T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

BBC'de İsrail sansürü

İngilizler'in ünlü yayın kurumu BBC, habercilik güvenilirliğine büyük darbe vurdu. BBC yöneticileri, İsrail'in Filistinliler'i öldürmesiyle ilgili haberlerde "cinayet" ifadesinin kullanılmasını yasakladı. İsrailliler'in öldüğü saldırılar için ise "cinayet" ve "katletme" ifadeleri hâlâ kullanılıyor.

İngilizler'in ünlü yayın kurumu BBC, habercilik güvenilirliğine büyük darbe vuracak bir gelişmeye imza attı. BBC yöneticileri, muhabirlerinin İsrail'in Filistinliler'i öldürmesiyle ilgili haberlerde "cinayet" sözcüğünü kullanmalarını yasakladı.

The İndependent gazetesinin dünkü sayısında yer alan habere göre BBC yönetimi, İngiltere ve Ortadoğu'da görev yapan muhabirlerine yolladığı genelgede, Filistinliler'in öldürülmelerine ilişkin haberlerde, "cinayet" yerine "hedef gözeterek yok etme" sözünün kullanılmasını istedi. Kurum çalışanlarına yönelik genelgenin muhabirler ve redaksiyon sorumluları arasında şaşkınlığa yol açtığını kaydedildi.

İsrail yönetiminin yoğun baskıları sonucu alınan karara göre, BBC'nin Filistin'de işlenen cinayetlerle ilgili haberlerinde artık 'assassination' (suikast, alçakça adam öldürme) kelimesi kullanılamayacak. Bunun yerine İsrail'in isteğine göre "targeted killings" (hedeflenen öldürmeler' ifadesi kullanılacak.

BBC'nin yeni uygulaması bir haftadır yürürlükte. Son bir hafta içinde 2'si çocuk 60 Filistinli ya İsrail askerleri tarafından vuruldu veya füze saldırıları ile katledildi. BBC ise son hafta bu saldırılarla ilgili habervlerinde cinayet ifadesini kullanmadı. Filistinliler'in saldırısında ölen İsrailliler'e ilişkin haberlerde ise "assassination" (cinayet) ve "murder" (cinayet, katletmek) kelimeleri kullanıldı.

İsrail Gazze'ye saldırdı

Bu arada Filistin'deki İsrail saldırıları dün devam etti. Gazze Şeridi'nde meydana gelen bir çatışmanın ardından İsrail'in tank ve buldozerleri Filistin topraklarına girerek, buradaki bir Filistin karakolunu yerle bir etti.

Filistin güvenlik yetkililerine göre, İsrail'e ait 8 tank ile 4 buldozer, Gazze'nin orta kesimlerinde bulunan Kfar Darom Yahudi yerleşim birimi yakınlarında Filistin topraklarına girdi ve burada bulunan 2 katlı bir karakolu yıktı. İsrail askeri sözcüsü, bugün yıkılan polis merkezinden dün Kfar Darom Yahudi yerleşim birimine havan toplu saldırı yapıldığını ve bir babayla oğlunun bu saldırıda hafif yaralandığını iddia etti.

İsrail askerleri ile Filistinliler arasında 28 Eylül'den bu yana meydana gelen şiddet olaylarında 700 civarında Filistinli hayatını kaybetti.

Golan nükleer çöplük oldu

Suriye ise, İsrail'i, Golan Tepeleri'ne radyoaktif atık gömmekle suçladı. SANA haber ajansı, Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın, sözkonusu suçlamayı kendilerini ziyaret eden, işgal altındaki Arap topraklarında insan hakları ihlallerine bakan Birleşmiş Milletler heyetine sunduğunu kaydetti. Metinde, "İsrail Golan'ın Arap komşularında çevreyi tahrip ediyor. Ağaçları söküyor, ormanları yakıyor, mayınlar döşüyor ve kimyasal ve radyoaktif endüstriyel zehirli atık gömüyor " denildi.

 
Orta Asya'yı Rusya kaptı
Türkiye'nin Orta Asya rüyası bitmek üzere. Putin'in izlediği etkin strateji ve Rus-Çin ortaklığı olan 'Şanhgay Beşlisi' Türkiye'nin bölgedeki azaltan en önemli iki faktör.
Lenin'i bir o hatırladı
Uçak yolculuğundan korktuğu için Rusya'ya trenle giden Kuzey Kore lideri Kim Jong-İl 10 günlük yolculuktan sonra önceki akşam Moskova'ya ulaştı ve ilk olarak Lenin'in mezarına çelenk bıraktı. Kuzey Kore lideri, dün sabah Kızıl Meydan'daki Lenin mezarına üzerinde "Kim Jong-İl`den Vladimir İliç Lenin'e..." yazılı çelengi bırakıp saygı duruşunda bulundu. Rus İtar-Tass ajansı, Kim'in SSCB'nin dağılmasından bu yana Lenin'in mezarına çelenk bırakan ilk lider olduğunu belirtti. 1993 yılında kaldırılan mozole nöbetleri de, Kim'in ziyareti dolayısıyla dün yeniden tutuldu. Kim, daha sonra Rusya lideri Vladimir Putin'le Kremlin'de biraraya geldi. Kim Jong-il ile Putin arasında, Kuzey Kore'nin füze programının tehdit edici nitelikte olmadığına dair bir deklarasyon imzalandı.
Rus halkı Çeçen savaşı istemiyor
Rusya'da yapılan bir ankette, Ruslar'ın çoğunluğunun, Moskova'nın Çeçenistan'dan askerlerini çekmesini istediği ve Çeçenistan'ın Rusya'nın bir parçası olarak kalmasını istemediği ortaya çıktı. "Moskow Echo" radyosu tarafından gerçekleştirilen ankete katılan Ruslar'ın yüzde 69'u Çeçenistan'da sürdürülen kendine has "anti-terörist" kampanyanın sona erdiğine inanıyor. Yüzde 77'si ise, medya ve yetkililer tarafından çoğunlukla terör ve cinayet yuvası olarak nitelenen Çeçenistan'ın Rusya sınırları içinde kalmasını istemiyor.
5 Ağustos 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED