T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Kitabın değişmez klasiği

20 yıldır kitap severler ve yayıncıları buluşturan TÜYAP Kitap Fuarı, ekonomik kriz ve Afganistan'a saldırının gölgesi altında bildik görüntüler sergiliyor

TÜYAP Kitap Fuarı'nın ele aldığı konular ve onur konukları değişsede kitap severlerle yayınevlerinin şikayetleri hiç değişmedi. 20 yıldır yayınevleri hep satışlardan, kitap hırsızlarından, şikayet ederken kitap severler ise kitap fiatlarından, soğukta uzayan kuyruklardan, şikayet ede geldiler. Ekonomik krizin, ABD'ye saldırı ile ABD'nin Afganistan'a saldırısı'nın gölgesi altında fuar bildik görüntüler sergiliyor. Bazı yayınevleri kitap satışlarından şikayet ederken bazı yayınevleri ise kitap okuyucu ve satış ilişkisine değişik yorumlar getiriyor.

Pınar Yayınları satış elemanı Ömer Yaman, kitap satışlarının ilk iki gün itibariyle iyi gittiğini söylüyor. Yaman'nın şikayeti popüler kitaplar ile düşünce kitapları arasında değişen okuyucu profiline yönelik.

Gündeme uygun kitaplara ilgi çok

Yaman, "Özelikle son zamanlarda ABD'nin saldırına bağlı olarak bu saldırıya muhalif Noam Chomsky'nin 'Terörizm Kültürü' ile Roger Graudy'in 'İslam ve İnsanlığın Geleceği' kitapları yoğun ilgi görüyor." diyerek bilinçli okuyucunun siyasal gelişmelere göre tercihlerini örnekliyor.

İletişim Yayınları editörlerinden Kerem Ünüvar da kitap satışlarının beklentilere bağlı değişeceğini ifade ederek, gelecek yıllarla kıyaslamaktan kaçınıyor. TÜYAP'ın geleneğe dönüştüğünü anlatan Ünüvar, iki aylık dosyalarında ABD ve Afganistan'ı seçen yayınların yoğun ilgi gördüğüne dikkat çekiyor. Ünüvar, kitap hırsızları ile de karşılaştığını, ancak küçük düşürmeden 'sanırım parasını ödemediniz' dediğini belirtiyor.

NAZLI ILICAK: DEMİREL YENİ BİR OLUŞUMUN İÇİNDE YERALMAZ

İstanbul eski Milletvekili Nazlı Ilıcak, Türkiye'nin 'militan demokrasiyle' yönetildiğini ve bu yüzden ülkenin krizden türlü çıkarılamadığını söyledi. Fuarda kitaplarını imzalayıp okuyucularıyla sohbet eden Ilıcak, "Demirel'in yeni bir siyasi oluşum içine olacağını zannetmiyorum" dedi. Ilıcak, hükümetin değil ama Başbakan Ecevit'in mutlaka değişeceğini söyledi.

SEMA PİŞKİNSÜT: İŞKENCEYLE MÜCADELE HENÜZ BAŞLAMADI

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu eski Başkanı, Bağımsız Milletvekili Sema Pişkinsüt, TÜYAP'ın düzenlediği 20. İstanbul Kitap Fuarı'nda "İşkencenin Kitabı" adlı kitabını imzaladı. Pişkinsüt, işkenceyle mücadelenin henüz başlamadığını belirterek, "İşkenceyle mücadelede en önemlisi; siyasi kararlılıktır. O da şu an yok" dedi.

YÖK'e protesto kalabalığı artırıyor

Kitap severler için değişen bir şey yok. Kime sorsanız hemen ekonomik kriz ve haklı olarak kitap fiatlarının pahalığını anlatıyor. Buna rağmen fuarın içi birazda hafta sonu almasından dolayı hınç hınç dolu. İnsanlar yürüme fırsatı bile bulamıyor. Bu kalabalığa bir de YÖK'ü protesto eden öğrencilerin kalabalığı eklendiğinde fuar içinde yaya trafığı tam anlamıyla duruyor. YÖK'ün kuruluş tarihi 6 Kasım'a yakın tarihlerde açılan fuarın bildik görüntüleride bu protestolar oluşturuyor. Öte yandan TÜYAP 20. İstanbul Kitap Fuarı kapsamında Gençlik Kitabevi'nin düzenlediği "Öykü Yarışması"nda, birincilik ödülü Selçuk Tanç'a verildi. Jüri Başkanı Adnan Özyalçıner, ödül dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya bu yıl oldukça genç öykücülerin katıldığını ve öykülerin de "ortalamanın üstünde" olduğunu söyledi.

 
Hasankeyf için çok geç
Avrupa Konseyi Raportörü Stepova kazı çalışmalarının yetersiz olduğunu vurgulayarak, "Hasenkeyf'i kurtarmak için çok geç kalındı" diye konuştu.
Varyag kontrol altında
Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ukrayna'dan satın aldığı ve fırtına yüzünden halatının kopması nedeniyle Ege Denizi'nde sürüklenen Varyag, atılan ikinci halatın römorköre bağlanması sonucu kontrol altına alındı. Türk denizcilik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ege Denizi'nde sürüklenen "yüzer kütle" üzerindeki personel, yedek donanım arasında yer alan polipropilen halatın ardından 2 tel halat daha attı. Varyag'ın baş tarafından atılan polipropilen halat, "Havılai Champion" römorkörü, 2 tel halattan biri de "Nikolai Chiker" römorkörü tarafından alındı. Halatların römorkörlere bağlanmasının ardından Varyag'ın sürüklenmesi durduruldu. Varyag'dan atılan diğer tel halatın da asıl çekme işlemini yapacak olan "Solana" adlı römorkör tarafından yakalanmasına çalışılıyor. Bu arada "Varyag'ın demir atması" yolundaki talebin Çinli yetkililerce kabul edilmediği öğrenildi.
Vatandaşın son hali!
"Protes - T- iyatro" ülke gündemine alternatif bir eleştirel bakış sunuyor. Amatör oyunculardan oluşan Protes- T- iyatro Grubu'nun yeni oyununda, ekonomik kriz altında ezilen "memur,esnaf ve işçi", TÜSİAD'a ve Türk-İş'e temsili bir gönderme yaptı. Don gömlek son "hal"lerini ortaya koyan işci memur ve esnaf "sarı sendikacı" olarak tanımladıkları sendikacılara da temsilen "güm güm" yaptılar. Oyuncular, boyunlarına astıkları ödenemeyen elektrik, su ve telefon faturaları ile de delirme noktasına geldikleri mesajını verdiler.

5 Kasım 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED