T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

50 DOLAR EZIYETİ

1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe giren ve yurtdışına çıkışlarda 50 dolar ödeme zorunluluğu getiren uygulama, tatillerini yurtdışında geçirmek isteyenler için adeta eziyete dönüşüyor

Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkışlarında ödemek zorunda bırakıldıkları 50 dolar uygulaması tepki toplamaya devam ediyor. 1 Ağustos tarihinde yürürlüğe giden uygulama, yurtdışına çıkışları adeta bir işkenceye dönüştürdü. İpsala sınır kapısından yurtdışına çıkış yapan vatandaşlar 50 dolar uygulamasına büyük tepki göstererek, uygulamayı 'zulüm' olarak nitelendirdiler. 50 doların Türk Lirası olarak tahsil edilmesi de yurdışına çıkacak olan vatandaşların işini zorlaştırıyor. Uygulamanın tekrar gözden geçirilerek, yürürlükten kaldırılmasını talep eden vatandaşlar, dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen uygulamanın, AB ile bütünleşme niyetinde olan Türkiye'nin imajını da zedelediğini ifade ederek, "Uygulama seyahat özgürlüğüne de kısıtlıyor"dediler.

Dedelek'e tepki yağdı

Bazı temaslarda bulunmak için Yunanistan'a gelen ANAP Grup Başkan Vekili Yaşar Dedelek, tatillerini geçirmek için Batı Trakya'ya gelen Türk vatandaşlarının '50 dolar uygulaması' tepkisiyle karşılaştı. Vatandaşlar Dedelek'ten uygulamanın iptal edilmesini istediler. Dedelek de Türkiye'ye döndüğünde konuyu parti teşkilatına ileteceğini söyledi.

Alınan karar uyarınca, eğitim ve çalışmak maksadıyla yurdışına gidenlerden, tedavi için yurdışına gidenlerden, ilk defa hacca gidenlerle, Türkiye'ye göç etmiş ve sonradan T.C vatandaşlığına geçmiş olanlardan bir defaya mahsus olmak üzere, 50 dolar alınmıyor.

Gurbetçilerin dönüş çilesi

Yaz tatillerini geçirmek için Türkiye'ye gelen gurbetçilerin gelişleri gibi, dönüşleri de pek kolay olmuyor. Çalıştıkları ülkelere geri dönmek için İpsala sınır kapısını gelen gurbetçiler, burada araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Araç ve gümrük muammelelerinin uzaması yüzünden gurbetçiler sıcak havaya rağmen bazen 3-4 saat gümrükte beklemek zorunda kalıyorlar. Gurbetçiler, yetkililerden tatillerinin eziyete dönüşmesine neden olan gümrük işlemlerinin hızlandırılarak, kırtasiyeciliğe son verilmesi talebinde bulunuyorlar.

 
TRAFİK MAGANDASI OLMAYIN!
Trafik kazalarını önlemek için yollarda bulunan "Trafik canavarı olmayın" uyarısındaki "canavar" kelimesinin, sürücüleri gerçek bir "trafik canavarı"na dönüştürdüğü öne sürüldü. Varoluş Psikolojik Danışmanlık Merkezi Genel Müdürü Uzman Psikolog Halis Özerk, Türk kültüründe canavar kelimesinin daha çok bir ödül, övgü ve güç anlamı taşıdığına dikkati çekerek, yollardaki trafik canavarı ifadesinin (Trafik sapığı), (Trafik magandası) olarak değiştirilmesi gerektiğini söyledi.Türkiye'deki araştırmalarda, sürücülerin kazalardaki payının yüzde 75 ile 85 arasında olduğunun belirlendiğini belirten Özerk, kazaları önlemek için eğitim bilimleri, psikiyatri, psikoloji, sosyoloji gibi insan ve davranış bilimlerinden gerçek anlamda yararlanılması gerektiğini ifade etti. Özerk, kazaları önlemek için yapılan çalışmalarda bu bilimlerden yararlanılmadığının en önemli göstergesinin, anayollara yazılan ve içinde "canavar" kelimesinin yer aldığı uyarı yazıları olduğunu belirterek, şunları söyledi: "İlk olarak (İçinizdeki trafik canavarını durdurun) şeklinde yazılan, ardından (Trafik canavarı olmayın) biçiminde değiştirilen bu uyarı yazılarında çok önemli mantık hataları var. Bir suçlunun (ben böyle biri değilim, şeytan dürttü) veya (beni tahrik etti) ifadelerindeki mantık hatası ne ise trafikle ilgili kullanılan bu parolada da aynı mantık hatası var."

5 Ağustos 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED