T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Beyin krizi tehlikesi!

Beyin damarlarının tıkanması sonucu kan dolaşımının engellenmesiyle ortaya çıkan beyin krizi, kalp krizi ve kanserden sonra üçüncü tehlikeli hastalık olarak gösteriliyor.

Beyin damarlarının tıkanması sonucu kan dolaşımının engellenmesiyle ortaya çıkan krizlere karşı uzmanlar uyarıyor. Beyin krizi, kalp krizi ve kanserden sonra tehlike sırasında üçüncü sırayı alıyor. Halk arasında 'inme' olarak bilinen ve sakat bıraktığı gibi ölüme de götürebilen beyin felcinin ağırlaşan yaşam koşulları ve stres nedeniyle giderek daha sık görülmeye başladığı belirtildi. Beyin damarlarının birinin veya birkaçının tıkanması sonucu kan dolaşımının engellenmesiyle ortaya çıkan beyin krizinin, ölüm nedenleri arasında kalp krizi ve kanserden sonra üçüncü sırayı aldığı bildirildi. Beyin krizine dikkat çekmek amacıyla UCB Pharma İlaç Firması tarafından düzenlenen panelde konuşan Dr. Serdar Kapran, hastalığın temel nedenleri arasında yüksek tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları ile aşırı şişmanlığın bulunduğunu, sigara ve doğum kontrol ilaçlarının da krizi artırıcı rol oynadığını söyledi. Dr. Kapran, ''Dünyada her bin kişiden 3'ü bu sebeple ölmektedir. 25 yaşından sonra bu rakam 8'e çıkarken, 65 yaş üzeri kişilerde beyin krizi görülme sıklığı binde 30'a çıkmaktadır'' dedi.


O ağacın altı...

Gölgesinde mevsimler boyu oturduğumuz / Hep el ele vererek hayaller kurduğumuz / Kimi gün üzgün kimi gün neşeyle dolduğumuz / O ağacın altını şimdi anıyormusun / O güzel günler için bilmem yanıyor musun?" şarkısıyla anlatılırdı bir zamanlar sevgililerin buluştuğu Küçükçamlıca'daki "O Ağacın Altı" .

Belki bundan yıllar önce Çamlıca'nın eteğindeki 'O Ağacın Altı'na büyük bir heyecanla koşanların anılarında bambaşka bir yeri olan bu şarkıyı, yine aynı mekanda tüm İstanbullular dinliyor. Biraz olsun günlük sıkıntılardan uzaklaşmak, doğaya sığınmak isteyenlerin uğrak yerleri arasında yer alan O Ağacın Altı'nda şu günlerde bir yandan gönüller ve ruhlar dinlendiriliyor, bir yandan da geçmiş günler yad ediliyor.

O Ağacın Altı bu gün nargilelerin tüttüğü nefis kokulu çayların, kahvelerin gidip geldiği ve bir yandan da dünyanın dört bir yanındaki lezzetlerden derlenmiş yemeklerin piştiği mutfağıyıla ilginç bir mekan görünümde. Yani bir zamanlar sevgililerin buluştuğu O Ağacın Altı'nda şimdi tüm İstanbullulular buluşuyor, yemekler yenilip çaylar içiliyor. Ve eğer isteniyorsa nargileler yakılarak koyu sohbetlere dalınıyor. Konuşmayı sevmeyenler ise İstanbul'un güzel manzarasına dalıyor.

Uzun yıllar gençlerin buluşma mekanı olarak ünlenen bu yerin daha sonraki yıllarda harabe haline geldiğini söyleyen O Ağacın Altı çay bahçesi işletmecesi Kamil Sözen, bir kaç yıl önce büyük bir yatırım sonucu kurdukları çay bahçesi sayesinde bu bölgenin dillere destan eski güzelliğine kavuştuğunu belirtiyor. Meyve ağaçları ve güllerle çevrilmiş 7.5 dönümlük bu arazide herşey düşünülmüş. O Ağacın Altı'nın, her keseye uygun bir şekilde, dileyen yemek yiyor, dileyen çayını-kahvesini yudumluyor.

Geçmiş günler yadediliyor

Bahçenin işletmecisi Kamil Sözen, bir zamanlar o ağacın altında buluşan sevgililerin yıllar sonra tekrar geldiklerinde, çok şaşırdıklarını söylüyor. Sevgililer dışında pek çok ünlü simanın da kentin stresinden kaçmak için kendi mekanlarını tercih ettiğini belirten Sözen, "Çok mutlu oluyorlar. Oturup yemek yiyip çay içiyorlar. O gençlik günlerini yad ediyorlar. Onlar için hizmetimiz tam bir sürpriz oluyor" diyor.

Bir zamanlar sevgililer için anlamlı bir mekan olan ünlü ağacın altında açılan "O Ağacın Altı" isimli çay bahçesinde bugün sadece sevgililer değil, tüm İstanbullular buluşuyor. Çamlıca'nın eşsiz manzarası ile, tabiatın kucağında yemekler yenilip çaylar içiliyor ve nargileler fokurdatılarak koyu sohbetlere dalınıyor.

 
Hepatit A salgını uyarısı
İÜ. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fügen Çullu, yaz dönemlerinde iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar, tüketimi artan dondurma ve içme sularının, Hepatit A salgınları için kaynak oluşturabileceği uyarısında bulundu. 4. Ulusal Hepatoloji Kongresi kapsamında, Aventis Pasteur Aşı Ticaret Şirketi tarafından Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Çullu, halk arasında bulaşıcı sarılık olarak adlandırılan Hepatit A'nın, çocuk yaş grubunda en sık rastlanan karaciğer iltihabı türü olduğunu söyledi. Bulaşıcılıkta kanalizasyon şebekelerinin sulara karışması, yiyecekler, iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar ve çiğ tüketilen deniz ürünlerinin önemli rol oynadığını kaydeden Prof. Dr. Çullu, "Özellikle içinde bulunduğumuz yaz döneminde iyi dezenfekte edilmemiş havuzlar, tüketimi artan dondurma ve içme suları, Hepatit A salgınları için kaynak oluşturabilir" diye konuştu.
Akraba evliliği zeka geriliğine yol açıyor
Şanlıurfa'da yapılan bir araştırmada, Fenilketonüri (Zeka Geriliği) hastalığının bölgede görülme oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunun belirlendiği bildirildi. Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şanlıurfa ve çevresinde 1996'dan beri yürütülen Fenliketonüri Tarama programı sonunda, bölgede hastalığın, Türkiye ortalamasının üzerinde görüldüğünün anlaşıldığı belirtildi. Türkiye'de ortalama 4 bin yeni doğan bebekten birinde zeka geriliği hastalığına rastlanırken, Şanlıurfa'da 2001 yılında 3530 bebek üzerinde yapılan araştırmada 3 yeni doğan bebekte bu hastalığa rastlandı. Valilikten yapılan açıklamada, "Bölgemizde görülme sıklığı yüksek olan bu hastalığa yakalanan bebeklerin tamamına ulaşılamaması, sağlıklı veri toplanamaması nedeniyle tespitleri zor olmakta ve ilde yeni doğan bebeklerin ancak yüzde 30'undan kan örneği alınabilmektedir" denildi.
19 Haziran 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED