YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Silah lobisi endişeli

Türkiye ile yarım milyar dolarlık iş yapan Amerikan silah şirketleri Lockheed ve Northrop, Maryland'de görüşülen sözde 'soykırım' tasarısının kabul edilmesi halinde Türkiye'nin tepkisinden endişe ediyor.

Türkiye ile toplam yarım milyar dolarlık iş yapan Amerikan silah şirketleri Lockheed Martin ve Northrop Grumman, Maryland eyaleti yerel senato ve temsilciler meclisinde görüşülen sözde "Ermeni soykırımı" tasarısının kabul edilmesi halinde Türkiye'nin göstereceği tepkiden endişe ediyor. Marylandli bu iki silah şirketinin Türkiye ile yaptığı işten kazandığı paranın vergisi bu eyalete giderken, Türkiye projelerinde yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı belirtiliyor. Fransa'da sözde "Ermeni soykırımının" tanınmasının ardından Türkiye'nin gösterdiği tepkiyi gören bu Amerikan şirketleri, aynı tepkinin kendilerine de yönelmesinden endişe ediyor. Diplomatik gözlemciler, Ermeni lobisinin, Maryland eyaletinde sözde soykırım tasarısı sunarak "açılışı" yaptığını, ABD Temsilciler Meclisi'nde geçen yıl Bill Clinton'ın son dakikada önlediği tasarının bir benzerinin ortaya çıkmasının an meselesi olduğunu belirtiyor.

Kabul edilme ihtimali yüksek

Maryland senato ve temsilciler meclisine sunulan tasarılarda, 24 Nisan gününün "Ermeni soykırımı" anma günü olarak kabul edilmesi ve sözde soykırımın okul eğitim programına alınması öngörülüyor. Lockheed Martin şirketi, Maryland'de sözde "Ermeni soykırımı" tasarısının gündeme gelmesinin ardından, hemen lobicilerini devreye sokmak istedi. Ancak Yunan asıllı lobici George Manas, "Benim dedem Türkler tarafından öldürüldü. Kesinlikle karışmam. İsterseniz beni kovun" diyerek karşı çıktı. Şimdi Lockheed Martin ve Northrop Grumman şirketleri, tasarının çıkmaması için endişeli bir bekleyiş içinde bulunuyor. Yunan lobisi, Maryland'deki sözde soykırımın kabul edilmesi çabalarına tam destek veriyor. Tasarının 47 sandalyeli Maryland senatosunda kabul edilme şansının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Ancak 141 sandalyeli yerel temsilciler meclisinde tasarıya karşı bir şans bulunduğu yorumu yapılıyor. Tasarı, senato veya temsilciler meclisinden yalnız birinde kabul edilmediği takdirde ölmüş olacak.

Türk-Azeri savunması

Maryland eyaleti temsilciler meclisi ve senatosuna sunulan sözde "Ermeni soykırımının" tanınması ve okullarda eğitim programına alınmasına ilişkin tasarının görüşüldüğü oturumlarda Türk ve Azeri güçlü bir savunma ortaya koydu. Azeri-Amerikan İş Konseyi üyesi Ceyhun Mollazade de, Ermeniler'in soykırım iddialarında bulunmaya hiç hakkı olmadığını belirtirken, Ermeniler'in yaptıkları yüzünden 1 milyon Azeri'nin mülteci konumuna düştüğünü, etnik temizlik politikasının, Ermeniler tarafından Azeriler'e karşı bugün bile uygulandığını anlattı. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi'nin (ATAA) eski başkanı Ülkü Ulgur da, "ATAA başkanı olduğum için, FBI benden her gün eve giderken yolumu değiştirmemi söyledi" dedi.




Kağıda basmak için tıklayın.

'Neden Türkler?'
İNGİLİZ The Spectator dergisi, Ermeni soykırımı tartışmalarını sorguladığı yazısında, "kendini Türkiye'ye ve Türklere karşı haklı ve üstün görme" dalgasının bütün Avrupayı kapladığını belirterek, "Neden şimdi ve niye Türkler?" diye sordu.
Ermenistan'a üç mesaj
Cumhurbaşkanı Sezer, "soykırımı tanıyın, görüşelim" diyen Koçaryan'a, "Toprak bütünlüğüne saygı göster, işgal ettiğin Azeri topraklarından çekil, saldırıyı değil barışı seç" mesajı gönderdi.

Arnavutluk'ta başörtüsü yasağı
Arnavutluk'ta, dersliklerde başörtülerini çıkarmayı reddeden 3 lise öğrencisi okuldan atıldı. Başkent Tiran'da lisenin müdürü Prel Vata, "Bütün öğrencilerin laiklik ilkesine dayanan okul kurallarına uymakla yükümlü olduklarını" belirtti. Öğrencilerin okul sınırları dışında istedikleri gibi davranmakta özgür olduklarını kaydeden Vata, "Beden eğitimi derslerini türbanla yapmak, hatta dini inançtan dolayı bazı derslere girmemezlik etmek kabul edilemez" dedi. Okulla ilişiği kesilen öğrencilerden Miralda Coka ise, "Bu benim inancım, iyi bir Müslümanın başını örtmesi gerekir" diye konuştu.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...