YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


2. Bush dönemi başladı


George Bush'un oğlu George W. Bush, dün İncil üzerine el basarak yemin etti ve Clinton'ın elinden ABD Başkanlığı görevini devraldı. Beyaz Saray'daki koltuğuna oturan Bush'u binlerce kişi protesto etti.


ABD Kongresi'nin önünde düzenlenen törenle yemin eden George W. Bush, resmen ABD Başkanı oldu. Bush, Federal Yüksek Mahkeme Başkanı Willam Rehnquist'in sözlerinitekrar ederek ve elini İncil üzerine koyarak, Amerikan anayasasını koruyacağına, ABD başkanlık görevini en iyi şekilde yapacağına dair yemin etti.

Törende çok heyecanlı olduğu görülen George Bush, yemin ederek resmen ABD Başkanı sıfatını aldıktan sonra gözyaşlarını tutamadı.

George W. Bush, barışçı bir yönetim devrinin simgesi olarak, yemin töreninden önce Başkan Bill Clinton ile biraraya geldi. Bill Clinton, görevi devretmeden önce, yeni Başkan'a bol şans diledi. Bush-Clinton görüşmesinde, iki liderin eşleri Laura Bush ile New York senatörü Hillary Clinton'ın yanı sıra Bush'un seçimlerde yendiği Başkan Yardımcısı Al Gore da bulundu.

Yağmur ilgiyi engellemedi

Yağmurlu ve giderek soğuyan Washington havasına rağmen binlerce kişi meydanları doldurdu. Bush yemin törenindeki konuşmasında Florida'ya kilitlenen sıkıntılı başkanlık seçimleri ve kendisine başkanlığı kıl payı kazandıran mahkeme kararından hiç bahsedilmedi. Bunun yerine Bush, zihinlerdeki yaralanmayı iyileştirmek ve birlik sağlamak için söz vererek, yemin töreninin ardından, ABD Başkanı sıfatıyla, geleneksel geçit töreni yolunu izledi ve Kongre binasından Beyaz Saray'a giden yoldan geçti.

Washington polisinin yanı sıra gizli servis ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri, kentte geçen aydan beri olağanüstü güvenlik önlemleri almışlardı. Katılımcılardan çok sayıda güvenlik görevlisi bulunuyor.

Önce kiliseye gitti

Bush dün sabah, St. John's kilisesine giderek, yeni görevine başlamadan önce dua etti. Beyaz Saray yakınındaki bu kilise, Amerika başkanlarının kilisesi olarak biliniyor. Bush'un yemin töreninde, eşi Laura, 19 yaşındaki ikizleri Jenna veBarbara, Bush'un kardeşi Florida Valisi Jeb Bush ve Bush'un anne-babası Barbara ve George Bush da bulundu.

Bush'tan önce, Başkan Yardımcısı olarak Dick Cheney, Kongre binasının önündeki törende yemin etti. Bush, elini İncil'in üzerine koyarak, 35 kelimelik anayasal yemin sözlerini okuyarak, resmen ABD Başkanı oldu. Bush yönetimi, Cumhuriyetçi Parti'ye 48 yıldan sonra ilk kez hem Beyaz Saray, hem de Kongre'de kontrolü Demokratlar'a karşı kazandırmış oldu. Senato, yemin töreninin ardından oturumuna başlayarak ve Bush kabinesinden Dışişleri Bakanlığı'na atanan Colin Powell, Savunma Bakanlığı'na atanan Donald Rumsfeld ve Hazine Bakanlığı'na atanan PaulO'Neill için oylama yaptı. Bu kişiler, Senato'dan onay aldıktan sonra resmen görevlerine başlamış oldular.




Kağıda basmak için tıklayın.

Fransa'yla sınırlı mı?
Ermeni soykırımı iddiasına siyasi destek veren ülkeler, Fransa'nın kararından sonra bu iddiaları kendi meclislerine taşımaya hazırlanıyorlar.
Köylerde kimse sağ kalmadı
"Bugün Erzincan'a geldim, Çardaklı Boğazı'ndan Erzincan'a kadar olan bölgeyi, köyler bile sağlam kalmamak şartıyla tahrip edilmiş gördüm."

'Türkiye'den korkuyorlar'
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, sözde Ermeni Soykırım Yasası'nın, Ermeni lobisinin gayretleriyle değil, Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istemeyen mihrakların çabaları sonucu kabul edildiğini söyledi. Denktaş, "Burada esas maksat, AB'ye üyelik yolunda olan Türkiye'yi engellemektir. Türkiye, AB'nin her istediğini yapmış olsa bile, yarın Avrupa ülkelerinin parlamentolarında üyeliğin tek tek onaylanması lazım gelecek. Soykırım kararı alan bir parlamento Türkiye'nin AB üyeliğini kabul eder mi? Emin olunuz ki, orkestra gibi hep bir ağızdan 'Bu, soykırım kararı aldığımız bir ülke, özür dilemeden, tazminat ödemeden AB'ye alamayız' diyecekler. Alınan karar bu oyunun bir parçasıdır" şeklinde konuştu. Denktaş, "Tarihi incelemeden, sadece bir tarafın belgelerine bakarak, ki o belegelerin çoğunun sahte olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye'yi içlerine almaya korkuyorlar. Türkiye'nin AB içinde söz sahibi olacak olması onları endişelendiriyor" dedi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...