T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Uzun ince bir yol

Türkiye'yi krizden kurtaracak ekonomik programın ana hatları açıklandı. Ayrıntılar, programın IMF tarafından onaylanmasından sonra belli olacak.

Dalgalı kur politikasına geçilmesiyle birlikte ortaya çıkan ekonomik krizden Türkiye'ye kurtaracak yeni ekonomik program açıklandı. Devlet Bakanı Kemal Derviş 53 gündür üzerinde çalışılan yeni ekonomik programı, "ekonomi takımı" ile birlikte açıkladı. Türkiye, yeni programın açıklanmasıyla birlikte "uzun ince bir yola" girdi. Programın, döviz kuru, para politikası ve ödemeler dengesi gibi ayrıntıları, IMF'nin yeni programı onaylaması ve dış destek miktarının belli olmasından sonra ortaya çıkacak. Bakan Derviş, yeni programın istikrar programı olmadığını, yeniden yapılanma programın olduğunu belirterek, sosyal refahın arttırılmasının tek yolunun da, büyümeyi sağlamak olduğunun altını çizdi.

Program ne getiriyor?

Bakan Derviş tarafından açıklanana yeni program, yapısal reformlar ve harcamalar üzerine dayanıyor. "Türkiye'nin güçlü ekonomiye geçiş programı" olarak nitelendirilen yeni programda, başta kamu bankaları olmak üzere bankacılık sektörünün sağlam zemine oturtulması, tarım ve sosyal güvenlik reformlarının tamamlanması öngörülüyor. Program, önceki istikrar programlarından farklı olarak, ek vergi gelirleri yerine kamu harcamalarının kısılmasını içeriyor.

Kemal Derviş, "Galatasaray'ın ya da başka takımların genel stratejileri vardır. Ama bu strateji oyunda değişebilir. Amaç gol atmaktır. Takımda oyuncular da çok önemlidir. Biz de iyi bir takımız. Bol bol gol atacağız" diye konuştu.

Derviş, birinci ilkelerinin halka doğruyu söylemek olacağını, devletin borcu varsa, bunu saklamayacaklarını belirtti. Derviş, ikinci ilkelerinin de bugünü kurtaralım diye yarının altına ipotek koymamak, olduğunu söyledi.

Bakan Derviş, esnaf ve işadamlarından gelen tepkilerin hatırlatılması üzerine, bu tür sıkıntıların ve sosyal patlamanın büyümenin tekrar sağlanması ile aşılacağını bildirdi.

Zor günler yaşıyoruz

Zor bir dönemden geçildiğini belirten Derviş, kamudaki ücretler konusuna da değinerek, "Hastanede çalışan bir hastabakıcısının aldığı ücreti öğrendiğimde çok üzüldüm. Bunlar mutlaka düzeltilmelidir" dedi. yaklaşık 10-12 milyar dolar civarında dış destek beklediklerini belirten Kemal Derviş, yabancı sermayeye Türkiye'de yatırım yapma çağrısında bulundu. Derviş, "Şu anda Türkiye'de yatırım yapacak olanlar çok karlı çıkacak"diye konuştu.

Programda yolsuzluk gafı

  • Devlet Bakanı Kemal Derviş, yeni ekonomik programı "takımım" dediği ekonomi bürokratları ile açıkladı. Derviş'in yanında, DPT Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, Maliye Müsteşarı Ertan Dikmen, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar yer aldı.

  • Yeni ekonomik programda yolsuzluk gafı yapıldı. Basın mensuplarına dağıtılan 30 sayfalık ekonomik program metninin, programın amaçlarının sıralandığı kısmında, "yolsuzluklarla mücadelenin önlenmesinin hedeflendiği" kaydedildi.

  • Devlet Bakanı Derviş, basın toplantısında, ilk kez "değerli vatandaşlarım" diyerek Türk vatandaşlarına da hitap etti. Derviş, toplantının sonunda "siyasete atılacak mısınız" sorusuna cevap vermekten kaçındı.

  • Yeni ekonomik programın metni, basın toplantısına yetişmedi. 30 sayfalık programın metni, matbaadan getirilerek basın mensuplarına dağıtıldı.

  •  
    Hayali bile güzel
    Bakan Derviş'in açıkladığı programda bankacılık sektörünün yeniden yapılanması öngörülüyor. Devlet harcamalarında kısıtlamaya gidilecek.
    Vakıflar ablukada
    Vakıflarla ilgili KHK'nın Köşk'ten dönmesi üzerine yeni bir formül daha bulundu. İstihbarat formlarını doldurmayan vakıflar azledilecek.
    Başbakanlık müşavir cenneti
    Başbakanlık'ta 300'e yakın müşavir ve başmüşavir görev yapıyor. Sadece Başbakan Ecevit'in 13 müşaviri var.
    Skandala soruşturma
    Çalışma Bakanı Okuyan, 'Türkçe bilmediği için güvenilir değildir' yazılı bir rapor tutarak Diyarbakırlı Mekiye Polat'ı muayene etmeyen doktor ve Ankara SSK Hastanesi hakkında soruşturma başlattı
    'Ölüm oruçlarına çözüm bulun'
    Ankara Tabip Odası, Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, "daha geç olmadan açlık grevleri ve ölüm oruçlarının bitirilmesini ve tarafların daha duyarlı olmalarını" istedi.
    'Gazeteci' mitingi
    Emek Platformu'nun günlerdir beklenen mitingine işsiz gazeteciler damgasını vurdu.
    Ankara'da sessiz protesto
    Valiliğin 15 dakikayla sınırlandırdığı ve hiçbir slogan atılmasına izin vermediği basın açıklaması sırasında emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemi aldı.
    Esnaf akıl arıyor
    Hakları ihlal edilen yüzlerce vatandaş yurdun dört bir yanından, Mazlum Der'in "İhlal İhbar Hattı''na başvurarak kendilerine yol gösterilmesini istiyorlar. "İhlal İhbar Hattı''nı arayarak yardım isteyenlerin başında ise esnaf geliyor
    15 Nisan 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED