YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Cüzdanlarda buçuklu etiket işkencesi

Tüketici sorunlarının yansıdığı bu köşe Yenişafak Gazetesiínin hakları konusunda duyarlı okurlarının sesi olmaya devam edecek.

Bilecik Bozüyük'ten Alaaddin Potoğlu isimli okurumuzun sözünü ettiği sorun çeşitli vesilelerle gündeme getirdiğimiz, buna rağmen bir türlü aşılamayan bir tüketici hakkı istismarına işaret ediyor. Konu herkesi ilgilendirdiği için büyüteçe almalı, ilgililerin dikkatini çekmeliyiz. Alaaddin Bey Bursa'da bulunduğu sırasında yaşadığı mağduriyeti şöyle anlatıyor:

"Alışveriş için o yörenin büyüklüğüyle tanınan marketlerinden birine gittim. Çeşitli yerlerde görmeye alıştığım 99 bin TL. gibi küsuratlı rakamlar reyonlarda öylesine yoğundu ki bunların nasıl bir ödeme şekline dönüşeceğini merakla bekleyerek alışverişimden sonra kasaya yöneldim. Umudum hiç olmazsa toplam ücret belirirken ortaya gerçekçi bir rakamın çıkacağı yönündeydi. Fakat olmadı... Kasada yazılı olan rakam tam tamına 5 milyon 127 bin TL'sını gösteriyordu. 127 bin lirayı bulmam mümkün olmadığı için kasaya 6 milyon TL. verdim ve paramın üstünü beklemeye koyuldum. Ancak kasadaki hanım paramın üstü olan 873 bin TL.'sı yerine geriye 800 bin TL. verdi. Sürekli yaşanan bu sorun ve bu yüzden cüzdanımızdan giden hiç de azımsanmayacak miktardaki paraları düşündüm bir an ve bu buçukların birike birike satıcı firmanın kasasına giren haksız rakamları nasıl oluşturacağının hesabını yaptım. İtirazımı kasa görevlisi hanıma ve marketin mağaza sorumlularına ilettiğimde aldığım tepki can sıkıcıydı..."

Tüketicimize hak vermemek mümkün değil. Hesabı birlikte yapalım; bizim okurumuzun marketin kasasına bıraktığı küsüratı, aynı durumla karşılaşması hiç de imkansız olmayan 100 müşteri için hesaplayalım. Toplamı aldığımızda ortaya çıkan rakam 7 milyon 300 bin TL. Düşünebiliyor musunuz; sözkonusu market yetkilileri hiçbir çaba sarfetmeden, karşılıksız olarak oturdukları yerde bir günde bu rakamı kasalarına rahatlıkla atabiliyorlar.

Olayı yaşadığı Real Hipermarketler Zinciri A.Ş. adlı kuruluşun Merkezi'nin Almanya'da bulunduğuna işaret eden Okurum, Türk Tüketicisine reva görülen bu haksızlığa anlam veremediğini kaydediyor.

Alaaddin Bey yüklü telefon faturalarını hiçe sayarak Firma ilgilileriyle temasa geçmiş. Firmanın halkla ilişkiler birimiyle yaptığı görüşmelerde kendisine yapılan açıklamayı şu sözlerle dile getiriyor okurum: "Firma ilgilisi Şeyda Hanım beni Marketin Sorumlusu olduğunu ifade eden Erkan Bey ile görüştürdü. Erkan Bey'e Almanya'daki Marketlerinde, kullanılmayan para birimlerinin etiketlere yazılıp yazılmadığını sorduğumda bana tatminkar bir cevap verilemedi."

Adı geçen Firma İlgilileri tüketicimizin mağduriyetiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmak isterse tabii ki yayınlayacağız. Ayrıca bu yolda yasal girişimlerde bulunarak, başka tüketicilerin de aynı yolla mağdur edilmelerini önlemek isteyen okurumuza ve aynı konudan şikayetçi diğer tüketicilere yapılması gerekenleri şu şekilde anlatmak istiyorum.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un Etiketle ilgili 12'inci maddesine göre belediyelerin denetim yapma yetkisi vardır. Bu yönde şikayeti olanlar firmanın bulunduğu yerdeki belediyenin zabıta birimine başvurabilirler. Bir mağduriyet varsa bunun çözümü ve zararın tazmini için de öncelikle her il ve ilçede kurulu Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine, Firma gerekeni yapmıyorsa oradan alınacak kararla Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görevli Asliye Ticaret Mahkemelerine başvurulması gerekiyor. Yazımın sonunda bugün de Kur'an-ı Kerim'de yer alan Mutaffifin Suresi'nin 1-3. ayetlerinin mealini vermek istiyorum; "İnsanlardan kendileri için bir şeyi ölçerek aldıkları zaman tam alan; ama onlara birşeyi ölçüp tartarak verdiklerinde eksik tutan kimselerin vay haline!"


http://www.tuketiciler.org/turkish/kim.htm
19 Mayıs 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...