YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Gül Günü

Bugün, Türkiye Dyanet Vakfı tarafından 12 yıldan beri kutlanan "Kutlu Doğum Haftası"nın ilk günü.

Vakıf, miladi takvim itibariyle velâdet-i Nebi'nin bu günlere denk geldiğini ifade ederek, her yıl, bu haftayı, Allah Rasûlü(s.a.)'nün getirdiği evrensel mesajın bir boyutunu gündeme alarak kutluyor.

Bu yıl, velâdetin 1429'uncu yıldönümü.

Ve bu yıl Diyanet Vakfı gündeme, "Çağımız ve Hazreti Muhammed" konusunu taşıyor.

Bu geleneği başlatanlara takdirlerimi sunmak isterim. Elbet O'nun ismini ve mesajını çağlara ve tüm yeryüzüne taşımak, O'nun sevdalılarının görevidir.

Buna özellikle bugün çok ihtiyaç olduğunu vurgulamak isterim.

Urfa'da izlediğim "Kültürlerarası Diyalog ve Hazreti İbrahim" sempozyumunda, Belçikalı Müslüman bilim adamı Yahya Michot, belki de evrensel diyalogun en büyük zaafını ortaya koyma ihtiyacını hissetti. Hristiyan ve Musevi bilim adamlarına serzeniş ihtiva eden sözleri şöyleydi:

"Müslümanlar Hazreti İbrahim'in, Hazreti Musa'nın ve Hazreti İsa'nın peygamberliğini kabul ederken, Hazreti Muhammed'in peygamberliğini kabul etmeden İslâm'la nasıl bir diyalog zemini oluşturulabilir?"

Allah'ın son elçisinin mesajını ve sevgisini çağımıza ve tüm kültür iklimlerine taşımak bugün çok daha hayati bir görevdir evet...

Bunu, el yordamıyla değil, konunun şânına lâyık çerçevede gerçekleştirmek de ayrı bir titizliği gerektiriyor.

Belki öncelikle yerellikten çıkarmak, evrensele taşımak... Yani, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın bile koordine etmeyi başardığı uluslarası bir toplantıyı, çok daha geniş ekonomik imkânları kullanabilecek durumda olan Diyanet Vakfı, neden ülkemizde gerçeleştirmesin? Neden dünyanın başka ülkelerinde ve birden fazla miktarda gerçekleştirilmesin? Meselâ Almanya'da, Asya'da, Medine'de, Afrika'da, Moskova'da.. Neden olmasın?

Sonra, "Hazret-i Peygamber'i, 2000 yılının insanına nasıl sunacağız?" sorusu da, kanaatimce, ayrı bir bilimsel çalışma gerektiriyor? Bunu, Urfa'daki sempozyumda, Belçika'da bir Katolik Koleji'nde öğretmenlik yapan konuşmacının telbiğini dinlerken daha çok önemsedim. Dr. Jules Janssens, "Hazreti İbrahim çocuklara nasıl öğretilmeli?" konulu tebliğinde, adetâ benim yarama parmak basmıştı. "Hazreti İbrahim, sorgulayan, hayatının en delişmen çağını yaşayan, otoriteye kafa tutan günümüz ergenlik çağı gençliğine kocakarı masalı gibi anlatılamaz" diyordu. Belki de Kur'an'ın ifadesiyle, Peygamber kıssalarının "Eskilerin masalları" gibi algılanmasının yanlışlığına işaret etmekteydi. Peygamberler, bugün de insanoğlunun kişiliğini inşa eden önderler olarak sunulabilmeliydi. Hazreti İbrahim'de, günümüz gençliği kişiliğini dokuyacak çizgiler bulabilmeliydi. Dr. Jules, çalışmasından, bu yönde örnekler sunmuştu.

Ya biz? Allah Rasûlü (s.a.)nü nasıl sunacaktık çocuklarımıza, yeni çağın insanlarına, onların anlayabileceği dil ile? Allah'ın, bütün zamanlara önder olarak seçtiği bir şahsiyet, nasıl, bir efsane, bir gerçek dışı kişilik, bir eski zaman önderi gibi algılanmadan, yaşayan bir önder haline gelecekti? Çocuk, genç, yetişmiş insan, kadın, erkek, nasıl bütünleşecekti O (s.a.)nun kimliği, kişiliği ile?

İşte bu, çok ciddî bir çalışmayı gerektiriyordu. Yoksa, Rasûlullah'ı tanıtırken, kendimizi yüklerdik O'nun muazzez hatırasına... zaaflarımızı, öfkelerimizi, hesaplarımızı, jest ve mimiklerimizdeki çapraşıklıkları... O'nu değil bizi görürdü insanlar O'nun adına... Belki farkında olmadan Rasulullah'a karşı günah işlerdik... Onun için belki "Allah Rasûlü şöyle buyurdu" derken bile, hangi muazzez varlığın mesajını taşıdığımızın bilincinde olmamız gerekir.

Bu açılardan bakınca, Diyanet Vakfı'nın "Kutlu Doğum Haftası" faaliyetleri çerçevesinde, bugün için yaptığı çağrı, bir hassasiyetin göstergesi niteliğindedir. Vakıf, bugünü "Gül Günü" ilân ediyor. Gül, adı güzel kendi güzel Muhammed'in remzi... Fuzuli "Bir gül açılmaz yüzün tek verse min gülzare su- Bahçıvan bin gül bahçesine su verse, Senin yüzüne benzer bir gül açılmaz" diyor o gül yüz için...

Bugün, gül günü... Vakıf temsilcileri, insanları, birbirine gül vermeye davet ediyor. Bir gül bağı oluşturma çağrısı bu... Muhammed'den bir sevgi aktarımı. Bir çiçek dokunuşu karşılıklı hislerde...

Gül ile Rasûlullah'ın izini buluşturmak, yeni bir sunuştur. Bu çağrıya gönüller dolusu güllerle katılacaktır O'nu içinde yaşatanlar, buna eminim. Muhammed ismi, bir sevgi halesi halinde dolaşacaktır topraklarımızda...

Vakfı bu faaliyeti sebebi ile kutluyorum. Gelecek yıl ve yıllarda çok daha geniş kapsamlı ve katlanan faaliyetlerle Rasûlullah'ı insanlığa taşımak için şimdiden kolları sıvama gereğini de bu arada vurgulamak istiyorum.

Yüreğimizin tüm coşkusu ile O'na salât ve selâm gönderiyoruz.

BAŞARI DİLEKLERİMLE:

Galatasaray maçı, gerçekten bir maçtan öte mahiyet kazandı. İlk dileğim, bugünkü maçın kazasız belâsız sonuçlanması... Sonra Galatasaray'a başarılar diliyorum. Sonra Fatih Terim'e özel tebriklerimi sunuyorum. Bir teknik direktörden öte, dengeli ve derinlikli konuşmalarıyla bir lider kimliği sergiliyor ve ülkemizin yarınlarında üstlenebileceği roller için ümit veriyor. Tayyip Erdoğan ve Fatih Terim isimleri sanki yanyana duracaklar toplum yüreğinde... Ya da benim içime öyle doğdu. Bu genç insanların neden sevgilere muhatab olduğunu düşünmeliyiz, diyorum. Başarılı ve barış dolu haberler bekliyoruz Leeds'ten... Fatih 65 milyondan dua istiyordu, dualar onlarla olacak...


20 Nisan 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Ahmet Taşgetiren

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...