YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Devlet kemer sıkmadı

Memura, işçiye, çiftçiye geçen yıl yüzde 25 "zam" vererek kemer sıktıran hükümet satın aldığı19 trilyonluk araçla taşıt giderini 2000 yılında yüzde 85 artırdı.

Enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek için geçen yıl herkese kemer sıktıran devletin, kendi "araç kemerini" gevşek bıraktığı belirlendi. Memurlara, işçilere yüzde 25'lik hedef doğrultusunda zam yapılırken, 2000 yılında kamu kurum ve kuruluşlarına 19.1 trilyon liralık araç satın alındığı saptandı. Geçen yıl araç alımlarına harcanan kaynağın, bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında arttığı görüldü.

2000 yılı bütçe gerçekleşmelerinin kesin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, istikrar programının ilk yılında devletin kemer sıkmadığı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, herkesin kemer sıktığı geçen yıl araç saltanatına ayrılan kaynak rekor düzeyde arttı. Verilere göre, devlet geçen yıl 19 trilyon 163 milyar liralık araç satın aldı.

1999 yılında ise, devlet araç alımlarına 10 trilyon 303 milyar lira kaynak aktarmıştı. Böylece, 2000 yılında devletin araç alımlarına aktardığı kaynak , bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında artmış oldu.

Maliye Bakanlığı'nın aynı verilerine göre, geçen yıl araç alımlarına 19.1 trilyon liralık kaynak aktaran devletin, akaryakıt ve yağ giderlerinin de büyük ölçüde artış gösterdiği belirlendi.

Akaryakıt gideri arttı

Verilere göre, 2000 yılında devletin akaryakıt ve yağ gideri 303 trilyon 171 milyar lira oldu. 1999 yılında ise devletin akaryakıt ve yağ giderinin 175 trilyon 839 milyon lira olduğu saptandı.

Yine 1999 yılında 50.8 trilyon lira olan kırtasiye giderinin, 2000 yılında 75 trilyon liraya, 116.8 trilyon lira olan yakacak giderinin, 2000 yılında 204.2 trilyon liraya, 4 trilyon lira olan temsil ağırlama giderinin 2000 yılında 6.7 trilyon liraya yükseldiği tespit edildi.

Enflasyon bugün

Ocak ayı enflasyonu bugün açıklanıyor. Türkiye, bugün büyük bir sürpriz olmazsa 14 yıl aradan sonra Ocak ayı sonunda yüzde 30íun altında bir enflasyonu görecek. 3 Şubatíta açıklanacak Ocak ayı enflasyon oranlarında TEFEíde yüzde 2-2.5 düzeyindeki bir oran, enflasyonu yüzde 30íun altına çekecek.

Geçen yılın ilk ayında toptan eşya fiyatları, yüzde 5.8, tüketici fiyatları, yüzde 4.9 oranında artmıştı. 22 banka ve aracı kurumdan derlenen enflasyon tahminlerinin ortalaması ise tüketici fiyatlarında yüzde 2.55, toptan eşya fiyatlarındaysa yüzde 2.20 düzeyinde bekleniyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Koç hedefleri aştı
2000 yılında yüzde 12 büyümeyi hedefleyen Koç Holding, çıtayı aşarak yüzde 17'lik büyüme gerçekleştirdi.
Telekom'a 5 talip
ÖİB, Türk Telekom ihalesi ile ilgili10 yatırımcı grubun itimat taahhütnamesi imzaladığını, 5 yatırımcının ise Telekom ihalesiyle ilgili şartname aldığını bildirdi.
Cottarelli geliyor
Ek rezerv ve stand-by kredilerinin 5 Şubat'taki IMF İcra Kurulu'nda serbest kalacağını söyleyen Demiralp, altıncı gözden geçirmenin 15 Şubat'ta yapılmasını beklediklerini kaydetti. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, IMF İcra Kurulu'nun 5 Şubat'ta toplanarak, ek rezerv kolaylığı ve stand-by anlaşması kapsamındaki kredileri serbest bırakacağını söyledi. Demiralp, IMF heyetinin altıncı gözden geçirme temaslarına başlamadan önce, Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı'nın yasalaşması gerektiğini vurguladı. Demiralp, altıncı gözden geçirmenin 15 Şubat'ta yapılmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...