T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

ANAP değişim istemedi

Kongre delegeleri 921 oyla Mesut Yılmaz'a 'devam' derken, Yılmaz'ın en ciddi rakibi Lütfullah Kayalar 260 oy aldı. Yılmaz oylama sonucunda, 'Yeni ANAP'tan sözetti. Kayalar ise partide kalacağını söyledi.

ANAP 7. Olağan Büyük Kongresi'nde, genel başkanlığa Mesut Yılmaz, oy kullanan 1210 delegeden 921'inin oyunu alarak yeniden seçildi. Yapılan sayımlar sonucunda Mesut Yılmaz 921 oy alırken, diğer genel başkan adaylarından Lutfullah Kayalar 260, Eyüp Aşık 19, Vehbi dinçerler 4 ve Necla Akben de 1 oy aldı. Oylamada 5 oy da geçersiz sayıldı. Yılmaz, oylamanın ardından Genel Merkez'e geçerek il başkanları ile bir toplantı yaptı.

7. Olağan Kongre'nin açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Mesut Yılmaz, Özal dönemini övdü, hükümeti yerdi, Türkiye'nin battığını itiraf etti ve "Partiyi yenileyip her şeyi düzelteceğiz" vaadinde bulundu. Genel Başkan adaylarından Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, Yılmaz'ı, kongre öncesi delege avı için teşkilatlara para göndermekle suçlarken, Vehbi Dinçerler ise Yılmaz'a, "Rantçıdan yana olan kim?, Şahsi ikbaline hizmet eden kim?" diye sordu.

Kürsüye "Başbakan Mesut" sloganlarıyla gelen Yılmaz, 1.5 saat süren konuşmasında, Yeni Oluşum'u macera olarak nitelendirdi. Yılmaz, İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan'ı da, "Siyasetteki en ucuz kahramanlık rolünün hırsız-polis oyunundaki kahraman polis rolü olduğunu zannedip buna soyunanlar olmadı mı? Ekonomimizi batırmada, gösterişli operasyonları her gün manşetlere ve ekranlara taşınmasının rolü olmadı mı?" sözleriyle eleştirdi.

Hükümetin aczinin itirafı

Mesut Yılmaz, Türkiye'de ekonomiden sağlığa, eğitimden, mahalli idarelere kadar her alanın tıkandığını, özgürlük alanının daraldığını, hak ihlallerinin arttığını belirterek, salonda, Türkiye'nin bugünkü durumundan memnun olan bir tek kişi olduğunu sanmadığını söyledi. Yılmaz, "İktidarın bir parçası olmak, günü kurtarma yolunda yürümektir. İktidarın tek sahibi olmak ise geleceğin dünyasını kurmaktır" sözleriyle seçime hazırlandığının işaretini de verdi. Yılmaz'ın, "ANAP yönetiminde artık çalışmayana yer yok" sözleri ise "parti içi tasfiye" şeklinde yorumlandı.

Ulusal Güvenlik tartışması

"Ulusal Güvenlik" kavramının, AB uyumu engellediğini savunan Yılmaz, "Ulusal güvenlik sendromu. Bugün bu tabunun üzerindeki perdeyi çekip almanın zamanı gelmiştir. Devletin bekasını sağlayacak bir kavramı, devletin can damarlarını keser hale getirmeyi dünya üzerinde yalnız Türkiye becerebilirdi" dedi. Yılmaz, terör ve irtica ile yaşanan mücadelenin yaralarını sarmanın zamanı geldiğini söyledi.

Türkiye'nin geleceğini kendisinin belirlemediğini ima eden Yılmaz, "Bugün geleceğimizi belirleyen değişimler kimin denetimindedir? Stratejik önemimizin arkasına sığınıyoruz. Ama, Osmanlı'nın akıbetini unutmayalım. Türkiye, kendi kaderini başkalarının eline bırakamaz" diye konuştu.

Yılmaz kızdı ve ikinci kez konuştu

Yılmaz, eleştirilere cevap vermek yerine, rakiplerini suçladı. Eyüp Aşık'ı Meclis başkanlığı seçimleri sırasında Amerika'dan dönmeyerek, ANAP'a Meclis başkanlığını kaybettirmekle suçlayan yılmaz, Lütfullah kayalar'a da, "Kayalar, 'seçilirsem ANAP'ı iktidar yaparım' diyor. Peki kendi seçim bölgesi olan Yozgat'ta ANAP neden altıncı parti?" diye sordu. Yılmaz, Dinçerler'i de MKYK toplantılarında konuşulanları basına sızdırmakla suçladı.

NOTLAR:

  • ANAP 7. Büyük Kongresi'nin yapıldığı ASKİ Spor Salonu ve çevresinde 1500'ü Çevik Kuvvet olmak üzere toplam 3 bin 500'den fazla polis ve özel güvenlik görevlileri görev yaptı. Ankara Emniyet Müdürü Hasan Yücesan emniyet güçlerini denetledi.

  • Salonun orta kısmına sadece delegeler alınırken, gazeteciler ve davetliler trübüne alındı. Sarı, mavi ve beyaz renklerin ağırlıkta olduğu salonda Atatürk, Turgut Özal ve Mesut Yılmaz'ın posterleri, ANAP bayrakları ile 2 Türk Bayrağı ve dev arı maketleri asıldı.

  • Platformun arkasındaki trübünler boş bırakıldı.

  • Delege, gazeteciler, görevliler ve davetlilerin kartları tek tek manyetik makinalardan okunduktan sonra salona alındı.

  • ANAP'lıbakanlar, genel merkez yönetimi, milletvekilleri, MKYK üyeleri salonda delegelerin bulunduğu kısmın en önünde yerlerini aldılar.

  • Genel başkan adaylarından salona ilk olarak saat 11.10'da Eyüp Aşık geldi. Mesut Yılmaz eşi Berna Yılmaz ile saat 11.30'da salona girdi. Delegelerin büyük bir kısmının Yılmaz'ı ayakta alkışlaması dikkat çekti.

  •  
    Kayalar: 4.3'ten daha dip yoktur

    Dinçerler'den Yılmaz'a ağır sorular

    Akben: ANAP siyasi mevta

    Yılmaz, Özal selamı veremedi

    Delegelere rüşvet mi verildi?
    ANAP lideri Yılmaz'ın, delegeleri yanına çekmek için ANAP'lı belediyelere kaynak aktardığı öne sürüldü
    'Ağar ekibi' sorun oldu
    Meral Akşener'in Yeni Oluşum'dan ayrılmasına "Mehmet Ağar ekibi"nin neden olduğu belirtildi. Akşener'in, Ağar'a yakın bazı isimleri partide istediği, ancak bunun kabul edilmediği öğrenildi
    Saadet'te yeni dönem
    SP, milletvekileri ve GİK üyeleri, izlenecek politikalar ile muhalefet stratejisini belirlemek üzere Abant'ta üç günlük kampa girecek. 30 ilde teşkilat kuracak il başkanı da atandı
    Çiller'den 'takıyyeci' ithamı

    Erdoğan: Asıl takiyeci onlar
    Yenilikçi harekete karşı takiyecilik suçlamalarına sert tepki gösteren Tayyip Erdoğan, "Ömürboyu takiyecilik yapanlar, bize bu soruyu yöneltemezler" dedi. FP'nin kapatılmasının ardından "Yenilikçi" ve "Gelenekçi" olarak iki ayrı siyasi oluşuma ayrılan kanatlar dün Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'ın oğlu Mustafa Önder Kıyıklık ve Ayşe Özdemir'in düğün töreninde bir araya geldi. Hidiv Kasrı'nda düzenlenen düğün törenine Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ile Gökçek'in önceliği ne?Yenilikçi Hareket'in lideri Tayyip Erdoğan katıldı. Düğün töreninde, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, Yılmaz'ın takiyecilik suçlamarına tepki göstererek, "Ömürboyu takkiyecilik yapanlar, bize bu soruyu yöneltemezler" dedi. Düğüne kapatılan FP'den çok sayıda milletvekili de katıldı.

    5 Ağustos 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED