YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Fakirin parası silaha

ÖZEL Harekat Birliği'nin parasının, halk arasında Fak-Fuk Fon olarak bilinen Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılandığı belirtildi

ANKARA- Batman Valiliği'nin 1994 ve 1995 yıllarında oluşturduğu Karma Özel Harekat Birliği'nin parasının, Sosyal Yardımlaşmayı ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan karşılandığı ortaya çıktı. Batman Valiliği'ne silah alımı ve birlik oluşturulması için yoğun kaynak aktarıldığı 1994 yılında Fak-Fuk Fon'dan Geliştirme ve Destekleme Fonu'na aktarılan 987 milyar 890 milyon liranın, Batman Özel Harekat Birliği için harcandığı belirtildi. Fak-Fuk Fon'un yıllık faaliyet raporlarına göre, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in talimatlarıyla fon kaynakları, Batman silahlarının yanında, Mahalli İdareler Fonu'ndan Çevre Fonu'na kadar tüm fonlara dağıtıldı. Dönemin TOKİ Başkanı Yiğit Gülöksüz de, Geliştirme ve Destekleme Fonu'na başka fonlardan kaynak transferi yapıldığını doğruladı. Ra- porlara göre, 1986 yılında Türkiye genelindeki fakir vatandaşlara yardım etmek için oluşturulan fon kaynakların yüzde 75'i, Çiller'in 15 Temmuz 1993 tarihli oluru ile bütçeye ve diğer fonlara aktarılmaya başlandı. Raporlara göre, 1993 yılında 9.5 trilyon liralık fon gelirinin 7 trilyon lirası bütçeye ve diğer fonlara aktarıldı. 1994 yılında 15.8 trilyon liralık fon gelirinin, 11.7 trilyon lirası bütçe ve fonlara, 1995 yılında ise 32.6 trilyon liralık gelirin 25.1 trilyon lirası bütçe ve fonlara transfer edildiği belirlendi.

Fukaranın parası yağmalandı

Raporlara göre, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in onayı ile Fak-Fuk Fon'dan, 1993 yılında Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Fonu'na 100 milyar lira, Mahalli İdareler Fonu'na 500 milyar lira aktırıldı. Batman Karma Özel Harekat Birliği'nin kurulmaya başlandığı 1994 yılında ise, Geliştirme ve Destekleme Fonu'na 70 milyar lira, Yatırımları ve Döviz Kazandırıcı Hizmetler Fonu'na 542 milyar lira, Kamu Ortaklığı Fonu'na 1 trilyon 313 milyar lira, İl Özel İdareler Fonu'na 15 milyar lira, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na 170 milyar lira, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'na 695 milyar lira, Çevre Fonu'da 50 milyar liralık kaynak transfer edildi. Yine raporlara göre, Batman Valiliği'ne silah alımları için YPK Kararları ile Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan kaynak aktarıldığı 1995 yılında, Fak-Fuk Fon'dan, Çiller'in onayları ile, Geliştirme ve Destekleme Fonu'na 70 milyar lira, Geliştirme ve İstikrar Fonu'na 850 milyar lira, Kamu Ortaklığı Fonu'na 607 milyar lira, Sinema Sanatçıları Fonu'na 10 milyar lira, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'na 911 milyar lira, Çevre Fonu'na 50 milyar lira, Tanıtma Fonu'na 538 milyar liralık kaynak aktarıldı.

Tarihler tutuyor

Fak-Fuk Fon'dan Geliştirme ve Destekleme Fonu'na kaynak aktardığı tarihler ile YPK'nın Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan Batman Karma Özel Harekat Birliği'ne kaynak aktardığı tarihlerin aynı aylarda olması dikkat çekti. Örneğin, YPK'nın birliğin ihtiyaçlarının karşılanması için Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan 50 milyar lira aktarılmasına ilişkin 12 Temmuz 1995 tarihli kararından önce, Çiller'in Fak-Fuk Fon'dan Geliştirme ve Destekleme Fonu'na 4 Temmuz 1995 tarihli ve 95-936 sayılı onayı ile 70 milyar lira aktardığı tespit edildi.

Transfer yasaya uygun

Skandalın patlak verdiği tarihlerdeki Toplu Konut İdaresi Başkanı Yiğit Gülöksüz, TOKİ'nin burada sadece aracı olduğunu ifade ederek, "Başbakanlık, belirli fonlardan Geliştirme Fonu'na kaynak aktarıyor, YPK'da bu kaynağın nereye gönderileceğini belirliyordu" diye konuştu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

RAMBOLARA 'psikolojik' test

'Özel birliğe gerek yok'
Tantan, Hizbullah örgütünü takip için özel birlige gerek olmadığını açıkladı.
''Baba evine dön'
CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in "Güniz Sokağa dönerim" restini vatandaşlar, "Baba Güniz Sokağa dönsün ama sadece evine" diyerek karşıladı
Din, terörü kabul etmez APO da Velioğlu da SBF mezunu ve sınıf arkadaşı. Bu mantıkla İmam Hatipler'i terör yuvası görenler "SBF'den terörist çıkıyor, bu okulların kapatılması lâzım" dendiğinde ne diyecekler.
'PKK'lılar ikiyüzlü' "APO'NUN AYETLERİ" diye kitap yazdığı için hakkında PKK tarafından 'ölüm cezası' verilen Selim Çürükkaya, "Kardeşimi infaz edenler, şimdi Avrupa'da idamın kaldırılması için yürüyüşler yapıyor" dedi.
'Kirli' silahlar koruculara dağıtıldı ANKARA- Batman skandalında, devletin başvurduğu "rutin dışı" yöntemlere her gün bir yenisi ekleniyor. Skandalın gündeme geldiği dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, OHAL Bölgesi'nde görev yapan geçici köy korucularına 90'lı yıllarda 22 bin 779 "menşei belirsiz" silah dağıtıldığı açıkladı. Balistik incelemesi yapılmayan silahlardan 19 bin 664'üne kullanılmak üzere ruhsat düzenlendiğini bildiren Akşener'in sözleri, bölgedeki kirli silahların devlet eliyle aklandığını ortaya koydu. 1997 yılı Nisan ayında ANAP Manisa milletvekili Tevfik Diker'in yazılı soru önergesini yanıtlayan dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener, teslim edilen bütün silahların balistik incelemelerinin yapılmadığını, sadece valiliklerce şüpheli görülen silahların incelendiğini açıkladı. Akşener'in Meclis arşivlerinde kalan açıklaması, koruculara dağıtılan sicili belirsiz silahların daha önce hangi olaylarda kullanıldığı sorusunu gündeme getirdi. Rutin bir soru önergesi olarak geçiştirilen konu, Güneydoğuda meydana gelen pek çok faili meçhulü aydınlatabilecek bir delil olarak ne Meclis komisyonu ne de yargı tarafından gözönüne alınmadı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...