mafya çıktı. 30 yıllık balıkçı Nizam Hendem arkadaşlarının Ukrayna'da bazı çevrelerle işbirliği içinde olan Türk balık mafyası tarafından vurulduğunu iddia etti

İSTANBUL- Ukrayna Sahil Güvenlik botlarının silahları konuşturduğu üzücü olayın arkasından, Ukraynalı yetkililerle işbirliği içinde olan Türk balık mafyası çıktı. Balıkçıların, mafyanın hakimiyetinde olan bölgede balık avlamak istemelerinin sonlarını hazırladığı öğrenildi.

Karadeniz'de uzun yıllardır tekne gezdiren balıkçılar, başta Ukrayna olmak üzere Karadeniz'in pekçok kesiminde karanlık işler döndüğünü söylediler. Otuz yıldır kalkan avına çıkan Kahveci Ahmet Reis teknesinin sahibi Nizam Hendem, Ukrayna'daki olaylara ilişkin olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ukrayna karasularıda dahil olmak üzere balık mafyasının Karadeniz'de kanun dışı balıkçılık sektörü oluşturduğunu anlatan Hendem, arkadaşlarının, mafyanın hakimiyet alanında meşru yollarla balık avlamak istemelerinin hayatlarına malolduğunu söyledi.

Mafyanın tekneleri

Ukrayna resmi makamlarının, mafyanın kanun dışı çalışmasına gözyumduğunu iddia eden Nizam Hendem, bu doğrultuda çalışan 20 kadar Türk teknesinin hiçbir sorunla karşılaşmadan kalkan avcılığı yaptığını bildirdi. Kaçak yollardan Türkiye'ye sokulan kalkan balıklarından elde edilen milyonlarca dolarlık rantın, Ukrayna-Türk Balık Mafyası tarafından paylaşıldığını söyleyen balıkçı Hendem, iki teknenin batırılarak bir arkadaşlarının ölümü ile sonuçlanan saldırı olayında balık mafyasının kışkırtmasının olduğunu kaydetti.

İbrahim Reis teknesinin sahibi Ömer Serter de, olayların kökeninde balık mafyasının daha fazla kazanma tutkusunun yattığını söyledi. Serter, şöyle konuştu:

"Daha çok para kazanmak isteyen balık mafyası, Türk balıkçıların kendi sularında avladıkları balıkları Kumkapı Balık Hali'ne getirerek, kalkan balığı fiyatlarının düşmesine sebep olmasından rahatsızlık duyuyorlar. Gözünü para bürümüş balık mafyası, Karadeniz'de kendilerinden başkasının balık avlamasından son derece rahatsızlık duyuyorlar. Ukrayna yetkililerin gözetiminde, Ukrayna sularında kalkan avlamalarına izin verdiği Türk tekneleri, avladıkları balıkları gümrük kanalı ile Türkiye'ye sokmaları halinde, yakaladıkları 1000 kalkan balığından 700'ünü gümrük masrafı olarak gözden çıkarması gerekir."

Ukrayna'dan ikiyüz mil iddiası

Serter, 1983 yılına kadar bütün ülkelerin kara sularının 12 mil olduğunu ancak Rusya'nın Karadeniz'deki karasularını 200 mile çıkarmasından sonra Ukranya'nın da bunu sürdürmesi halinde, Ukrayna karasularının Sinop sahillerine ulaşacağını söyledi. Ukrayna'nın tutumundan cesaret alan Bulgar ve Romen Sahil Güvenliği'nin de, Türk balıkçılara yönelik tacizini artırdığını ifade eden Serter, "Geçtiğimiz gün Bulgaristan karasularına 30 mil açıkta balık avlıyordum. Yanıma yaklaşan Bulgar Sahil Güvenlik Teknesi, bana 'Varna, varna' diye seslendi. Anladım ki, beni Bulgaristan'ın Varna limanına götürmek istiyordu. Canımı ve malımı zor kurtardım" dedi.

Kumkapı'da kilosu 25 milyon lira

Bir seferde ortalama üç bin kalkan balığının yakalanabildiğini ifade eden balıkçılar, kalkanın 2-6 milyon lira arasında değişen fiyatlarla hal'e verdiklerini söylüyorlar. Kalkan balığını halden alan balıkçılar ve lokanta sahipleri ise kilosuna 12-15 milyon arası fiyat ödemek zorunda. Balıkçı tezgahından halka ulaşıncaya kadar kalkanın kilosu semtine göre 25 ile 50 milyon lira arasında değişiyor. Lokanta ve restaurantlarda ise kalkanın porsiyonu en düşük 10 milyon liradan başlıyor.

Sahile 80 mil uzaklıktaydı

Ercan Kamburoğlu (Azizler teknesinin sahibi) : Olayı batan Yavrum Ahmet teknesinin telsiz anonslarından duydum. Teknenin Kaptanı Dursun Çınar, telsizde Ukrayna Sahil Güvenlik Birimlerine, 'Komutanım, komutanım, sizin karasularınızda değiliz' diye sesleniyordu. Sonra ses birden kesildi. Batan tekne o sırada en yakın kara parçasına 80 mil uzaklıktaydı. Ukrayna, Karadeniz'in yarısının kendisinin olduğunu söyleyerek, diğer kalanını da öteki devletlere bırakıyor.

Ekmek paramız için uğraşıyoruz

Altan Kanburoğlu, (Denizci) : Kaçak avlanma ve kirlilik bizim denizlerimizi kuruttu. Karadeniz'den 10 mil açıldığınızda deniz derinliği 2 bin metreye ulaşıyor. Avlanma için müsait değil. Biz de ekmek paramız için mecburen uluslararası sulara çıkıyoruz. Avlandığımız sahada Ukrayna'ya en az 100 mil mesafede. Onları söylediği gibi karasularında avlanmıyorduk. Ukrayna kafasına göre karasuların 200 mile çıkarmış. Bunun önüne geçilmesi lazım. Bizim devletimiz de buna göre hareket edip haklarımız savunmalı.

Kaçan kaçtı, kaçamayan...

Bahri Dursun, (Gemici) : Olay günü biz de diğer arkadaşlarımızın avlandığı sahaya gidiyorduk. Bize daha önce oranın Ukrayna karasuları olduğuna dair herhangi bir uyarı yapılmadı. Bize gelen ilk mesaj,'Bize Ukrayna botu saldırıyor' oldu. Daha sonra bot geldi ve ateş açmaya başladı. Bu arada kaçabilen kaçtı, kaçamayanlara ise ateş edildi. Türk tekneleri Ukrayna sahil güvenlik botlarıyla uzun süre mücadele etti. Ancak telsiz mesajlarından anladığımız kadar Yavrum Ahmet ve Şerif Çınar Tekneleri açılan ateş sonucu batmışlar.

Balıkçılar yurda döndü

Karadeniz'de balık avladıkları sırada, Ukrayna sahil güvenlik botunun saldırısı sonucu batan balıkçı teknesinde ölen kaptan Durmuş Çınar'ın cenazesi ile bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan 42 Türk balıkçı, dün uçakla Türkiye'ye getirildi. Türk Hava Yolları'na (THY) ait bir uçakla dün saat 13.40'da İstanbul'a getirilen Kaptan Durmuş Çınar'ın cenazesi, Atatürk Havalimanı'nda yakınları tarafından alınarak, Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. Çınar'ın cenazesi bugün öğle namazına müteakip Büyük Dere Camii'nde kılınacak cenaze namazı ardından Garipçeköyü Aile mezarlığında toprağa verilecek. Ukrayna'da gözaltına alınan, daha sonra Türk Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri sonucu serbest bıkarıldıktan sonra İstanbul'a dönen 42 Türk balıkçısı da, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Batan "Şerif Çınar" teknesinin mürettebatından Kahraman Topuz adlı balıkçı, avlanırken Ukrayna deniz sınırını ihlal etmediklerini, kendilerine hiçbir uyarıda bulunulmadan ateş açıldığını söyledi. "Yavrum Ahmet" adlı teknede bulunan Uğur Yalçın adlı balıkçı da saldırıyı, şöyle anlattı: "Sabah saat 06.30'da bir uçak, 'Ukrayna' yazılı pankart açtı. Biz, ne olduğunu bilemediğimizden geri dönmeye başladığımız sırada ateş edilmeye başlandı. İlk ateşler deniz seviyesindeydi. Sonra roketlerle 3 kez ateş edildi O sırada 9-10 tekne vardık. 1'i battı. 2'si orada kaldı."

 

O. MEHMET - M. A. İZMİR


Kağıda basmak için tıklayın.

Ebru Erek' in Röportajı...
ALLAHIM BENİ KURTAR

Müslüman olarak Yusuf İslam ismini alan ünlü rockçı Cat Stevens yeni kasetini tanıtmak için istanbul'da.
Liderlik Çok büyük sorumluluk Arkadaşlar benim aday olmamı çok uygun gördüler. Şüphesiz ki bu ağır görevi üstlenmek benim için büyük bir şeref.
Şarlak için suç duyurusu yapıldı

'Kayrakagan adına' eller havaya

Leyla meydan okuyor
Olağanüstü Hal Bölgesi'ndeki tek bayan bomba imha uzmanı Leyla Çağlak, kendi kadar ağır elbisesi ile bombalara meydan okuyor. Bombacı Leyla, "Bu işe gönül verdim" diyor
Olan Ayşen'e oldu Yanlış iğne yaparak küçük Aşyen'in dirseğinden kolunu kaybetmesine neden olan Pakize Özkan başhemşireliğe terfi etti. Ayşen Başaran ise, tüm hayatını artık protez koluyla sürdürmek zorunda kalacak.
Yusuf İslam'a sevgi seli
İSTANBUL- Türkiye'ye geldiği günden itibaren basın ve kamuoyu tarafından yakın bir ilgiyle karşılanan Yusuf İslam, peyamber efendimizin okuduğu duaları içeren yeni kaset ve CD'lerini imzaladı. Asır Ajans tarafından çıkartılan kasetleri Cağaloğlu Diyanet Vakfı Kitabevi'nde imzalayan Yusuf İslam, İstanbullular'ın yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Kaset ve CD'leri imzalatmak isteyen İstanbullular, yayınevinden sokağa taşan uzun kuyruklar oluşturdu. Türk halkı, Yusuf İslam'ın Türkiye sevgisini karşılıksız bırakmadı. Kadın- erkek, çocuk- yaşlı her kesimden insanın yer aldığı imza töreninde çok sıcak ve duygusal anlar yaşandı.
Çeçenler'e 50 bin dolar
İSTANBUL - ABD'li Musevi iş adamı Jeffriy Steiner, Türkiye sınırında bin ir güçlüklü yaşamlarını sürdüren Çeçenler'e 50 bin dolarlık bağış yaptı. ABD'de başta uçak sanayi olmak üzere birçok sektördeki yatırımlarıyla tanınan işadamı Jeffriy Steiner, bir iş seyahati nedeniyle geldiği Türkiye'de LDP Genel Başkanı Besim Tibuk'u ziyaret etti. Steiner, kendisine aktarılan Çeçenistan dramı ve Türkiye sınırındaki Çeçen mültecilerin durumundan çok etkilendiğini ve üzüldüğünü belirterek, bunun giderilmesine bir katkı sağlamak amacıyla 50 bin dolarlık çeki Tibuk'a teslim etti.
Cezaevlerinde yer kalmadı
DİYARBAKIR-ELAZIĞ- Hizbullah örgütüne yönelik Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde son 3 ayda düzenlenen operasyonlar çerçevesinde, 747 örgüt mensubunun tutuklanmasıyla bölgedeki cezaevlerinde yer sorunu yaşanmaya başlandığı bildirildi. Olağanüstü Hal Bölgesi ve mücavir illerinde PKK'ya yönelik sürdürülen operasyonların yanısıra Hizbullah örgütüne yönelik de bu yılın ilk üç ayında 174 operasyon düzenlendi. Operasyonlarda örgütle bağlantıları oldukları iddiasıyla gözaltına alınan bin 347 kişiden 747'si, sevkedildikleri adli mercilerce tutuklanarak cezaevlerine konuldular. Hizbullah mensuplarıyla birlikte PKK üyelerinin yakalanmasıyla, bölgedeki cezaevlerinin kapasitelerinden yüzde 50 daha fazla tutuklu barındırdıkları belirtildi. Çoğunlukla terör suçlularının konulduğu Diyarbakır, Batman, Siirt, Elazığ, Mardin, Midyat ve Bingöl cezaevlerinde yer sorununun yaşanmaya başlandığı; tutukluların Gaziantep ve Şanlıurfa'daki cezaevlerine gönderilmeye başlandığı kaydedildi. 550 kişilik Elazığ cezaevinde 700 kişi tutuluyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...