T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

İ Z L E N İ M

İnanılmaz bir hayat biçimi

Kendi ifadeleriyle ölümü bekliyorlar. Hayattan hiç bir beklentileri ve umutları yok. Tek göz, ahır gibi bir evde yaşıyorlar. Anadolu köylerindeki ahırlar, onların evi yanında villa sayılır.

Bursa'nın Anadolu Mahallesi'ne yolunuz düşerse "bir başka hayat tarzı" ile karşılaşırsınız. Burada yaşayanların yaşam biçimleri karşısında gözyaşı dökmemek mümkün değil. Mahalle sakinlerinin anlattıklarına inanasınız gelmez... Hatta gözlerinizle görseniz bile kalben mutmain olmazsınız.

"Bu harabe evde 10 kişi yaşıyor" dediklerinde gülüp geçtim... Gerçekten de eve vardığımda tek bir oda ve mahalle sakinlerinin tamamı bu tek odalı evde 10 kişinin yaşadığını itiraf ediyorlar; hatta "İnanmazsan gel muhtara soralım" diyerek isbata çalışıyorlar.

Erdoğan 14 yaşında... Hiç okula gitmemiş... Diğer çocuklar da öyle... Bir anda ellinin üzerinde çocuk etrafımı sarıyor ve aralarında yalnızca ikisinin okula gittiğini hayretle öğreniyorum!

Rıfat Emerci ve eşi Anadolu Mahallesi sakinlerinin en eskileri... Kendi ifadeleri ile ölümü bekliyorlar. Tabii ki onlar için en büyük mutluluk bu acı hayattan kurtulmak. Hastalıklarını soruyorum, pek bildikleri yok... Nefes darlığı ve kalp olduğu her hallerinden belli ve özellikle de konuşurlarken kendini gösteriyor. Dursun Pesinci 10 çocuk babası, o da tek odalı bir evde yaşıyor... Ev de, ev olsa bari... Allah sizi inandırsın bazı Anadolu köylerinde gördüğüm ahırlar onlar için villa sayılır...

Devlet muhtarlık aracılığı ile ayda bir para veriyormuş ama, miktarı çok az.

Aralarından birisi "Ağabey biz para istemiyoruz, bize iş versinler, biz rızkımızı temin ederiz" diyor. Ve Anadolu Mahallesi sakinlerinin sorunları devlet sorunu, biliyorum ki ülkemde nice Anadolu Mahallesi var, bu dar dönemde bu insanlara nasıl bir yardım sağlanır ve bu sorun bugünkü şartlarda nasıl halledilir; inanınız günlerdir bunu düşünüyorum.. Ancak kafamdaki kurguyu çözebilmiş değilim. İşleri Allah'a kalmış Anadolu Mahallesi sakinlerinin.

 
Kastamonu en pahalı iller arasında
Kastamonu özellikle gıda ve sebze-meyvede en pahalı iller arasında yer alıyor. Çarşı ve pazarda yaptığım görüşmeler ve tesbitler de bunu doğruluyor. İlin en görkemli manavında da pazar yerinde de diğer şehirlere oranla belli bir farklılık var. Özellikle kış meyve ve sebzelerinin ulaşım nedeniyle pahalıya mal edildiği söyleniyor. Pazar yerinde görüşlerini aldığım bazı vatandaşlar ise "Kastamonu'da pahalılığa müdahale eden yok, Türkiye'de serbest ekonomi sistemi en fazla burada uygulanıyor. Dolayısıyle piyasa kontrolsuz ve pahalı.. Tabii bundan en fazla zor durumda olan vatandaşlar etkileniyor. İyi bir araştırma yaparsanız, memurların maaşları yetmediği için çoğunlukla ikinci bir iş yapıyorlar.. Hele emekliler daha fazla etkileniyorlar hayat pahalılığından. Allah ecir versin" diyorlar.
Jennifer Lopez sert ajanı oynayacak
Müzik ve sinemanın ünlü yıldızı Jennifer Lopez, yeni filminde erkeklere meydan okuyan sert bir ajan olarak kamera karşısına geçecek. Internetteki "popcorn" ve "imdb" sitelerinde yer alan habere göre, 1970'lerden gelen polisiye esintisi, Lopez ile kasırgaya dönüşecek. İlk olarak 1973'te "Cleopatra Jones" ve 1975'te "Cleopatra Jones and the Casino of Gold" adlı filmlerde boy gösteren kadın FBI ajanı Jones, yeniden dirilecek. Oyuncuları henüz kesinleşmeyen film için düşünülen yönetmen Quentin Tarantino, son anda projeye "hayır" yanıtını verirken, başrol için Lopez'den olumlu yanıt alındığı belirtildi.

28 Nisan 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED