T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Kripto skandalı

MİT ve Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık kriptolarının çalınarak bazı devletlere ve silah tüccarlarına satıldığını açıkladı. Bu gelişme üzerine Güvenlik İşleri Başkanı Firuz Kırış görevden alındı.

MİT Müsteşarlığı, Güvenlik İşleri Başkanlığı'nda saklanan kriptoların para karşılığı satıldığı ve bazı devletler ile silah tüccarlarının eline geçtiğini açıkladı. Güvenlik İşleri Başkanı Firuz Kırış, 45 dakikada görevden alınırken, kriptoların Kırış mı, yoksa başka birilerince mi sızdırıldığı aydınlığa kavuşturulamadı.

Tarih: 19 Eylül 2001... Yer: Başbakanlık Merkez Bina... Başbakanlık'taki Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere gelen MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'un, toplantının başında elindeki dosyayı açarak, kriptoların çalındığını söylemesi Ecevit, Bahçeli, Yılmaz ve Özkan'ı şok etti.

Kıvrıkoğlu da doğruladı

Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, Genelkurmay istihbaratına da benzer yönde bilgiler ulaştığını vurgulayarak, Başbakanlık kriptolarının saklandığı Güvenlik İşleri Başkanlığı'nın olayda parmağı olduğunu söyledi. Devletin zirvesine damgasını vuran kripto skandalının sessiz sedasız çözülmesi kararlaştırıldı. Acil bir kararname hazırlanarak Kırış'ın acil olarak görevden alınmasına karar verildi. Özkan, Kırış'ı arayarak makamı derhal boşaltmasını ve kararnamesinin de Köşk'e gönderildiğini ifade etti. Sezer de bu kararnameyi imzaladı. Parlak bir sicili bulunan Kırış 45 dakika içerisinde görevden alındı ve daha sonra sorgulandı.

İsrail'in parmağı var mı?

Başbakanlığa ait kriptoları ele geçiren ülkelerin başında İsrail'in bulunduğu iddia edildi. F-16 uçaklarının elektro manyetik sistemlerinin modernizasyonu ile ilgili olarak ABD ile İsrail arasında büyük bir anlaşmazlık bulunduğu, Türk-F-16'ların modernizasyonunu yapmaya talip olan İsrail'e bu uçakların mimarı olan ABD'nin izin vermediği vurgulandı.

ASKERİ İHALELER İPTAL EDİLİYOR

Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık'taki kripto skandalının ardından kendi içinde büyük bir operasyon başlattı. Askeri ihalelerle ilgili tüm bilgi ve belgeler bir kez daha gözden geçirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, tank modernizasyonu ve helikopter ihalesi yeniden masaya yatırıldı. Bu çerçevede Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda büyük bir teftiş başladı. Bu Teftiş sonunda bazı üst düzey askeri yetkililerin de görevden alındığı dikkatlerden kaçmadı.

 
Yaza çıkmaları zor
UNICEF'e göre on binlerce Afgan çocuk bu kışı çıkaramayacak. 7,5 milyon Afganı açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya getiren sefalet, bir savaşın çıkmasıyla daha da büyüyecek.
Bağ-Kur'da büyük vurgun

Gürüz'e kötü haber
Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'ndaki 2. Anayasa paketinde YÖK'le ilgili Anayasa'nın 130. ve 131. maddelerinin de ele alınarak değiştirilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.
Öğrenci adaylarına müjde

Ekmekte 'lobi' kavgası
Hükümet fırıncı ve uncular arasındaki kavganın sebebini ithalatçı lobiye bağladı. Fırıncılar un fiyatlarındaki artışın sürmesi halinde ekmek fiyatlarının 300 bin liraya kadar çıkabileceğine dikkat çekerken, ziraatçiler fırıncıların kar oranlarının yeterli olduğunu savunuyor. Hükümet ise tüccarların un fiyatlarını suni olarak artırıp kaos doğurduğunu öne sürüyor.
YÜCELEN'İN GAFI GÜLDÜRDÜ
İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in 'Ladin' gafına yabancı heyet bile güldü. Yücelen, Avusturya Jandarma Merkez Komutanı Orgeneral Strahmeger'i kabülü sırasında gözaltına alınan Abdullah Bin Ladin'in, Usame Bin Ladin'in kardeşi olmadığını açıklaması Türkiye'yi komik duruma düşürdü. Yabancı heyet üyelerinin, Yücelen'in gazetecilere yaptığı açıklamayı öğrenince gülümsediği dikkat çekti.

3 Ekim 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED