YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Seçimin galibi de mollalar

İSTANBUL- İran parlamento seçimlerinin Türk basınında "Mollalar tokat yedi" yorumuyla verilmesi dikkat çekiyor. Türkiye'de medyanın, İran seçimlerini mollalarla reformcular arasında geçen bir gövde gösterisi olarak lanse etmeye çalıştığı gözlerden kaçmıyor. Batı basınında dahi İran seçimleri hakkında mesafeli ve dikkatli yorumlar yapılırken, Türkiye'de politik-ideolojik yorumlar yapılması dikkat çekici bulunuyor. Batı basınında ise Karrubi ve Muhteşemi gibi kişilerin reformculara destek verdiğine dikkat çekiliyor. Medyanın önceki süreçlerde eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'yi değişimci ve liberal olarak takdim ettikleri ise hâlâ hafızalarda yaşıyor. Türkiye'deki medya ise Rafsancani'yi muhafazakarların arasında yerleştiriverdi.

Her iki tarafta da mollalar

İran seçimlerini izleyen bağımsız kaynaklar reformcu olarak nitelendirilen kişilerin seçimleri, "Devrim, esas çizgisine doğru gidiyor" şeklinde yorumladıklarını ifade ediyorlar. Kendisi de bir molla olan Cumhurbaşkanı Hatemi'nin 1979'daki devrimin ilk bildirilerini hazırlayan kişiler arasında olduğu ifade edilerek, sonuçların mollalara karşı zafer olarak gösterilmeye çalışılması ciddiyetten uzak bir yaklaşım olarak görülüyor. İran seçimlerinde ilk sıralarda yer alan Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi de ağabeyi gibi Yezd'in en ünlü mollalarından Ayetullah Ruhullah Hatemi'nin oğlu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Muhammedali Abtahi de bir molla, unvanı ise Hüccetülislam. Seçimleri devrim-içi bir tartışma olarak gören bağımsız kaynaklar, muhafazakarların kalesi olarak görülen bölgelerde Hatemi yanlısı adayların ilk sıralarda yer aldıklarına dikkat çektiler. ran'da bireysel özgürlüklerin genişletilmesi konusunda mollalar arasında farklılıklar olduğu kaydedilerek, özellikle gazetelere yapılan baskılar büyük bir tepki alıyor. Yine de gazetelerin sayısının arttığı belirtiliyor. Öte yandan seçimlere parti olarak değil kişi olarak girildiği belirtilerek, halkın adaylara oy verdiği kaydediliyor. Halkın büyük katılımıyla gerçekleşen seçimleri "Mollalar tokat yedi" şeklinde yorumlamak kolaycı bir yaklaşım olduğu kadar gerçekleri örtbas etmekten başka bir şey değil. Sözün özü İran kendini sorguluyor ve yeniliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

İran'a yeni meclis İRAN'DA Cuma günü yapılan milletvekili seçimlerinin oy sayım işlemi devam ederken, 290 sandalyeli parlamentonun 170 üyesi açıklandı. Meclise girmesi kesinleşen 170 milletvekilinden 116'sını yeni adaylar oluşturuyor.
Ruslar intikam alıyor
5 AYI aşkın bir süredir Çeçenistan'a saldıran Rus ordusu, mücahitlerin direnişi karşısında verdikleri ağır kayıpların intikamını almak için sivillere yönelik akıl almaz katliamlar gerçekleştiriyorlar.

KFOR Mitroviça'da geniş çaplı operasyon başlattı
MİTROVİÇA- Kosova Barış Gücü (KFOR) askerleri, Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça'da geniş çaplı bir operasyon başlattı. KFOR'dan yapılan açıklamada, operasyonun amacının kentteki yasadışı silahların ele geçirilmesi ve şüpheli kişilerin yakalanması olduğu belirtildi. Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Fransız subay, operasyona kentin Arnavut ve Sırplar'a ait bölümlerini ayıran İbar Nehri'nin adının verildiğini söyledi. Fransız subay, operasyon için kentteki KFOR güçlerinin sayısının iki katına çıkarıldığını ve kentin iki kesiminin de aynı şekilde aranacağını kaydetti. Birkaç gün sürmesi planlanan operasyona Türk birlikleri de katılıyor. Kosova savaşı sona erdikten sonra ikiye bölünen Mitroviça'nın güney kesiminde Arnavutlar, kuzeyinde Sırplar çoğunlukta bulunuyor. Kentin iki kesimi bir köprüyle birbirine bağlanıyor. Kentte bir süre önce başlayan etnik gruplar arasındaki şiddet olaylarında 6'sı Arnavut 8 kişi ölmüş, 20 kişi de yaralanmıştı. KFOR güçlerinin geçen hafta yaptıkları bir aramada kente gelen bir ambülansta önemli miktarda silah ele geçirilmişti.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...