YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 

 

Dergilerin değerini bilin

Londra'da çıkan 'Impact International' Türkiye'ye gösterdiği özel ilgiyle tanınır. Bu sebeple, 'Mart 2000' tarihli nüshasının kapağında Türk siyasetinin resmedildiğini görünce hiç şaşırmadım. Impact'in Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili kapak yazısı "Kaderle oyun oynamak" başlığını taşıyor. Uzaktan bakışla Türkiye'yi değerlendirenlerin düşebileceği basit hatalar var yazıda, ancak okuyunca değişik bir gözle olaylara yaklaşılması ilginizi çekiyor.

'Impact'in son (Nisan 2000) sayısında da Türkiye değerlendirmesi var; her iki sayıdaki yazılarda Demirel'in görev süresinin Meclis tarafından uzatılacağı beklentisi ön plana çıkartılmış. Impact'in sadece Türkiye ile ilgili yazıları değil, İslâm Dünyası'ndan haberleri ve genel değerlendirmeleri de ilgiyle okunuyor. Özenle hazırlanan ve Türkiye'de de seçkin kitapçılarda bulunan uluslararası bir dergi 'Impact'...

Özenilen dergi kapağından belli olur. Bu anlamda 'iyi' olmaya namzet üç aylık bir dergi var elimde: 'Karizma'... Daha ilk sayıda belli bir düzeyi tutturmuştu dergiyi çıkartanlar, "Sistem kavşağında Türkiye" genel başlığını uygun gördükleri ve cumhurbaşkanlığı seçimini irdeledikleri ikinci sayı ile iyiyi aştılar. Karizma'nın ülkemizde son zamanlarda sayıları artan düşünce odaklı dergiler içerisinde değişik bir ses olacağı şimdiden belli. Mehmet Altan'dan Tamer Korkmaz'a, Prof. Mustafa Erdoğan'dan Erol Tuncer'e, Yücel Sayman, Zeynep Göğüş ve Mehmet Barlas'a kadar bir dizi nitelikli aydın Karizma sayfalarında buluşmuş...

Benim en fazla dikkatimi çeken değerlendirmelerden biri, yıllardır aramızda yaşayan Amerikalı gazeteci Andrew Finkel'ın Türk medyasına ayna tutan "Gardiyanlardan kim koruyacak?" yazısı oldu. Prof. Atilla Yayla'nın "Demokrasiyi koruma kılavuzu" yazısı da ilgiyle okunuyor. (Londra Asfaltı 40/3, Şirinevler-İstanbul; Tel.: 212- 451 0804).

Nitelikli bir dergi de 'Umran'... Günceli serinkanlı bir üslupla izliyor, ama güncelin dayattığı ucuzluklara da âlet olmuyor. Her sayısının ortasına ileride gerekebilecek önemli metinleri ek olarak yayınladığı için de kütüphanemde özel bir köşede saklıyorum onu.

'Umran'ın son sayısının konusu cumhurbaşkanlığı seçimleri... 'Araştırma ve Kültür Vakfı'nda verilen konferansların metinleriyle de takviyeli bu sayıda imzası yer alan yazarlar arasında Cevat Özkaya, Abdurrahman Dilipak, Prof. Mustafa Erdoğan, Prof. A. Yüksel Özemre de var. Ahmet Mercan'ın 'suluboya portreler' dizisinde, bu sayı, tanıdık bir yüzün portresi çiziliyor: Ahmet Taşgetiren... (Kıztaşı Cad. 56/1, fatih-İstanbul; Tel.: 212- 533 7202).

"Bizde de iyi dergi çıkıyor" denildiğinde aklınıza gelebilecek 'iyi' ile mukayese edilmeyecek kadar 'iyi' bir üç aylık dergi var elimde: 'Da', ya da 'Diyalog Avrasya'... Yeni çıkan ilk sayısını elime aldığımda yadırgadığımı itiraf ederim; kapağında sağ üstte bir kilise, hemen altında Moldovalı iki kürklü kadın, sol alttaki küçük karede asık yüzlü bir Özbek fotoğrafı... Her çevirdiğim sayfada karşıma çıkan yazıların ilginçliği şaşırtıcı kapağı bile sevimli kılmaya yetti.

'Da'nın en belirgin özelliği gerçek anlamda bir 'Avrasya' dergisi olması; bütün yazıların Türkçesi yanında Rusçaları da yer alıyor. Azerbaycan'ın dağlık bir yöresinde (Guba) Yahudilerin yaşadığını ilk burada okudum. Kırgızistan'ın demokrasi arayışlarıyla ilgili en doyurucu yazıyı da, ülkenin öndegelen siyaset adamlarının fotoğrafları ve görüşleriyle, yine burada buldum. Özbek sinemasıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme, tiyatro, müzik, edebiyat eksenli yazılara da yer veriyor 'Da'... Prof. İlber Ortaylı'nın "Rusya'nın batılılaşması ve Türkler", Kadir Dikbaş'ın "Avrasya enerji koridoru ve Hazar petrolleri" bilgi hazinesi makaleler... Şeref Oğuz'un "Avrasya'da zengin-fakir uçurumu büyüyor" ve Mustafa Cemil'in "Klavye üzerinde Avrasya toplumu" yazıları da ilgiyle okunuyor... (Cumhuriyet Cad. 209/4 Harbiye-İstanbul; 212- 232 1710).

Güncelle kalıcıyı gelişigüzel sayfalarına yerleştirdikleri için onlarsız edemediğim dergilerden bir başka demeti daha dikkatinize sunmak istiyorum. İlginizi sürdürmenizde yarar var.

Aylık edebiyat dergisi 'Hece' Ankara'da çıkıyor. Nisan sayısında kaliteli şiirler, öyküler, denemeler, değiniler var. Her yeni sayısı "Maddiyat tutkusu edebiyatı öldüremeyecek" kanaatimi pekiştirdiği için severek elime alıyorum Hece'yi. (Konur So. 39/1, Kızılay-Ankara; Tel.: 312- 419 6913).

Ankaralı bir siyaset dergisi haftalık 'Muhalif'... Aslında, yazarları ve savunduğu tezler bu topraklara çok uygun, bu anlamda 'Muhalif' adı yadırgatıcı. Ancak hep biliyoruz, bu topraklara uygun fikirler epey bir süredir iktidardan uzak; bu yönüyle de 'Muhalif' adı böyle bir dergide hiç sırıtmıyor... Bir bölümünü daha önce 'Gündüz' gazetesinden tanıdığımız BBP'ye yakın bir yazar kadrosu var derginin... (Tuna Caddesi 28/4, Kolej-Ankara; Tel.: 312- 434 0920)

Şimdiye kadar çıkmış dört sayısı birden elime geçtiğinde hangi geleneği sürdürdüğünü anlamakta hiç zorlanmadığım bir aylık dergi 'kırkayak'... Amatör bir anlayışla profesyonel bir iş çıkartmış yayınlayanlar (Hüseyin Akın, İbrahim Tenekeci). Okuruyla buluşmalı. (Sanayi Mah. Tadilat So. 1/1; Kağıthane, İstanbul; Tel.: 212- 281 5298).

Dergi okuyun, olur mu?


20 Nisan 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Taha KIVANÇ

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...