YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Emlak'ı İranlı bile soymuş


Emlak Bankası'nın batık kredileri ile ilgili raporlar ortaya çıkarken bankayı İranlı işadamlarının daha soydukları tespit edildi. İranlı Büyük Saber isimli işadamının Emlakbank eski Genel Müdürü Erdin Arı'nın yoğun çabaları sonucu 1 trilyon 200 milyar (5 milyon dolar) kredi aldığı ve borçlarını ödeyemeden ülkemizi terkettiği tespit edildi. Ekspertiz raporlarında kredi verilmemesine ilişkin net ve kesin ifadeler bulunmasına rağmen Büyük Saber isimli İşadamına Antalya Manavgat'ta kurduğu karides çiftliği için İstanbul Mecidiyeköy Şubesi'nden kredi verildiği tespit edildi. Şirketin önce İstanbul Merkez Şube'den kredi almak için başvuruda bulunduğu ancak müfettiş raporlarının olumsuz çıkması sebebiyle kredinin verilmediği belirlendi. Banka müfettişlerinin hazırladığı analiz raporlarında şirkete ait çiftlik üzerinde diğer bankaların 5.2 trilyon ipoteği bulunduğu ve firmanın özvarlığının borçlarını ödeme oranının yüzde 1'e kadar düştüğü vurgulanmasına rağmen dönemin Genel Müdürü Arı'nın çiftliğe giden uzmanlara 850 milyarlık bir değer belirttiği saptandı. İstanbul Merkez Şube'den kredi alamayan Büyük Saber isimli işadamı, Arı'nın ısrarlı çabaları sonucu Mecidiyeköy Şubesi'nden 1 trilyon 400 milyar kredi almayı başardı. 2 Mart 1998 tarihinde ise bu kredi 1 trilyon 590 milyara çıkartıldı. Birkaç ay sonra Büyük Saber isimli işadamı iflasını isterken, kendisinin dört devlet bankasından aldığı toplam kredinin 38.5 milyon dolar olduğu tespit edildi.

Susurluk raporu ile dikkatleri üzerine çeken Başbakanlık eski Müsteşarı Kutlu Savaş'ın ANAP lideri Mesut Yılmaz'a sunduğu Emlak Bankası raporunda da bankadaki vurgunun boyutlarına dikkat çekildiği ortaya çıktı.

DSP İstanbul Milletvekili Mustafa Düz, Halkbankası'nın ardından Emlak Bankası'nın da batık kredileri ile ilgili bir rapor hazırladı. Yüksek Denetleme Kurulu raporlarının incelenmesi sonucu hazırlanan raporda, Emlak Bankası'nın batık ve riskli kredilerinin dökümü konu edildi. Raporda şu iddialar öne sürüldü:

HAYYAM GARİPOĞLU: Zafer Kültürlü'nün döneminde Mecidiyeköy Şubesi'nden 1 Ağustos 1996 yılında 2 milyon dolar kredi aldı. Borç tahsil edilemeyen alacaklar listesine 1.4 trilyon olarak kaydedildi. Garipoğlu'nun sahibi olduğu İpek Tekstil, 1 Ağustos 1996 yılında 4 milyon dolar daha kredi aldı. Bu kredi de tahsil edilecek alacaklar listesine 2.7 trilyon olarak yazıldı.

ZEYTİNOĞLU GRUBU: Aydın Ayaydın döneminde risk toplamı 2 trilyona bulan kredi tahsis edildi. Es Finansal Kiralama ve Kümaş A.Ş.'ye verilen 1.5 milyon dolar kredi riski devam ediyor.

YAŞAR HOLDİNG: Yaşar Holding'in 17 firması aracılığı ile Emlak Bankası'ndan, 502.2 milyar lira ve 4.9 milyon dolar kredi riski ile 1.66 milyon dolar ve 1.85 milyon mark gayrinakdi riski ve 525.5 milyar teminat mektubu riski bulunuyor.

CAVİT ÇAĞLAR: 4 firmasına bankadan kredi alan Cavit Çağlar'ın 6 trilyon liralık kısmını ödeyemedi. 23 Aralık 1999'da alacakların 2004 yılına kadar tasfiye edilmesi kararlaştırıldı. 22 Haziran 2000'da Çağlar'ın borç faizleri revize edildi. Borçların ödeme planınan bağlanmasının ardından Çağlar 2 milyon dolarlık borcunu ödedi.

BALKANER GRUBU: Balkaner Grubu'nun Üçem Taah. Tic. San. firmasına 20 Ağustos 1998 yılında 37 milyon dolar harici garanti mektubu kredisi verildi. Vadesi geçtiği halde banka 15.6 trilyonluk alacağını tahsil edemedi. Tekmar Mermer Granit'e de 20 Ağustos 1998 yılında 12 milyon hariç garanti mektubu, 7 milyon dolar ihracat, 50 millyar fon kaynaklı yatırım kredisi tahsis edildi. Borç 7.6 trilyona ulaştı. Yonca Yapı Endüstri'ye 4 Aralık 1996 yılında kullandırılan 10 milyon dolarlık kredi 4.8 trilyona ulaşmasına rağmen tahsil edilemedi.

KORKMAZ YİĞİT: Doğa Menkul Değerler Pazarlama'ya 11 Mart 1998'de 10 milyon dolar kredi verildi. Güvence olarak Bankekspers'teki 22 milyon İsviçre Franklık teminat gösterildi. Bütün alacaklar 12 Nisan'da ödendi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Mavi Akım'a inceleme
"Beyaz Enerji" Operasyonu'yla tekrar gündeme gelen "Mavi Akım" Projesi'yle ilgili incelemede karanlıkta kalan noktaların nasıl açığa çıkartılacağı merak ediliyor.
'Ersümer istifa etmeli'
TEDAŞ eski Genel Müdürü Mehmet Bozdemir, Bakan Ersümer'i kastederek," Bakan emrindeki bir genel müdüre söz geçiremiyorsa, derhal istifa etmeli" dedi.
Selanik'e düşen bomba
6-7 EYLÜL OLAYLARININ ÖNEMLİ İSMİ OKTAY ENGİN Yeni Şafak'A KONUŞTU
Röportaj:

Başörtüsü Meclis'te
TBMM İnsan Hakları Komisyonu, 5 kişilik alt komisyon oluşturarak, başörtüsü yasağını öğrenim ve insan hakları ile Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler açısından değerlendirmeye aldı
Boğazlar'a 13 göz
Denizcilik Müsteşarlığı 13 ayrı noktaya kurduğu izleme radarlarıyla İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndaki tüm gemi geçişlerini 24 saat kontrol altında tutacak. Sistem, 27 Ocak'ta devreye girecek.
Baykal'ın Meclis'e ısınma toplantıları CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, her ay Heybeliada'da yapılacak toplantıların ilkinde bilimadamları, gazeteciler, sanatçılar ve işadamlarıyla biraraya geldi.
Halki Palas Oteli'nde basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı öncesinde soruları yanıtlayan Baykal, toplantılarla, toplumun değişik kesimlerinde önemli çalışmalar yapan aydınları biraraya getirmek ve onlarla serbest bir çalışma ortamında konuşmak istediklerini söyledi. Baykal, şöyle konuştu: "Biz birbirimizi hep ekranlardan, televizyonlardan izliyoruz. Bir tanışalım, konuşalım, dinleyelim diye düşündük. Toplantıları bundan sonra daha değişik gruplarla da yapacağız. Siyaset dışındaki kültür, bilim, sanat dünyasının düşüncelerini, bakış açılarını anlamak ve onları olabildiğince siyasete aktarmak istiyoruz. Siyasetin dar kalıplarını kırma niyetindeyiz."
Toplantıya, Prof. Süheyl Batum, Prof. Tayfun Akgüner, Prof. Nüket Güz, Prof. Eser Karakaş, Prof. Oktay Yenal, Prof. İlhan Ulusan, Prof. Ahmet Yücekok, yazar Hulki Aktunç ve Mario Levi, televizyoncu ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Nuri Çolakoğlu, gazeteciler Cüneyt Koryürek, Seda Güler, Yaprak Özer, Şakir Süter, Serpil Yılmaz, sanatçılar Tuluyhan Uğurlu, Handan Börtücene, yayıncı Halim Bulutoğlu, iletişimci Zafer Ataylan ve işadamı İlker Keremoğlu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...