T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Başımın onbir ağrısı

Baş ağrısının 11 çeşidi bulunuyor. Uzmanlar en ilginç ağrılardan birinin 'hafta sonu migreni' olduğuna dikkat çekiyorlar.

İnsan hayatının değişmez rahatsızlıklarından biri olan baş ağrısı, hem türleri hem de nedenleri açısından oldukça büyük farklar içeriyor. www.migren.gen.tr internet adresinde verilen bilgilere göre, baş ağrısının 11 çeşidi bulunuyor. Doktora gitmeden önce ağrının türünün belirlenmesi ve migren hakkında insanların bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan sitede "Baş Ağrısı Semptomları Tablosu"na da yer veriliyor.

ÖĞÜN KAÇIRMA AĞRIYI TETİKLİYOR

Baş ağrılarının tetikleyici faktörler ise şöyle: Diyet ve öğün kaçırma gibi açlık nedenleri, çikolata, süt, peynir, tereyağ, krema, kırmızı şarap, çay, kahve, turunçgiller, domates ve patates gibi yiyecekler, sigara, çok veya az uyku, uyku saatlerinin değiştirilmesi, sıcak, soğuk, ışık, gürültü, havalandırma, çeşitli kokular, egzersiz ve stres. Sitede, bazı çalışanların iş ortamından çıktıktan sonra migren geçirdikleri, buna da "hafta sonu migreni" adı verildiği belirtiliyor.

BELİRTİLER VE OLASI NEDENLER:

Gerilim tipi baş ağrısı: Şiddetli olmayan, sürekli bir ağrıdır. Zonklama olmaz, başta ve boyunda sıkılık hissi duyulur. Yetersiz uyku, depresyon ve stres, en önemli nedenleridir.

Migren: Şiddetli ve zonklayıcı ağrıdır. Genellikle başın bir tarafında veya bir gözün arkasında hissedilir. Parlayan bir ışık görme hissi olabilir. Işığa ve sese karşı hassasiyet, mide bulantısı, kusma görülebilir. Diyet, hormonal değişimler (adet dönemi, menopoz), ilaç kullanımı (doğum kontrol hapları, hormon replasman ilaçları) ve aile hikayesi (kalıtsal olabilir) nedenleri arasındadır.

Kadınlarda adet döneminde yaşanan baş ağrısı: Çoğunlukla yumurtlama veya adet döneminde veya hemen önce veya sonra oluşur. Migrene benzer bir ağrı yaşanır. Nedeni, östrojen düzeyindeki artma veya azalmadır.

Demet (Küme) baş ağrısı: Şiddetli ağrı. Genellikle tek göz çevresinde veya arkasında hissedilir. Burun tıkanıklığı ve göz yaşarması olabilir. Ağrı genellikle uyku sırasında gelişir. Baş ağrıları bir yıl kadar görülmeyebilir ve sonra geniş bir dönem, günlük olarak yaşanır. Alkol alınması ve sigara içmek, en büyük nedenidir.

Sinüs baş ağrısı: Şiddetli, sabit bir ağrıdır. Burundan kıvamlı sıvı akışı olur. Genellikle burun etrafında ancak alın ve kulaklara kadar yayılabilir. Nedenleri arasında, sinüs enfeksiyonu, septum deviasyonu ve burunda tıkanma (kist, polip) sayılabilir.

Alerjiye bağlı baş ağrısı: Sinüsler tıkanır, gözlerde yaşarma ve kaşınma, başta zonklama olur. Polen veya küf sporları ve toz, en önemli nedenleridir.

Kafeine bağlı baş ağrısı: Zonklayıcı bir ağrıdır. Aşırı kafein alınmasına bağlıdır.

Yorulmaya bağlı baş ağrısı: Ağrı baş genelinde olup, belirli bir bölgeyle sınırlı değildir. Nedenleri arasında yorucu fiziksel aktivite (koşma, egzersiz), hapşırma veya öksürme, anevrizma veya tümör yer alır.

Eklem baş ağrısı: Başta basınç veya sıkışma hissi, çenede ağrılı bir "çıtırdama" ve çenede bozukluk veya kenetlenme olabilir. Tek nedeni strestir.

Romatizmaya bağlı baş ağrısı: Boyunda veya başın arka bölümünde olur, hareket edildiğinde artar. Nedeni bilinmiyor.

Göz yorgunluğuna bağlı baş ağrısı: Ağrı alında hissedilir. Özellikle tedavi edilmeyen görme sorunu (astigmat), en büyük nedenidir.

 
Mutluluk için biber strese karşı çilek...
Bazı yiyecekler algılama yeteneğini artırırken, mutluluk için acı biber, stres atmak için ise çilek yenmesi öneriliyor.
Çocuklara 'Pokemon'lu vitamin Pokemon ve Taş Devri gibi çizgi filmlerin kahramanlarının şekillerinde üretilen vitaminler, çocuklara ilacı sevdiriyor. İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hülya Günöz, çocukların her zaman ilaç almaktan hoşlanmadıklarına işaret etti. Günöz, "Bu tür çizgi film karakterlerinin şekillerinin olduğu vitaminlerin, çocuğa ilacı benimsemesini sağladığı için karşı değilim. Sakıncalı da görmüyorum" dedi. Ancak bu konuda hem ailelerin bilinçli olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Günöz, " Çocuğa mutlaka 'bu ilaçtır ve günde bir tane alınır" diye söylenmeli" diye konuştu.
SARMISAK KANSERİN BAŞ DÜŞMANIYMIŞ Yapılan son araştırmalar, sarmısağın birçok kanser türünü önleyici rolü olduğunu belirledi. Amerika'daki Kuzey Carolina Üniversitesi'nin son araştırması, sarmısağın vücudun savunma sistemini, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı uyardığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, sarmısağın içinde bulunan anti kanserojen maddelerin mide ile kalınbağırsak kanserlerinin yanısıra meme ve prostat gibi kanser türlerine de karşı etkili bulunduğunu tespit ettiler. Bu güne kadar sarmısakla ilgili yapılan birçok araştırmada, sarmısağın içinde belirlenen yüksek miktarda selenyum ve minerallerin anti kanserojen etkiye yol açtığı görüldü.
YILLARCA KALPSİZ YAŞAMAK MÜMKÜN Kalp cerrahı Prof. Dr. Michael DeBakey tarafından Nasa teknolojisi ile gerçekleştirilen dünyanın en küçük kalp pompası "Micromed de Bakey Vad" dün basına tanıtıldı. Kardiolog Doç. Dr. Süha Küçükaksu ve kalp cerrahı Bingür Sönmez tarafından tanıtılan alet, kalp nakli yapılana kadar hastayı hayatta tutuyor. Pille çalışan titanyum pompa, kalp transplantasyonu bekleyen hastayı organ bulununcaya kadar yıllarca yaşatabiliyor. Kalp nakli için organ bekleyen hastaların yeni umudu olan küçük kalp pompası, bir dolmakalem büyüklüğünde ve kalbe saniyede 7 metreküp kan pompalıyor. Kalbin çalışmayan veya az çalışan bölgelerine kan pompalayan cihazın, Türkiye'de şimdiye kadar iki hastada başarıyla denendiği bildirildi.
5 Kasım 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED